Berta Sándor

Oroszországban illegális a Bitcoin

Moszkva nem nézi jó szemmel a virtuális pénzek térhódítását, de megfelelő szabályozás esetén nem akadályozná a használatukat.

Az orosz államügyészség az egyik ülésén foglalkozott a különböző virtuális pénzekkel (Bitcoin, Litecoin stb.) és arra a következtetésre jutott, hogy az Orosz Központi Bank által el nem fogadott fizetőeszközök jelenleg illegálisnak minősülnek. Ugyanakkor a bank és az államügyészség is azt szeretné, ha a helyzet a jövőben megváltozna.

Az orosz hivatal álláspontja alapján a Bitcoin-tulajdonosok napjainkban könnyen vétlen társtettesekké válhatnak és akaratlanul is segítséget nyújthatnak a pénzmosáshoz. A szokványos ellenérv szerint a névtelenséget garantáló fizetőeszközök megkönnyíthetik a terroristák és a terrorszervezetek finanszírozását. Az oroszországi engedélyezés előtt meg kellene találni annak a módját, hogy miként lehetne megakadályozni a Bitcoin és a többi virtuális pénz illegális célokra való felhasználását.

Az orosz államügyészség szerint mind a Bitcoin, mind a Litecoin "pénzhelyettesítő eszköz", amelyek gyorsan veszíthetnek az értékükből. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy az állam nem tudja megvédeni a felhasználókat a csalásokkal és a lopásokkal szemben. Az Orosz Központi Bank két héttel ezelőtt rendkívül spekulatívnak nevezte a Bitcoin-kereskedelmet és szintén a névtelenség miatti veszélyekre hívta fel a figyelmet. Pavel Durov, a Vk.com (korábbi Vkontakte) közösségi oldal vezérigazgatója viszont úgy vélte: a hatóságok fenyegetve érzik magukat az új online pénzektől, mert azok korlátozhatják a lehetőségeiket, ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy a rubel is folyamatosan veszít az értékéből az infláció miatt.

Oroszország az elmúlt hónapokban Kína után a világ második legnagyobb Bitcoin-piacává vált. A Bitcoin árfolyama folyamatosan nyomon követhető többek között a Coindesk oldalán is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #5
  Aki 50 fontot adott érte, az szerinted mit kapott? Egy nagy büdös semmit, amiről még sokan elhiszik, hogy valami, és csak ez a hit adja az értéket. Ha elfogy az új hívők száma, akik felhajtják az árfolyamot, skkor hirtelen kiderül, hogy szart se ér a bitcoin. Ezért pilótajáték.

  Nagyjából annyira komoly az egész, mintha a gazdálkodj okosan játékpénzét használnátok fizetőeszköznek.
 • cateran #4
  Gyakorlatilag a cegem biztositja es fizeti a szallasomat, including bills..hoppa (a gonosz multikkal teletomott kapitalista nyugaton mashogy mennek a dolgok)
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  @cateran. Ez gyakorlatilag áramlopás, de tudom mindenki így csinálja :-)
 • cateran #2
  En meg mindig nem ertem mi benne a pilotajatek...mar £50 ertekben adtam el bitcoint, de 1 pennyt sem koltottem ra...(igen, az aram ingyen van, azaz a ceg fizeti)
 • Vol Jin #1
  Nem értem, hogy a jegybankok miért nem képesek az elején lecsapni ezekre a gagyipénzekre?

  Ez az egész nem több, mint egy szélhámos pilótajáték. Nem elég csak azt mondani, hogy ez egy kockázatos valami, mert az lesz a vége, mint a devizahitelnek. Mindenki szólt a kockázatokról, amire majd szelektíven senki sem fog emlékezni.