Berta Sándor

Gyakran kértek adato­kat a német hatóságok a Deutsche Telekomtól

A német távközlési konszern először árulta el, hogy milyen gyakran kérték tőle ki ügyfelei adatait.

A Deutsche Telekom (DT) nyilvánosságra hozta a jelentését, amiből többek között kiderült, hogy a rendőrség, az igazságszolgáltatás és a titkosszolgálatok tavaly összesen hány esetben ellenőrizték az emberek telekommunikációs kapcsolatait. Ezzel a DT az első nagy német távközlési társaság, amely ilyen lépést tett és tájékoztatta a közvéleményt, valamint követi az egyesült államokbeli cégek példáját.

A német hatóságok 2013-ban 49 796 távközlési kapcsolatot ellenőriztek, illetve hallgattak le; 436 331 esetben érdekelték őket a forgalmi információk (ki, kivel, mennyi ideig beszélt vagy folytatott online kapcsolatot, mennyi ideig tartózkodott egy adott honlapon); 28 162 esetben voltak kíváncsiak a kommunikáló személyek adataira (név, cím, folyószámla-információk, jelszó). Az utóbbiakra mindig bírói vagy ügyészi határozat alapján került sor. A hatóságokat 946 641 esetben érdekelték az IP-címek tulajdonosaival kapcsolatos adatok.

A DT mellett a Posteo nevű német e-mail szolgáltató is nyilvánosságra hozta a saját jelentését és egyben kifogásolta, hogy a hatóságok milyen módszerekkel dolgoznak. A berlini vállalat a titkosítási technikájával hirdeti magát és tavaly csupán 7 esetben kellett tájékoztatást adnia, de Patrick Löhr tulajdonos mégsincs elragadtatva a dologtól. Tavaly júliusban például három nyomozó állt az irodája ajtajában és követelték tőle a felhasználói adatok kiadását. Azzal fenyegetőztek, hogy házkutatási parancsuk van és ha akarnak, mindent a feje tetejére állíthatnak. Utólag kiderült, hogy a rendőrök csupán blöfföltek. A Posteo végül négy esetben feljelentette a rendőröket vagy hivatalos panaszt nyújtott be ellenük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!