Berta Sándor

Repülési oldalt perelt be a United Airlines

A legnagyobb amerikai légitársaság egy olyan New York-i fiatalt citált bíróság elé, akinek köszönhetően olcsó jegyárakat ismerhetnek meg a felhasználók.

A 22 éves Aktarer Zaman létrehozta a Skiplagged.com-ot, amely információkat kínál a felhasználóknak arról, hogy miként juthatnak el olcsóbban a céljaikhoz. Az oldal a közvetett járatokra hívja fel a figyelmet. Zaman hobbiból üzemelteti a honlapot és olyan járatokat sorol fel, amelyek a nagy ár-összehasonlító platformokon nem találhatók meg. A Skiplagged.com azokra a járatokra összpontosít, ahol az utasok célrepülőtere csupán közbenső állomás. Egy New York-Los Angeles közvetlen járat sokkal drágább például, mint a New Yorkból Los Angelesen át egy kaliforniai regionális repülőtérre közlekedő járat. Ezt a tényt a légitársaságok nem szeretik reklámozni, az utasok azonban megtehetik, hogy New Yorkban beszállnak, míg Los Angelesben kiszállnak a repülőgépből. A stratégia neve Hidden City.

Zamant nemcsak a United Airlines, hanem az Orbitz is beperelte, mondván ez a taktika "tisztességtelen verseny" volt, amelynek reklámozása "szigorúan tilos". A két cég összesen 75 000 dollár kártérítést követel a fiatal New York-i programozótól.

Az esetről több amerikai híroldal is beszámolt. Zaman elmondta, hogy már korábban felkészült arra, hogy bíróság elé kerülhet. Ő azt az álláspontot képviseli, hogy miután az oldalának nincs bevételszerzési célja, ezért nem is követett el semmi törvénytelen vagy elítélhető dolgot. Ráadásul ez a módszer már régóta ismert, csak eddig nem állt az emberek rendelkezésére ilyen egyszerűen.

A Hidden City stratégia már évtizedek óta ismert a bennfentesek számára, erősítette meg Michael Boyd is, aki egy légi közlekedési tanácsadócég tulajdonosa. Őt már 30 évvel ezelőtt kiképezte az American Airlines olyan ügynöknek, aki az ilyen olcsóbb járatokat deríti fel. Miként Zaman, ő is azon a véleményen volt, hogy az információk nyilvánosságra hozása teljesen legális. Ennek ellenére a légitársaság, illetve az Orbitz a jogászcsapataik segítségével alighanem keresztülvihetik az akaratukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #1
    Nevetséges. Publikus adatokról van szó. Az is publikus, mibe kerül L.A.-be repülni, és az is, mennyibe, ha rajta keresztül máshova.