Berta Sándor

Óriási képernyőket fejleszt a Google

A Google kutatólaboratóriuma egy olyan kijelzőt készít, amely számos kisebb képernyőből áll.

Az egyes kijelzők nemcsak nagyobb megjelenítővé illeszthetők össze, hanem a segítségükkel tetszőleges méretű és alakú képernyők hozhatók létre. Minderről három olyan személy számolt be, akik tisztában vannak a jelenleg még nem nyilvános projekt részleteivel. A programot Mary Lou Jepsen, az MIT egykori professzora vezeti, ő korábban a One Laptop Per Child (OLPC) projekt társalapítója volt.

Jepsen eddig három olyan vállalkozás megalapításában vett részt, amelyek kijelzőtechnológiákkal foglalkoznak. Ezek közül a legfiatalabb cég a Pixel Qi, amely olyan alacsony fogyasztású képernyők kifejlesztésére összpontosít, amik erős napfény mellett is kiválóan olvashatók. Jepsen jelenleg a Google X kutatólaboratórium kijelzőkkel kapcsolatos részlegét vezeti. A fejlesztőcsapat tagjai között vannak a Samsung, a Qualcomm és számos más vállalat korábbi mérnökei.

Napjaink legnagyobb megjelenítői 110 hüvelykesek, azaz körülbelül 2,8 méter képátlójúak. A Samsung egyik 105 hüvelykes modellje az USA-ban az Amazonnál 120 000 dollárért rendelhető meg. Ugyanakkor jelenleg a háztartásokban egyáltalán nincs igény ennél is nagyobb, ultra nagy méretű kijelzőkre. Mielőtt a felhasználók elfogadnak egy ilyen technológiát, a gyártóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a kapható készülékek olcsóbbak, egyszerűbben telepíthetők és használhatók legyenek. Riddhi Patel, az NPD Display Search elemzője szerint az óriási képernyők elméletileg használhatók televíziós műsorok vagy filmek megjelenítésére, böngészésre, e-mailek elolvasására vagy e tevékenységek egy időben való végzésére.

A projektcsoport számos problémát akar megoldani, ezek közül az egyik a modulok közötti zökkenőmentes váltás. Fontos, hogy a nézők semmit se vegyenek észre ebből és ne lássák az egyes részképernyők határait. A program ugyanakkor még korai szakaszban van és titkolják a létezését még a cég belül is. A technikai kihívások mind az elektronikát, mind a szoftvereket tekintve nagyok. A társaság megpróbál új szakértőket toborozni és a munkában segítségére lehet a Gecko Design nevű cég, amely részt vett a One Laptop Per Child projektben. Jacques Gagné, a Gecko Design vezetője augusztusban elismerte, hogy a Google X mellett 2013 óta részt vesznek egy titkos programban.

Minimum 2012 óta a Microsoft is dolgozik a nagy méretű kijelzőtechnológia kifejlesztésén. A redmondi IT-óriás ugyanis két évvel ezelőtt vette át a Perceptive Pixel nevű vállalkozást, amit Jeff Han alapított és amely számos esztendeje gyártott már 80 hüvelykesnél nagyobb érintőképernyős rendszereket. Han a Microsoft 2012-es fejlesztői konferenciáján azt prognosztizálta, hogy egy napon hatalmas kijelzők lesznek minden konferencia- és osztályteremben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    -itt már elég hangosan nevettem:

    Jepsen jelenleg a Google X kutatólaboratórium kijelzőkkel kapcsolatos részlegét vezeti. A fejlesztőcsapat tagjai között vannak a Samsung, a Qualcomm és számos más vállalat korábbi mérnökei.