Berta Sándor

Hollandiában épít számítógép-központot a Google

Az amerikai keresőcég komoly összeget fordít legújabb európai létesítménye felépítésére.

A Google és a holland gazdasági minisztérium közleményéből kiderült, hogy a társaság legújabb számítógép-központját 2016 második feléig építi fel Eemshavenben, az Ems torkolatánál. A projekt 600 millió euróba kerül és több mint 150 új munkahelyet teremt. Az új adatcentrumban a tervek alapján több tízezer szervert helyeznek majd el. A létesítmény 44 hektáros területén 40 futballpálya férne el.

A Google már működtet egy számítógép-központot a német határhoz közeli kikötővárosban, amelynek közelében a transzatlanti kábel eléri Európát. Az üzemeltetéséhez szükséges áramot több erőmű biztosítja. A hírt Mark Jansen, a Google szóvivője is megerősítette. A vállalatnak jelenleg három nagy számítógép-központja van, egy-egy Írországban, Finnországban és Belgiumban.


A sajtó kedvéért végrehajtott "első kapavágás"

Henk Kamp holland gazdasági miniszter elmondta, hogy a konszern egyértelműen a transzatlanti kábel miatt választotta ki a helyszínt, az Amerikai Egyesült Államok és Európa közötti digitális adatforgalmat biztosító 15 kábelből 11 ugyanis Hollandián keresztül fut. Az ország kiválóan képzett szakemberekkel, építőcégekkel, infrastruktúrával, megbízható energiaforrásokkal és megfelelő telkekkel egyaránt rendelkezik.

William Echikson, a Google illetékese blogbejegyzésében azt írta, hogy folyamatosan nő a Gmail és a YouTube forgalma, ezért van szükség az eemshaveni beruházásra. A kikötőváros közvetlen kapcsolatban van két fontos európai internetelosztó csomóponttal, amelyek Londonban és Amszterdamban találhatók. Az építés során 1000 embert fognak foglalkoztatni, a már meglévő létesítményt tovább üzemeltetik majd. Hozzátette, hogy sokkal hatékonyabb néhány nagy adatcentrumot üzemeltetni, mint sok kisebbet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noland #2
    Hol? Én csak szélerőműveket látok, amik az erős tengeri szeleket fogják be.
  • Cefet #1
    Kedves Molnibalage, a képen mi van a háttérben? Igen, egy atomerőmű...
    Utoljára szerkesztette: Cefet, 2014.09.25. 13:39:09