Berta Sándor

Svájc - jöhet az állami trójai

Az alpesi ország az eddiginél sokkal szigorúbban felügyelné az internetet. Az első lépést már megtették.

A svájci parlament kantoni tanácsa megszavazta a távközlési adattárolás kiterjesztéséről szóló tervezetet. A döntés értelmében a jövőben 6 helyett 12 hónapig őriznék meg a telekommunikációs információkat. Mindez azonban csak a kezdetet jelenti.

A postai és a távközlési forgalom ellenőrzéséről szóló szövetségi törvény (BÜPF) teljes felülvizsgálata már évek óta tart. A cél az, hogy a megfigyelési lehetőségeket hozzáigazítsák az elmúlt években erősen megváltozott telekommunikációs lehetőségekhez. A jogszabály ugyanakkor nem módosul teljesen: az internetszolgáltatók a jövőben is arányos költségjóváírást kapnak a forgalmi adatok tárolásáért cserébe. A postai szolgáltatásokat kínálóknak továbbra is csupán 6 hónapig kell megőrizniük a feladók és a címzettek személyes adatait.

Simonetta Sommaruga svájci igazságügyi miniszter a tárolási idő meghosszabbítását azzal indokolta, hogy számos olyan eset volt, amikor a 6 hónapos adatmegőrzés egyszerűen nem volt elegendő. De nem csupán ez lesz az egyetlen változás, hiszen a Government Software (GovWare) nevű "állami trójai" bevezetése is napirenden van. A szoftver segítségével a bűnüldöző hatóságok feltörhetik a számítógépeket és ellenőrizhetik az internetes telefonbeszélgetéseket, valamint a titkosított e-maileket. Sommaruga szerint nem a tiszteletreméltó polgárok megelőző célú megfigyeléséről vagy a kikémlelésükről van szó, hanem a kizárólag a bíróság által engedélyezett akciók során végzett ellenőrzésekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A lehallgatas, man in the middle, teljes orszagra kiterjedo app. level tuzfal mukodik, de a trojaik nem annyira. Egyszer kapjak el az egyik peldanyt, legkozelebb mar ellenuk hasznaljak fel.