Berta Sándor

A jövő csúcs­technikás tengeri robotjait fejlesztik

Egy új brémai létesítményben tesztelik azokat a jövőbeli eszközöket, amelyek a tenger mélyén dolgozhatnak.

A Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) 23 méter hosszú, 19 méter széles és 8 méter mély, azaz 3,4 millió literes medencéjét kifejezetten az intelligens víz alatt járművek kipróbálásához építették. A robotok többek között vezetékeket vizsgálnak meg vagy gázrendszereket ellenőriznek majd.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Frank Kirchner, a DFKI Robotikai Innovációs Központjának vezetője kijelentette: először arról kell megbizonyosodniuk, hogy a rendszereik biztonságosak. A kifejlesztett robotok a következő öt éven belül válhatnak igazán kiforrottá. A víz alatti létesítmények ellenőrzésére alkalmas megoldásokra nagy kereslet van, hiszen több ezer csővezeték és kábel van a tenger mélyén. Vannak olaj- és gázkitermelő telepek, s egyre több szélerőmű működik a tengeren.

Kirchner közölte, hogy az új rendszerek létrehozásának célja az, hogy a létesítményeket és a berendezéseket olcsón lehessen karbantartani és ellenőrizni, függetlenül attól, hogy hol vannak. Az Avalon nevű jármű például képes lesz önállóan lemerülni egy csővezetékhez és szenzorok segítségével felfedezni a különböző hiányosságokat. Emellett a szakemberek megalkottak egy víz alatt használható robotkezet, amivel letapogathatók a tengerben lévő tárgyak. Sőt, hosszú távon akár az új technológiának köszönhetően kibányászhatók lesznek a víz alatt lévő nyersanyagok is.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A szakember kifejtette, hogy az intelligens víz alatti robotokban a következő 20 évben komoly fejlődési lehetőségek vannak, így lehetővé válhat olyan járművek létrehozása, amelyek a tenger mélyén állomásozhatnak. Az első éles tesztekre 2015-ben kerülhet sor a Balti-tengeren és Brazília partjai előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashpointer2 #1
    Na 50 év múlva nem a cápáktól kell félni hanem az ellenséges vízalatti robotoktól