Berta Sándor

Az EU feldaraboltatná a Google-t?

Ilyen szintű beavatkozásra ugyan nincs lehetősége az unió illetékes vezetőinek, de a gondolat felvetésével is nyomást akarnak gyakorolni az amerikai cégre. Sokan kritizálják a Google-t amiatt, hogy élve keresőpiaci erőfölényével kiemelt helyen szerepelteti egyéb ajánlatait, ezáltal tisztességtelen előnyre tesz szert más piacokon is, ugyanúgy, ahogy azt a Microsoft tette az Internet Explorer operációs rendszerbe integrálásával. A kereső külön cégbe helyezésével megszünhetne ez a visszás helyzet.

Az elképzelést a The Financial Times szellőztette meg és az Európai Parlamentből (EP) származik. Az EP-nek elvileg nincs politikai lehetősége arra, hogy elrendelje egy társaság feldarabolását és kérdéses az is, hogy egy ilyen dolgot az Európai Bizottság mekkora eséllyel vihetne sikerre. Az ötlet egy olyan beadványból származik, amely a digitális belső piac kialakításához kapcsolódik, s amelynek szerzője Andreas Schwab (CDU) és Ramon Tremosa. Az előterjesztésről a héten dönthet az Európai Parlament.

A Süddeutsche Zeitung birtokába került anyagban két pont foglalkozik közvetetten az amerikai webes óriással. Az egyik pont az online keresők fontosságát hangsúlyozza, melyeknek a digitális ökorendszerben egyensúlyt kell teremteniük, azért, hogy a felhasználók és az online vállalkozások egyaránt profitálhassanak belőlük. Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, fontos, hogy a keresők ne kötődjenek az egyéb kereskedelmi szolgáltatásokhoz. Egy másik pontban pedig az szerepel, hogy a keresőknek az eredmények megjelenítése során teljes átláthatóságot kellene biztosítaniuk. Mindez arra utalhat, hogy a Google valamilyen formában kénytelen lesz nyilvánosságra hozni a keresési algoritmusát.

A beadvány elfogadására elvileg komoly esély van, ugyanis a konzervatívok és a szociáldemokraták egyaránt támogatják a javaslatcsomagot. Mindez azt jelentheti, hogy az Európai Parlament növelheti a nyomást az Európai Bizottságra, hogy az ne tegyen további engedményeket a tengerentúli vállalatnak és maradjon következetes és kemény.

A két EP-képviselő egy rotációs megoldást is javasolt, amelynél a vetélytársak - például az utazási és az e-kereskedelmi oldalak - ajánlatai kifejezetten kedvező helyen jelennének meg a Google keresőjében, a kidobott találatok fölött. Schwan és Tremosa úgy vélte, hogy ez a mechanizmus távol tarthatná a Google-t a jelenlegi algoritmus használatától. A politikusok párhuzamot vontak a mostani eljárás és a Microsoft elleni vizsgálat között. Az utóbbi végén az Európai Bizottság kötelezte a redmondi konszernt, hogy tegye lehetővé a böngészőválasztást a Windows operációs rendszerben. Mindez oda vezetett, hogy az Internet Explorer elveszítette a piacvezető pozícióját a böngészőpiacon.

A Google feldarabolásával kapcsolatos elképzelés nem új. 2007 decemberében Hermann Maurer professzor, a Grazi Műszaki Egyetem munkatársa azt ecsetelte, hogy a Google semmibe veszi látogatói személyes adatainak védelmét, ráadásul monopolisztikus magatartásával veszélyezteti az ember, mint egyén érvényesülését. Emiatt szerinte hosszú távon az egész világgazdaság komoly veszélyhelyzetbe kerülhet. Májusban pedig Sigmar Gabriel német alkancellár és gazdasági miniszter nyilatkozott úgy, hogy az internet hatalma csupán kevés társaság között oszlik meg. A politikus ezt a helyzetet kivizsgáltatná a német kormány mellett működő úgynevezett monopóliumbizottsággal, s ha szükséges, kezdeményezné a Google, a Facebook és a többi óriáscég feldaraboltatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MsUser #3
  Ellenőrizni és szabályozni akarják a google-t, mert nagy a befolyása és aki-é a ........ az-é minden.
 • NullZ3r0 #2
  Nagyon helyes! A gond az, hogy ezt az USA-ban még nem lépték meg, pedig ezek amcsi cégek.
  A Facebook-ból ki lehetne vágni az Instagram-ot, Whatsapp-ot, VR fejlesztéseket, meg mindent, ami nem kapcsolódik közvetlen a fő közösségi oldalhoz.
 • zola2000 #1
  A googlet még könnyű is lenne feldarabolni mert működhetne külön is a kereső, a google drive, a youtube stb

  De a facebookot nem tudom hogy lehetne...