Berta Sándor

Ki találta fel a Bitcoint?

A Newsweek magazin azt állította, hogy megtalálta a virtuális fizetőeszköz atyját. S ezt azután is fenntartotta, hogy az illető kategorikusan cáfolt mindent.

Amennyiben elfogadjuk a Newsweek álláspontját, akkor a 64 éves Satoshi Nakamoto hozta létre a Bitcoint, ő gondolta ki ugyanis az eredeti koncepciót. Legalább is ezt állította Leah McGrath Goodman, az amerikai újság munkatársa. A bejelentés azért volt meglepő, mert eddig azt hitték, hogy a név álnév.

Nos, a férfi nem ismerte el a dolgot, hanem visszautasította a Newsweek állításait és közölte: néhány héttel ezelőttig még azt sem tudta, hogy mi is az a Bitcoin. "Nincs hozzá semmi közöm" - szögezte le. Mindez azért érdekes, mert McGrath tételesen felsorolta, hogy milyen összefüggések vannak Satoshi Nakamoto és a virtuális pénz között.

A Newsweek ezután számos kritikát volt kénytelen elviselni, de a szerkesztőség közleményében jelezte: kitart az álláspontja mellett. "Azért jelentettük meg a cikket, mert úgy gondoljuk, hogy fontos. A Bitcoin nagyon népszerű lett, másrészt viszont rejtélyes" - írta a szerkesztőség. Egyelőre tehát továbbra is rejtély, hogy ki és milyen szándékkal találta fel a Bitcoint?

A Magyar Nemzeti Bank február közepén bejelentette: egyes fizetésre használható virtuális eszközök (különösen a Bitcoin) sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások, ugyanis az előbbieknek nincs kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá, s nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • resystance #3
    Az arca alapján simán el tudom képzelni, hogy nagyon nagy koponya. :D
  • Tetsuo #2
    Hát ja. Nem a magas várható élettartam jut róla eszembe. :-)
  • sanyicks #1
    nem egy előnyös fénykép :)