Berta Sándor

NASA-hangárokat bérel a Google

A társaság az egyik leányvállalatán keresztül hatvan évre kibérelte a Moffett Airfield három hangárját.

A hangárokat a Google leányvállalata, a Planetary Ventures a NASA-tól bérelte ki a következő 60 esztendőre. A társaság cserébe 1,16 milliárd dollár bérleti díjat fizet, emellett átvállalja a 6,3 millió dolláros éves üzemeltetési költségeket is és több mint 200 millió dollárt ruház be a létesítményekbe.

A repülőtér csupán néhány kilométerre van a Google központjától. A Moffett Airfielden található a komoly múlttal rendelkező és 3,2 hektár alapterületű egyes hangár, ahol az első léghajókat helyezték el. Az 1930-as években itt építették meg az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének első két léghajóját, a USS Akront és a testvérhajóját, a USS Macont. Az épületet később részben lebontották, miután egy időben mérgező anyagokat készítettek benne. A területen van egy magán golfpálya és a jövőben létrehoznak egy látogatói központot is, amely a hely történetét mutatja be az embereknek.


A Google szeretné az egyes hangárt felújítani és többek között repülési, űrhajózási, valamint robottechnológiai kutatásokra használná fel. A konszern a repülőteret már jelenleg is a robotautói tesztelésére használja, illetve ott tárolják a vezető menedzserek repülőgépeit is. A Moffett Airfield egy 2,8 kilométert hosszú betonozott és egy 2,4 kilométer hosszú aszfaltozott kifutópályával rendelkezik. Charles Bolden, a hivatal képviselője kijelentette, hogy miközben a világűrben növelnék, addig a Földön csökkentenék a jelenlétüket. A kapott pénzt így az űrkutatásba forgathatják vissza és nem pedig egy olyan infrastruktúra fenntartására költik majd el, amire nincs szükségük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!