Gyurkity Péter

Telefonok millióit lopják el évente

Csak az USA-ban egymillió felett van a lopások száma, ám a helyzet lassan javulni látszik.

Az okostelefonok széles körben való elterjedésével a lopások száma is drasztikusan megnőtt az utóbbi években, ezt pedig jól jellemzi az amerikai FCC most közzétett anyaga, amelyben ezek alakulásáról, valamint a különböző megelőző és egyéb biztonsági opciókról, azok eddigi és várható hatásáról olvashatunk.

A dokumentumból kiderül, hogy egyedül az USA-ban évente egymillió ilyen készüléket tulajdonítanak el, vagyis globális szinten ennél nyilván jóval magasabban alakul a mutató. Ez persze csak egyetlen hivatalos adat, a külső forrásoktól származó becslések szerint ennél jóval több incidensre kerül sor (hiszen sokan eleve nem is jelentik az esetet), egyesek szerint például az évi 3 milliót is meghaladja a lopások száma a tengerentúlon, ám az illetékesek bíznak abban, hogy saját számaik megbízhatóbbak, illetve hogy a trend alakulása némi bizakodásra ad okot.

Példaként említik, hogy amikor az Apple tavaly az iOS 7 keretein belül bevezette az úgynevezett Activation Lock funkciót, az olyan nagyvárosok esetében, mint New York, San Francisco, illetve London, a következő hat hónap alatt negyedével csökkent az iPhone-lopások száma, mivel ezzel a felhasználók megakadályozhatták, hogy a tolvajok hatástalanítsák a telefon megtalálását megkönnyítő Find My iPhone szolgáltatást, töröljék a készülék teljes tartalmát, illetve újból aktiválják a törölt példányokat. Természetesen a komplex jelszavak alkalmazásával még inkább vissza lehetne szorítani a lopások számát, ám csak 11 százalék alkalmaz a négy számjegyből álló kódnál hosszabb jelszót, míg a felhasználók egyharmada semmilyen biztonsági opciót nem vesz igénybe.

A biztonság növelése persze nem előzheti meg a telefonok szétbontását és alkatrészként történő értékesítését, ám a gyártók és a felhasználók lépései némileg csökkenthetik a tolvajok vállalkozókedvét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #7
    Még jó hogy ez az iPhone kimutathatóan ilyen biztonságos.
    Én azért maradok a fele-negyede annyiért megkapható jobb telefonoknál és ha ellopják nem bukok 170000.-Ft
    Most pár napja Androidos karóratelefont használok, akkor a gyártó megoldotta a legbiztonságosabb ellophatatlan mobilt. "mondjuk levágják a karom" :)
  • NandorHUN #6
    Lehet, de egy mezei teló tolvaj nem tudja mit jelent az a flash, max gyári UI-ban beállításokból nyom majd rá egy factory resetet, akkor meg Cerberus is fent marad, telefont meg könnyű előkeríteni.
  • Archenemy #5
    Hát lehet, de egy régi butatelefon megvan vagy 2-3 kiló, a hozzátartozó táska-aksiról nem is beszélve. Sokkal nehezebb ellopni.
  • Cat #4
    Azt nem lehet ellopni? Ezt eddig nem tudtam.
  • Ender Wiggin #3
    még egy pont a butatelefonok javára
  • Armagedown #2
    Ha ráflashelnek egy stock romot, akkor a Cerberus flash-es verziója sem ér semmit
    Utoljára szerkesztette: Armagedown, 2014.12.11. 20:30:25
  • NandorHUN #1
    " Természetesen a komplex jelszavak alkalmazásával még inkább vissza lehetne szorítani a lopások számát..."
    Miért is? Szerintem pont , hogy akkor járunk jobban ha nincs jelszó. Jelszós telefonra rögtön nyomnak egy factory resetet a recovery-ből, de ha nincs jelszó akkor lehet még sokáig használják és ha van fent lopáskövető app, akkor könnyen meg lehet találni (pl. Cerberus).
    Nekem spec most Cerberus flash-es verziója van fent, így még factory resettel se tudják leszedni, appot meg nem találják meg csak ha beütöm a kódot...