Berta Sándor

Távgyó­gyítással könnyí­tenének a krónikus máj­betegeken

A beteg májjal élők életminőségén megfelelő informatikai megoldásokkal jelentősen javítani lehetne - ezen dolgoznak a d-LIVER európai uniós kutatóprojekt keretében brit, francia, német, svájci, norvég, spanyol és olasz egyetemek, illetve kutatóintézetek.

A távgyógyászat keretében az orvosok és a betegek IT-platformon keresztül kommunikálnak egymással, azonban jelenleg még hiányoznak azok a platformok, amelyek lehetővé teszik a betegek kórházakon kívüli megfigyelését és kezelését. A d-LIVER keretében a szakemberek először próbálják meg ötvözni a klasszikus távgyógyászati megoldásokat a Care Flow Engine nevű döntéshozatal-támogató rendszerrel. Stephan Kiefer, a Fraunhofer Társaság informatikusa úgy vélte, hogy ezek a megoldások megváltoztatnák az egészségügyi ápolás minőségét és a páciensek életminőségét.

A túl sok alkohol, a stressz, a mozgáshiány és a rossz táplálkozás egyaránt károsítja a májat. Kiefer elmondta: sikerült az orvosok által javasolt kezelési elképzeléseket annyira felhasználóbarát és automatizált módon megvalósítaniuk, hogy ennek köszönhetően a krónikus májbetegek hosszú távon is kezelhetők az otthonukban. Ehhez szükség volt a Personal Health Manager megalkotására, amit a páciensek futtathatnak a táblagépükön és ami minden mért adatot (vérnyomás, hőmérséklet, súly, pulzus, májértékek stb.) összegyűjt. Az embereket megkérik, hogy folyamatosan mérjék az értékeiket, amiket aztán a rendszer automatikusan kiértékel, javaslatokat tesz a kezelésre és a gyógyszerek adagolásra.

A különböző rendszerekkel lehetővé válik a májfunkciók támogatása, a májátültetési idő áthidalása, a műtétek utáni regeneráció felgyorsítása vagy akár a beavatkozások elkerülése is. Kiefer szerint ugyan a technológiát a krónikus májbetegek számára alkották meg, de elvileg bármely krónikus betegséghez alkalmazható. Az ezzel kapcsolatos fejlesztések képezik a közép távú céljukat. A platform első prototípusát tavaly tesztelték, a visszajelzések pozitívak voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!