Berta Sándor

Nincs meg az infrastruktúra a drónok elterjedéséhez

A robotrepülőgépek elterjedése miatt új repülésbiztonsági rendszereket kell kifejleszteni.

Jelenleg nem csak az Amerikai Egyesült Államok jogszabályai akadályozzák a drónokon alapuló szolgáltatások bevezetését, hanem az érdeklődő cégek sem rendelkeznek a megfelelő infrastruktúrával - erre a problémára hívta fel a figyelmet Parimal H. Kopardekar, a NASA képviselője. A szakember közölte, hogy egy drón levegőbeli munkavégzése esetén garantálható a biztonságos működés, de ha több jármű is közlekedne, akkor jelenleg nincs olyan infrastruktúra, ami szavatolná a biztonságos üzemeltetést.

Kopardekar munkahelye a Moffett Field, amely csupán néhány kilométerre található a Google Campusától, ahol a társaság drónokkal kísérletezik. A NASA egy olyan rendszert akar megalkotni, amely hasonlít a jelenlegi repülésbiztonsági infrastruktúrára. Az új megoldásnak nem csupán a drónközlekedést kell majd támogatnia, hanem egyúttal figyelemmel kell kísérnie az időjárást is.


A hagyományos repülőgépek előre megadott útvonalakon, légifolyosókon haladnak, repülési magasságuk pontosan szabályozott, emellett elég robusztusak is, így csak a rendkívüli időjárás jelent számukra kockázatot. A robotrepülőgépek teljesen más helyzetben vannak. A működési magasságuk maximum 100 méterig terjed, de itt számos akadály található: fák, házak, tornyok, vezetékek és néha meg helikopterek is. A kis méretű járműveket még az erősebb széllökések is eltéríthetik a pályájukról. Emiatt olyan infrastruktúrára van szükség, amely eltér a klasszikus légi biztonsági rendszerektől. Előre telepített szenzorok és maguk a drónok szállítanák teljesen automatikusan az információkat egy központi rendszernek, amely kiértékelné azokat, majd visszaigazolná a repülési engedélyt és a repülési útvonalat.

Az Amazon 2017-től szállítaná drónokkal a csomagokat, míg a Google tervei épp a napokban váltak ismertté. A szakemberek azonban úgy vélték, hogy a robotrepülőgépek polgári célokra való felhasználásával kapcsolatos igazi áttörés csak azután valósulhat meg, ha enyhítenek a jelenlegi szabályozásokon. Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) június közepén engedélyezte először egy magánvállalkozásnak, hogy drónrepüléseket hajtson végre amerikai terület felett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!