MTI

Egy évig kérheti a rendőrség a mobilok forgalmi adatait

A rendőrség 4 millió telefonhívás listáját ellenőrizte, mielőtt múlt pénteken Debrecenben elfogták a romák elleni támadásokkal gyanúsított négy férfit.

Bár a mobilszolgáltatók az ügyfelek forgalmi adatait több éven keresztül megőrzik, a rendőrségnek csak a keletkezésüket követő egy évben adhatják át, a készüléket azonosító IMEI-szám alapján pedig akkor is tudják, hogy hol és mikor telefonálnak a mobillal, ha cserélgetik benne a SIM-kártyát. Vaskeba Erik, a Pannon adatvédelmi szakértője elmondta: a mobiltelefonok forgalmi adatait a szolgáltatók 8 évig őrzik meg. Az elektronikus hírközlési és a számviteli, illetve az adatvédelmi törvény előírásai azonban nemcsak az időtartamot rögzítik, hanem azt is, hogy milyen adatokat tárolhatnak szolgáltatók, s azokat milyen célokra használhatják fel.

A forgalmi adatokat elsősorban azért tárolják, hogy a szolgáltatók ki tudják állítani az ügyfeleknek a számlát. Mivel a számviteli törvény alapján a számlát 8 évig kell megőriznie a cégeknek, az adatokat is ennyi ideig tárolják. Kivétel például az az eset, amikor az ügyfél nem fizet, ám a szolgáltató évről-évre felszólítja erre. Igaz, ekkor 8 év után csak a számlaképet őrzi meg a Pannon. Ennek hátterében az áll, hogy az ügyfél a számlában rögzített forgalmi kimutatást csak egy évig vitathatja, így egy év után már nincs lehetőség a számla összegének megkérdőjelezésére. Nyolc 8 év után tehát mindenképpen törli a cég a forgalmi adatokat.

Az adatvédelmi törvény kimondja azt is, hogy az adatokat csak meghatározott célra lehet felhasználni, így a számlázáson túl hatósági adatszolgáltatásra. Ez utóbbi azt jelenti, hogy megfelelő jogi keretek között a forgalmi adatok, bűnüldözési és nemzetbiztonsági okokból átadhatók a rendőrségnek vagy a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is.

A Pannon jogi szakértője hangsúlyozta, a szolgáltatók a beszélgetések tartalmát nem rögzítik, csupán a forgalmi adatokat, azaz azt, hogy ki, mikor, honnan, hová, milyen hívószámról, mennyi ideig telefonált, s milyen számot hívott. Ugyanez vonatkozik az SMS-ekre és az MMS-ekre, vagy adatforgalmi adatokra is. A szöveges és a képüzenetek tartalmát a Pannon például csak addig őrzi, amíg sikerül kézbesíteni azokat, majd ezt követően törli őket. Sikertelen kézbesítés esetén az üzenet érvényességi ideje legfeljebb egy hét, s ezután beállítástól függően törlik az üzenetet.

Mindez azért fontos, mert a szabályozás szerint a távközlési cégek csak akkor tárolhatják és ismerhetik meg a hálózaton forgalmazott közlés tartalmát, ha az szükséges a szolgáltatás lebonyolításához. Mivel a beszélgetés tartalma ehhez nem szükséges, azt nem is tárolják, az SMS-nek pedig azért egy hét az érvényességi ideje, hogy kézbesíteni tudják - mondta Vaskeba Erik.

A szakértő hozzátette, a hatóságoknak a forgalmi adatokat, az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján, a keletkezéstől számítva legfeljebb egy évig adhatják át a szolgáltatók. Hivatkozzon bármire is a rendőrség vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal, ezt később már nem tehetik meg. Kivételt képeznek ezek alól a nem fogadott hívások, amelyeket szintén az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján, a szolgáltatók a keletkezésüktől számítva legfeljebb 6 hónapig adhatnak át a hatóságoknak. Ezeket az adatokat ugyanis csak hatósági, bűnüldözési célból rögzítik, mivel ezek után nem számláznak az ügyfeleknek.

A múltbeli forgalmi adatokat a hatóságoknak, megfelelő alaki és formai követelményeknek megfelelően egy kétoldalú megállapodás alapján írásban kell kérniük a szolgáltatóktól, amire szintén írásban kapnak választ. A hatóságok a megkeresés során, például a hívószám, a készüléket azonosító IMEI-szám, vagy előfizető, kártyatulajdonos alapján miden olyan forgalmi adatra rákérdezhetnek, amiket a szolgáltatók rögzítenek.

A hatóságoknak lehetőségük van arra is, hogy folyamatosan megfigyeljenek, illetve lehallgassanak ügyfeleket. Az azonnali tartalmak megismerését szintén jogszabályok és kétoldalú egyezmények határozzák meg. A lehallgatáshoz azonban a szolgáltatók csak úgynevezett kilépési pontot adnak a hatóságoknak, amelyek a saját eszközeikkel végzik a megfigyelést.

A mobiltelefonok azonosítását a szolgáltatók a legkevesebb 15 számjegyű úgynevezett IMEI (International Mobile Equipment Identity number, nemzetközi mobilkészülék-azonosító) szám alapján végzik. Az IMEI számot a mobilkészülék minden bekapcsolást követően a kapcsolat felépítésekor automatikusan elküldi a hálózatnak ellenőrzés céljából. Egy telefon tehát akkor is azonosítható, ha cserélik benne a SIM-kártyát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #34
    A lopott telefonok egy részét imei alapján simán meg lehetne találni. A rendőrségünk azonban egy nagy kupac barnaság, nem foglalkoznak ezzel.

    Persze, a mobiltelefonlopások ma már szervezetten folynak, a bűnbandák egy országban ellopják a mobilokat, és egy másik európai országban adják el. A plazákban lévő használt mobiltelefon üzletekben is szét lehetne nézni. A Pólusban egy ideig gyakran lehetett látni a nagykalapos, nagybajszú gáborékat, amint használt mobilokról alkudoznak egy mobilüzlet tulajával.
  • ratata22 #33
    semmiféle korreláció nincsen. 128 bites AES titkosítás az viszont van. tőlem kifele és befele, a Skype-os kamu nick létrehozásakor a TOR frame-en belül, és 256 bites AES a Skype beszélgetések közben a két kliens között. maga a nagyszakállú képes kizárólag ekkora kulcsokat megtörni, és minden session előtt véletlenszerűen jön létre az AES szabályai szerint, ami nyílt forráskódú és nem rodolfó meg figyeld a kezem hogy mikor csalok.
  • ratata22 #32
    Itt semmi konkrétumról nincs szó, csak hablaty , rizsa és álmodozás az egész...
    bilibe lógott a fejük... az egy dolog hogy mit szeretnének, az meg egy másik, hogy mi van.
  • Narxis #31
    A skype is lehallgatható: Link
  • halgatyó #30
    Ilyen SMS pufferelést én is tapasztaltam, és egy picivel több szerencsével jártam utána. Azt nem tudom hogy NÁlad mi volt az ok, de leírom, hogy énnálam mi volt.

    A két mobil korszerűsége jelentősen különbözött. Az egyik csak 254 karakternél nemnagyobb SMS-eket tudott kezelni, a másikkal akármilyen hosszúakat el lehetett küldeni.
    Ezeket az öreg mobil nem tudta fogadni. Tehát az SMS elakadt valahol a szolgáltató valamelyik elektronikus ketyeréjében.

    Mivel az SMS-ek szigorúan időrendben jönnek, az elakadt SMS-t nem lehet megelőzni. Így az elakadt SMS után küldöttek is elakadtak.
    Az SMS-ek tárolási ideje korlátozott, néhány nap. Az ez idő alatt sem fogadott SMS automatikusan törlődik.
    És ekkor megindul a feltorlódott sor:-))
  • kvp #29
    "Régebben meg Izraelben élt évekig."

    A magyarorszagi neonacik elozo vezetoje is izraeli ugynok volt. Egyertelmu, hogy nallunk nincs tenyleges neonaci mozgalom, csak igeny van ra. :)

    "Ez esetben viszont felmerül a kérdés: miért mondta a sündőrség egy jópár nappal ezelőttig azt, hogy a mobilozáson bukott meg a társaság?"

    A videos hamisitas ota ugysem hisz nekik senki. Alapvetoen profil alapjan kerestek, amit a sajtoban nyilatkoztak korabban:
    -legyenek koztuk csaladtagok (ket testver)
    -legyen koztuk (volt) neonaci (1 darab)
    -legyen koztuk (volt) katona (1 darab)
    Ezutan at kellett nezni, hogy kikre passzol ez a leiras. Tehat a sapkahoz kerestek embert es nem forditva.

    Az imei es az imsi szamok kozti kulonbseget pedig tenyleg nem ertik, de neha meg a technikai szemelyzet sem. Korrelaciohoz nem boven eleg ha az egyik keszulek kikapcsolasa utan ugyanabban a cellaban vagy autopalya eseten abban a haladasi iranyban megjelenik egy masik. Ekkor lehet tudni, hogy az illeto valoszinuleg keszuleket valtott. Ha meg elkoveti azt a hibat, hogy csak sim-et cserel, akkor meg biztos is a dolog. Nem hasznalhato fel bizonyiteknak semmilyen birosagon, de nyomozashoz jo.

    ps: Meg mindig azt mondom, hogy tobb ugy van. Tobb, egymast nem ismero elkovetovel, csak a mintat masoltak a mediabol. Ket ugyrol egeszen biztos, hogy maffiaugy, a tobbirol meg majd kiderul, hogy melyik ugyhoz tartoznak. Meg akar az is lehet, hogy a most elfogottak is bunosok, de az is, hogy a most elengedett korabban elfogott emberek a felelosek.
  • uniu #28
    "Nem zavarja őket, hogy lassan az egész ország rajtuk röhög?!"
    Az a szerencsénk, hogy ezek a véresszájú komcsik/liberálbolsevikok régi darabok és nem nagyon tudják felfogni a mostani technikai fejlettséget. Azért is jöttek elő azzal a videóval annó, mert fogalmuk sincs, hogy információ szempontjából milyen felkészült is a mai fiatalság.
  • Skyline #27
    "Pszichológiailag eddig elég kétséges és életszerûtlen a történet.

    - mindannyian büntetlen elõéletûek

    - a "fõnök", K. Árpád, aki a fõgonosz volna, egy rockzenész-hangtechnikus, akinek pár hónapos a kislánya és boldogan éldegél egy Debrecen melletti faluban a családjával. Régebben meg Izraelben élt évekig.

    - a banda fegyverbeszerzõje és felderítõje, Cs. István, miután rajtuk ütöttek és õt elmenni hagyták, a rendõrség telefonjára kézségesen és azonnal visszamegy, hogy rátérdelhessenek a kommandósok. Pedig, ha valaki ellen, akkor ellene lesznek tárgyi bizonyítékok (fegyverek, motor); nem kéne legalább azokat eltüntetni igyekeznie?

    - ha ketten gyilkoltak sorozatban, a másik kettõ meg félelmében lecsatlakozott róluk régebben (ahogy a fõrendõrök mondják), akkor miért vannak együtt egy ünnepnap hajnalban mind?"

    Megbukott a telefonos dolog,így tovább zsidrákőrség:DDDDD

    "Bencze HVG-s, tegnapi, azaz friss interjúja.

    Az anyag legfontosabb része a következő:

    hvg.hu: Igaz-e az az értesülés, hogy a bűncselekményeknél használt mobiltelefonok a debreceni bárban is a gyanúsítottaknál voltak, így a nyomozóknak könnyű dolguk volt?

    B.J.: Nem igaz, a gyanúsítottak a bűncselekmények helyszínén használt SIM-kártyát nem használták a debreceni szórakozóhelyen, a Perényi 1-ben. Valójában a 4,5 millió telefonregiszter elemzése és más adatok összevetése révén, teljesen hagyományos módszerrel sikerült a bűnügyi nyilvántartásban nem szereplő gyanúsítottakat megtalálni.

    Ezek szerint se a mobiltelefonok nem voltak azonosak (azaz az IMEI-szám nem egyezett – erre kérdez rá a HVG), se a SIM-kártyák (ezt mondja konkrétan Bencze). Feltételezve, hogy Bencze tudja, mi a különbség a mobiltelefon (IMEI)- és a SIM-kártya-alapú azonosítás között (elég ciki lenne, különösen ilyen magas pozícióban és fajsúlyos ügyben – ha “alapban” nem tudja, akkor valakivel biztos elmagyaráztatta), ez bizony azt jelenti, hogy nem a telefonok jelentették a banánhéjat.

    Ez esetben viszont felmerül a kérdés: miért mondta a sündőrség egy jópár nappal ezelőttig azt, hogy a mobilozáson bukott meg a társaság? Nem zavarja őket, hogy lassan az egész ország rajtuk röhög?!"
  • Skyline #26
    Nahát a rendőrség minden helyen talált dns egyezőséget..:D
    NEVETSÉGES! Szabad ég alatt minden helyen arról nem beszélve hogy 9 helyről beszélnek az egyik helyről kapásból köztudott hogy ÖNGYUJTOGATÁS volt most meg hirtelen már az sem öngyujtogatás hanem fasisztákok műve...Nevetséges zsidrák kapálózás, buknifog a rendszer és vele együtt a hazaárulók is ahogy kell elöbb vagy utóbb.:)
  • kvp #24
    "Skype, Nimbuzz és a TOR programok jelenléte mellett a titkosszolgálatoknak annyi esélyük van a megfigyelgetésekre, mint kempingsajtban a sátorvas."

    A telefonoknal a korrelaciohoz nem a forgalmat kell figyelni, hanem a poziciojukat. Tehat ha x darab ismeretlen telefon y es z helyen gyakran fordul meg egyszerre, akkor azok valoszinuleg osszetartoznak. A hibas talalatok kozott szoktak lenni peldaul az ugyanakkor ugyanazon a buszon munkaba meno emberek, de ez csak videken zavaro, mert ott nagyobb a valoszinusege annak, hogy ket ember hosszu idon keresztul ugyanazon a jaraton utazzon. A legutobbi nyomozasnal az elkovetes idejen egy csoportban tartozkodo telefonokrol volt szo, korrelalva a kozuti megfigyelorendszer adataival. Ez teljesen megoldhato, igy lehet tudni pl. milyen autoban utaztak, de sokat konnyit a helyzeten, hogy videken aki olyen keson amikor a tamadasok tortentek meg mozog az mar eleve gyanus. Mindazonaltal mar mondtam, hogy ugy nez ki tobb kulonallo ugyrol van szo.

    A skype-hoz eleg sok nyugatbarat allam kapott root kulcsot. A tor eseten pedig ugyancsak lehetoseg van a korrelaciora, ahol a megfigyeles a kimeneti pont titkositatlan kapcsolatan kotrenik, majd ezt a forgalmat korrelaljak ossze a bemeneti pont titkositott adatfolyamaval es a kapcsolatot eredetileg indito ip cimmel. Ez telefonos 3g-s halozatok eseten is mukodik, mert az ip forgalom az csak ip forgalom.

    ps: Sokan nem ertik, hogy nem jo modszereket hasznalnak, de elvakultan allitjak, hogy azok biztonsagosak. A helyzet az, hogy sajnos nem azok. Le is irtam mik a mukodo megoldasok, de ugy latszik tenyleg nem olvassa mindenki aki utanna hozzaszol. (egyebkent a szolgalatok csak vasaroljak a megfigyelo szoftvereket es azokat tobbnyire olyanok fejleszik akik ertenek is hozza)