Berta Sándor

Nokia alkalmazottakkal erősít a Huawei

A kínai távközlési konszern szeretné meg jobban megvetni a lábát Európában, ezért növelné a helyi alkalmazottak számát és Finnországban építené fel a kutatóközpontját.

A társaság közleményében jelezte, hogy 70 millió eurót fektet be az új centrum létrehozásával kapcsolatos projektbe. A létesítményt Helsinkiben, a Nokia székhelyétől néhány kilométerre építenék fel. Az új kirendeltség először 30 embernek ad majd munkát és a következő években további több mint száz dolgozót vesznek fel. Nagyon valószínűnek tűnik, hogy őket a Nokia elbocsátandó munkatársai közül toboroznák.

Az új központ elsődleges feladata a felhasználói tapasztalatok kiértékelése lesz. A Huawei ki szeretne törni az ázsiai piacról és globális viszonylatban is bebizonyítaná, hogy helyt tud állni. Az Androidot futtató okostelefonokra egyre nagyobb a kereslet és ebből a folyamatból a kínai gyártó is jól profitál, így szeretne egy szinttel feljebb lépni és nemzetközi viszonylatban is meghatározó piaci szereplővé válni. Eddig mindez nem sikerült, mert mind Európában, mind az Amerikai Egyesült Államokban komoly biztonsági aggályok merültek fel a társasággal és a termékeivel kapcsolatban.

A cég egyébként azzal indokolta a döntését, hogy a finnországi nyitott és innovatív környezet ideális helyszín a kutatás-fejlesztéshez, különös tekintettel a mobil eszközökkel kapcsolatos munkákra. Ez utóbbiakban az új centrum kulcsszerepet játszhat majd. A társaság Európában jelenleg 7000 embert foglalkoztat és szeptemberben kétmilliárd dolláros nagy-britanniai beruházást jelentett be, valamint jelezte, hogy Magyarországra hozná partnervállalatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Inkább a xiaomi telefonjait adnák európába...