Berta Sándor

Az EU nem akar új távközlési adattárolási szabályokat

Cecilia Malmström európai uniós belügyi biztos egyelőre kivár a kérdésben.

Az Európai Unió Bírósága április elején helyezte hatályon kívül a távközlési adattárolási irányelvet. Az ügyben eljáró bírói testület akkor kimondta, hogy a telefon- és az internetkapcsolatok tömeges tárolása konkrét indok nélkül különlegesen nagy mértékű és súlyos beavatkozás az állampolgárok alapvető jogaiba. A bírók kifogásolták továbbá, hogy a tárolt adatok segítségével nagyon pontosan fel lehet térképezni az emberek magánéletét, megállapítható például a tartózkodási helyük, hogy merre utaznak és kikkel vannak kapcsolatban. Ráadásul mindez úgy tehető meg, hogy az érintett személyek az egészből semmit sem vesznek észre.

Malmström közölte, hogy az ítélet nem lepte meg, hiszen már két évvel ezelőtt kiderült az Európai Bizottság elemzéséből, hogy a jogszabálynak komoly hiányosságai vannak. A távközlési adattárolás természetesen segíthet a súlyos bűncselekmények (szervezett bűnözés, terrorizmus stb.) felderítésében, de a kérdés az, hogy az adatokat miként szerzik meg és eközben az adott személyek vagy cégek, illetve hivatalok meddig mennek el.

Az Európai Unió a közeljövőben nem akarja újraszabályozni a kérdést és ez csak azután merülhet fel, ha sikerült elfogadni az új adatvédelmi irányelvet. Az Európai Bizottság körültekintően elemezte az ítéletet. Minden tagországnak van saját távközlési adattárolási törvénye és ez biztosítja azt a bűncselekmények felderítését. Németországban viszont nincs ilyen nemzeti jogszabály, ezért el kell döntenie, hogy kidolgoz-e egy ilyen szabályozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!