Berta Sándor

A kórház és a beteg is nyer a táv­egész­ség­ügyi módszerekkel

Számos olyan új fejlesztés van, amelyek nem csupán kényelmi szempontokból fontosak. Ilyenek többek között az intelligens betegápolási megoldások és az akadálymentes vészjelző rendszerek.

Brandenburg vidéki régióiban a tavalyi év vége óta tesztelik azt az e-egészségügyi modellt, amelynek célja, hogy segítsenek a szívbetegeken, javítsanak a betegellátáson és egyúttal tehermentesítsék a kórházakat is. A berlini Charité Egyetemi Klinika által felügyelt program keretében 1500 szívbeteg kapott mérleget, vérnyomásmérőt és egy EKG-méréseket eltároló eszközt, így saját maguk ellenőrizhetik és jegyezhetik fel a legfontosabb értékeiket. A páciensek biztonságos mobil kapcsolaton keresztül továbbíthatják is az adatokat a Charité központjába. A szakorvosok és az ápolók folyamatosan ellenőrzik a beérkező információkat, így bármikor közbeléphetnek. Lehetőségük van telefonos kapcsolatfelvételre, a gyógyszeradagolás megváltoztatására és akár a mentők riasztására.

Dr. Friedrich Köhler professzor, a Charité kardiovaszkuláris távegészségügyi központjának vezetője szerint a projekt jövőbemutató, az ilyen ajánlatok ugyanis hasznosak a betegeknek, de egyúttal az orvosok helyzetén is javítanak. A megoldással biztosítani lehet az ellátás minőségét, függetlenül attól, hogy az adott páciens éppen egy orvos közelében lakik-e vagy sem.


A szakemberek szerint a távfelügyeleti rendszerek elsősorban a krónikus betegek ellátását forradalmasíthatják. Az embereket például könnyen emlékeztetni lehet a gyógyszerek beszedésére vagy az orvosi látogatások időpontjára. A szakértők rámutattak, hogy a globális e-egészségügyi piac értéke 2017-ig elérheti a 23 milliárd dollárt. Az egészségügyi funkciókat és a betegek értékeit ellenőrző rendszerek teszik majd ki a piac több mint 50 százalékát, s különösen nagy szerepet fognak játszani a krónikus betegek ellátásában a mobil alkalmazások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!