MTI

Robotokra térnek át a drága munkaerő miatt Dél-Kínában

A dél-kínai Kanton város kormányzatának friss döntése értelmében a gyáripari üzemekben a drága élőmunkát kiváltandó, a gyáripari termelési érték 80 százalékát 2020-ra robotokkal fogják előállítani.

Az iparfejlesztési irányelvek szerint a kormányzat ösztönözni és támogatni kívánja az ipari robotok üzembeállítását a gép- és autógyártásban, az élelmiszer-feldolgozásban, a gyógyszeriparban, valamint az elektronikai és az úgynevezett "veszélyes termékek" előállítása során. A dokumentum szerint 30 ezer jüanig (1,1 millió forint) terjedő támogatásban részesülhetnek majd azok, akik robotot vásárolnak, vagy bérelnek, illetve egyszeri, 500 ezer jüanos (18 millió forint) támogatást kaphatnak azok a kantoni cégek, amelyek komplett automatizált gyártósor beállítására vállalkoznak.

A növekvő megélhetési költségek miatt a térségben dolgozó vándormunkások nagyobb fizetéseket követeltek, s mert igényeik nem teljesültek, tízezer számra álltak tovább, a jelenleg intenzívebb fejlesztés alatt álló középső és nyugati országrészben kerestek munkát. A szinte napi rendszerességű tüntetéseknek ma is az egyik alapvető kiváltó oka a munkások elégedetlensége a fizetésükkel és szociális juttatásokkal.


Egy, a gyáripar kínai fővárosában, a 13 milliós Kantonban készült februári felmérés szerint helyben 123 300 munkahely volt betöltetlen, s a kutatásban szereplő vállalatok 80 százaléka aggódott amiatt, hogy vissza tudja-e állítani teljes kapacitással a termelését az idei tavaszünnepi szabadságok után. A térségben több, a szomszédos országokból érkezett illegális munkavállalót is elfogtak.

Kuangtung tartomány székhelyének kormányzata az elmúlt évek tendenciát értékelve döntött úgy, hogy a munkaerő ára és a kifinomultabb gyártási technológiák iránt növekvő igények miatt, a robotok bevetésére ösztönzi a vállalkozókat. Mint fogalmaztak, eltökéltek atekintetben, hogy felgyorsítsák a robotgyártást, amelynek értéke 2020-ra elérheti a 100 milliárd jüant (3589 milliárd forint).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #10
    De megvesszük olyan pénzből, amit nem termelő munkáért kapunk (ilyen szempontból "mindegy" hogy alapjövedelem vagy közmunka vagy szolgáltatóipar)

    Különben is, ha így lenne, akkor mára már a világ minden pénzének kínában kellene lennie, ehhez képest kína ma még "csak" egy komoly nagyhatalom.
  • EnxTheOne #9
    majd gyün ismét a géprombolás.
    Egyik ősöm elpusztított vagy 30 gőzgépet meg 3 szövőgépet
  • Szefmester #8
    De szép lesz ha a jelenlegi gazdasági forma mellett mindent robotok gyártanak majd és nem fogja tudni senki megvenni, mert nincs vásárlásra költhető fizetés, mert nincs is fizetés...
  • inkvisitor #7
    "helyben 123 300 munkahely volt betöltetlen"
    Ezért akarnak robotokat. Amúgy nem CEO és társai azok, akik problémát jelentenek. A magánvagyonok méretét kéne maximalizálni. Hiszen az igazán nagy pénzek a tőkejövedelmekben vannak.
  • barret #6
    Az embereknek pedig enni kell! Ha nem a fizetésükből veszik meg,majd elveszik máshogy...
    Evvel a lépéssel a bűnözést segítik elő,erre nem gondolnak?
  • NEXUS6 #5
    Na ezt kellett volna a Nyugatnak már vagy 10 éve megcsinálnia!

    Amúgy meg ez a drága kínai munkaerő jó viccnek hangzik!XD
    De végül is logikus, amíg a munkások tüntetnek legalább addig is dolgozik valaki a műhelyben.;)
  • Cat #4
    "a CEO vagy az igazgatótanács nem kaphat semmilyen módon egy bizonyos összegnél többet"

    A CEO nem csak azért dolgozik, hogy nagyobb legyen a részvényérték, és ezzel az ő prémiuma is, hiszen ha maximalizálod a jövedelmét attól még ugyanúgy kirughatják egy közgyűlésen, ha nem elég eredményesen vezeti a vállalatot.

    Én egyébként ebből az egészből az állami támogatást nem értem; miért jó az az államnak, ha robotokat alkalmaznak emberek helyett? Hiszen így kevesebb az adófizető, több a munkanélküli.
  • Narxis #3
    Robotok gyártanak robotoknak. Ha Kínában sokallják a béreket akkor nem is csodálom, hogy Európában a gyártás sehol sincs, talán 1-2 kivételtől eltekintve. Nem alapjövedelem kell hanem maximalizált jövedelem és majd amikor a CEO vagy az igazgatótanács nem kaphat semmilyen módon egy bizonyos összegnél többet akkor nem töri majd magát azért, hogy egyre többet harácsoljon persze ehhez az is szükséges, hogy semmilyen kiskapu ne legyen a jövedelemszerzésben.
  • endrev #2
    Ehhez csak gratulálni tudok........
  • duke #1
    "részesülhetnek majd azok, akik robotot vásárolnak, vagy bérelnek,"

    Es ez lesz mindenhol. Csak ido kerdese, hogy mindenki helyett koltseghatekonyabb robotokat alkalmazanak. Vegul mar csak par millio javitorobot javito embernek lesz munkaja a foldon.
    Szerintem a megoldas, tovabbra is az alapjovedelem bevezetese.
    http://alapjovedelem.hu/index.php/vizio