MTI

Felszámoltak egy Bitcoin-kereskedést Franciaországban

A francia rendőrök felszámoltak egy Bitcoin-kereskedéssel foglalkozó csoportot, amire a pénzügyi hatóságok körében egyre nagyobb aggodalmat kiváltó virtuális fizetőeszköz esetében ez az első példa Európában.

A csendőrök július 2-án és 3-án három embert állították elő az ügyben, és házkutatásokat tartottak a dél-franciaországi Cannes-ban, Nizzában, Toulouse-ban, valamint Brüsszelben, ahol az egyik gyanúsított egy ház tulajdonosa. Az előállításokra egy áprilisban "banki tevékenységek törvénytelen gyakorlása" miatt indított nyomozás keretében került sor. Az akcióval a rendőrség véget vetett egy illegális internetes Bitcoin-váltóhely tevékenységeinek - hangzott el a dél-franciaországi Foix-ban tartott rendőrségi sajtótájékoztatón.

Az internetes oldalt üzemeltető 27 éves tunéziai állampolgár ellen, akit korábban már elítélték bűnszövetkezetben elkövetett csalásért, egyebek között bankári munka törvénytelen gyakorlásáért és illegális szerencsejáték szervezéséért indult eljárás. A feltételezett társát, egy 36 éves francia állampolgárt, aki a Bitcoinokat beszerezte, szintén bankári munka törvénytelen gyakorlásával gyanúsítják. "Ez az első alkalom, hogy európai szinten felszámoltak egy törvénytelen internetes Bitcoin-váltóhelyet" - jelezte a csendőrség.

A házkutatás során a nyomozók lefoglaltak egy 388 Bitcoint tartalmazó pénztárcafájlt, ennek értéke megközelíti a 200 ezer eurót (61 millió forintot). A csendőrök megszüntették az internetes oldalt, valamint egy teljes egészében a kriptopénzzel működő online kaszinó tervét is felszámolták. A gyanúsítottak vitatják, hogy szabálysértést követtek el. Azzal védekeznek, hogy semmilyen jogszabály nem tiltja a tevékenységüket, a nagyon magas, mintegy 35-50 százalékos jutalékukat pedig a virtuális pénz váltási árfolyamának jelentős ingadozásával magyarázzák. Az internetes oldalukon 2013. november és 2014. július között 2750 tranzakciót regisztráltak, amely a több mint egymillió eurós értékben történt váltásoknak köszönhetően jelentős nyereséget termelt a fenntartóknak.

A 2009-ben született Bitcoin virtuális fizetőeszköz, amelyet a jövő pénzeként is emlegetnek. Megalkotója a japán Satoshi Nakamoto, aki interneten jelentette be az új pénznem megszületését. Nakamoto személye is csak a világhálón létezik, nem tudni, pontosan kiről is van szó. A Bitcoint nem nemzeti jegybank bocsátja ki. Felhalmozása és az ezzel való fizetés egy úgynevezett nyílt forráskódú rendszerben működik. A digitális fizetőeszközt tulajdonosai nem bankszámlán vagy a zsebükben tartják, hanem egy számítógépes pénztárcafájlban. Ugyanakkor ma már a Bitcoin amerikai dollárra és néhány más valutára is átváltható, s a törvényi szabályozás hiánya, valamint az ingadozó árfolyammozgása miatt egyre nagyobb aggodalmat vált ki a pénzügyi hatóságok körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • halgatyó #1
  Valamit itt nem értek. Van ugyanis egy nagyon fontos harmadik szereplő is az ügyben: az a sok százezer (?) ember, akik ezt a virtuális pénzt használó virtuális társadalmat alkotja, abban "bedolgozik"

  Továbbá: hiányzik az ilyen hírekből, hogy történt-e ÁTVERÉS?
  Így az egész a levegőben lóg. Úgy tűnik mintha a bankármaffiának nem tetszene a konkurrencia.

  Annál inkább, mert például a hamis csődös csalóknál nem erőlködnek a házkutatásokkal, meg a börtönbüntetésekkel sem. Hány és hány eset volt már csak ezen a kicsi Magyarországon, amikor valaki alapított egy céget, felvett emberektől egy rakás pénzt, aztán a pénz eltűnt, a cég csődöt jelentett, az emberek meg hoppon maradtak.
  NEM a piramisjátékok idióta áldozataira gondolok, hanem reális szükséglet céljából előre befizetett pénzekre!
  És ezek a hamis csődös cégek főnökei BÜNTETLENEK, vagy sok évtized múlva valami jelentéktelen nevetséges "büntetést" kapnak. Az áldozatok sorsát leszärja az okádékhatalom.