Berta Sándor

Kockázatosnak tartja a Bitcoint az Európai Bank­felügyelet

A hivatal azt tanácsolja a pénzintézeteknek, hogy ne kereskedjenek a virtuális pénzekkel.

Az Európai Bankfelügyelet az Európai Központi Bankkal és az Európai Értékpapír- és Piacfelügyelettel közösen értékelte ki a virtuális fizetőeszközöket és azok kockázatait. A tapasztalatokat és az észrevételeket 46 oldalas állásfoglalásban gyűjtötték össze, a dokumentumot pedig eljuttatják az Európai Tanácsnak, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek. A hivatal azt szeretné, hogy a három testület mielőbb szabályozza a területet.

Az Európai Bankfelügyelet az állásfoglalásában több mint hetven kockázatot sorolt fel, amelyeket egyaránt érintik a felhasználókat és a piac szereplőit. Ugyan van néhány potenciális előny is, például az, hogy a virtuális pénzek gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat tesznek lehetővé, de egyértelműen a kockázatok vannak túlsúlyban. Utóbbiak közé tartozik, hogy a folyószámlák feltörhetők, az üzleti partnerek nem mindig tartják be a fizetési feltételeket, az emberek könnyen elveszíthetik a jelszavaikat és a virtuális pénzek beváltásával foglalkozó tőzsdék is csődbe mehetnek. Megemlítik hogy ezek a tőzsdék nem fogadták el az EU pénzmosás elleni irányelvének előírásait, és végül különösen nagy kockázatot jelentenek a bűnözői és terrorista tevékenységek.

A Bitcoin és más virtuális fizetőeszközök vásárlásának, birtoklásának és eladásának szabályozása nagyon összetett dolog, az ezzel kapcsolatos szabályozás kidolgozása közel sem fog gyorsan megvalósulni. Megjegyzik, hogy a bankoknak meg kellene engedni, hogy a szabályozás kidolgozásáig is kapcsolatban lehessenek a virtuális pénzpiaci cégekkel.

Klikk ide!
A kockázatokat táblázatba rendezték - klikk a nagyobb változathoz

Adam Shapiro, a Promontory tanácsadócég munkatársa közölte: az Európai Bankfelügyelet ugyan jogosan világított rá a kockázatokra, azonban a kivárásos taktika egyúttal azt is jelenti, hogy a pénzintézetek nagy esélyt szalasztanak el. A szakember rámutatott, hogy ha ezt a logikát fogadjuk el, akkor 1995-ben meg lehetett volna tiltani a bankoknak az online tranzakciókat is.

Kaliforniában július elején lett legális a Bitcoin és a többi alternatív fizetőeszköz. Az utóbbi kategóriába tartoznak a digitális pénzek mellett az ajándékkártyák és a hűségpontrendszerek is. Franciaországban viszont felszámoltak egy Bitcoin-kereskedést, ilyen intézkedés először történt Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!