Berta Sándor

Hatalmas adókiesést okoz az Airbnb New Yorknak

A platformot eddig is több támadás érte, azonban a legutóbbi kritika a legsúlyosabb.

New York szövetségi állam főállamügyésze vizsgálatot indított, amelynek keretében megállapította, hogy az Airbnb rendszerén keresztül 2010 eleje és 2014 közepe között megvalósított lakásbérlések 72 százaléka törvénytelen volt. Emiatt a szövetségi állam mintegy 33 millió dollár adóbevételtől esett el. A magánjellegű lakásbérlésekre alacsony, csupán közel 6 százalékos adókulcs vonatkozik, de az Airbnb partnereinek jelentős része ezt sem volt hajlandó megfizetni.

A platform tavaly novemberben ugyan nem akart adatokat kiszolgáltatni az ügyfeleivel és a megkötött üzletekkel kapcsolatban, de idén májusban már kénytelen volt eleget tenni a főügyész kérésének. Kiderült, hogy New Yorkban 25 000 személy adja bérbe a platformon keresztül a lakását, de csak a 6 százalékuk folytatott kereskedelmi tevékenységet, vagyis adott bérbe több, mint két lakást. Ennek ellenére ez a csoport 168 millió dolláros bevételre tett szert, ami az összes bevétel kereken 36 százaléka.


A platformon lakásokat kiadók bevétele évente majdnem megduplázódott

A 124 legnagyobb bérbeadó egyenként több mint 10 lakást adott ki, ők ebből a tevékenységből 60 millió dolláros bevételt könyvelhettek el. Ugyanakkor a cég azt állította, hogy ezeket a partnereket már kizárta a rendszeréből. Az államügyészség viszont nem rendelkezett elegendő adattal ezzel kapcsolatban, így nem tudta ezt az állítást megvizsgálni. Az Airbnb megjelenése a lakásbérlési piacon egyébként alapvetően megváltoztatta a helyzetet. Tavaly New Yorkban már az összes üzlet 38 százalékát a platformon keresztül kötött bérbeadások tették ki, emellett egyértelműen nőttek a legalább 6 hónapos lakáskiadásokból származó bevételek is.

Az Airbnb már Magyarországon is lendületesen terjeszkedik. A havonta egymillió vendégéjszakával büszkélkedő vállalat értékét 10 milliárd dollárra becsülik és az egész turizmust átalakítaná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    Másképp pedig nem lehet kiadni lakást. Csak régen volt általános, hogy egy főbérlővel laksz együtt egy lakásban.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2014.10.22. 11:02:50
  • bunny #1
    Soha nem adnám oda a saját lakásom egy vadidegennek úgy, hogy nem vagyok itt.