Berta Sándor

Adataik feletti állandó kontrollt szeretnének a felhasználók

Az emberek szeretnék hosszú távon meghatározni, hogy ki és miként használhatja fel a személyes információikat.

A Bécsi Gazdasági Egyetem tanulmánya szerint a felhasználók állandó ellenőrzést akarnak gyakorolni az adataik felett. Alexander Novotny és dr. Sarah Spiekermann professzor, a Bécsi Gazdasági Egyetem munkatársai megvizsgálták, hogy az internetezők milyen feltételeket fogalmaznának meg az "elfelejthető" világhálóval kapcsolatban, s ezeknek a feltételeknek a nagy webes szolgáltatások, a közösségi portálok és az online keresők mennyire felelnek meg.

A tanulmány azt mutatja, hogy az emberek nem csak az adatok nyilvánosságra hozásának időpontjában akarnak dönteni arról, hogy ki és mikor férhet hozzájuk az információkhoz, hanem később is. Spiekermann elmondta, hogy a felhasználók állandó és hosszú távú ellenőrzést gyakorolnának az adataik felett. A jelentős mértékben növekvő információmennyiség ugyanakkor nehézzé teszi a hosszú távú ellenőrzést. Alexander Novotny közölte: a felhasználók már nem tudják, hogy ki férhet hozzá az adataikhoz és tárolhatja azokat. Szükség lenne botok által kínált automatikus, intelligens segítségre, hogy így lehessen megtalálni és eltávolítani az interneten a problémás információkat.

"Az általunk megvizsgált szolgáltatások több mint felénél találtunk olyan adatfajtákat, amiket az emberek nem tudnak teljes mértékben törölni" - hangsúlyozta Novotny. A szakember hozzátette: sok platform - például a Facebook és a Google bizonyos információkat csak a felhasznált vagy lehívott adatmennyiségből tud/akar eltávolítani, ugyanakkor a különböző rendszerek továbbra is megőrzik a fájlokat. Az "elfelejtés" az online világban ugyanakkor nem csupán az információk törlését jelenti, ennél sokkal fontosabb lenne, hogy az embereknek lehetőségük legyen arra, hogy az interneten korlátozhassák a régebbi fájljaikhoz való hozzáféréseket és csak ők érhessék el ezeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!