Berta Sándor

Robotokat építene a Google

Márciusban hirtelen távozott Andy Rubin, a Google Android-részlegének a vezetője, most azonban kiderült, hogy ő vezeti a vállalat robottechnikai csoportját.

A társaság saját robotokat akar építeni és ennek a programnak a felügyeletét látja el Andy Rubin. A Google komoly összegeket fektet be a projektbe és összesen hét amerikai, illetve japán robottechnikára specializálódott vállalkozást vásárolt fel. Köztük van a Schaft, egy kis csoport, amely humanoid robotokat fejlesztett ki; az Industrial Perception, amely teherautók le- és felrakodásánál használható robotkarokat készített; a Meka and Redwood Robotics, ami humanoid robotokat és robotkarokat fejleszt; továbbá a robot kamerarendszereket létrehozó Bot & Dolly, amelynek megoldásait a Gravitáció című film elkészítésekor is használták.


A Google aligha fog olyan robotokat fog készíteni, amelyeket végfelhasználóknak szánna, sokkal valószínűbb, hogy a vállalat az ipari gyártásra összpontosít majd. Az egyik lehetséges terület az elektronikus eszközök manuális gyártása lehet, de emellett elképzelhető az online kereskedelmi alkalmazás is, például egy automatizált kiszállítórendszer létrehozása. Rubin a Google által kifejlesztett robotautóhoz hasonlította a projektet, ami először tudományos fantasztikumnak hangzik, de már nagyon közel van a valósághoz. A menedzser mindenesetre elégedettnek tűnik, azt nyilatkozta, hogy ez a legjobb munka a világon.

Andy Rubin márciusban távozott az Android-részleg éléről. A szakember úgy döntött, hogy valami mással akar foglalkozni és a konszernen belül keres új kihívásokat, ugyanakkor az új munkájával kapcsolatban akkor még semmit sem lehetett tudni. Rubin utódja Sundar Pichai lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZoliJ #7
    úgy látszik erre ők is rájöttek, mai hír: a google megvette a Boston Dynamics-et.
  • WhiteStar #6
    :D jogos jogos
  • zola2000 #5
    Egy közös azért van: akár gyilkos terminátorok, akár szexi moe robotok készülnek, mindkettő az emberiség végét jelentené ^^
  • zola2000 #4
    Azért remélem mielőtt minmeghalunk előbb jönnek a Moe persocomok. (hogy mennyire különbözik a két kultúrának a robotokról alkotott képe... )
  • kvp #3
    Az android rendszer legjobb felhasznalasi helye mar a nevebol adodoan is egy humanoid robot. Az ikonja is egy ketlabu r2d2 (egyebkent mindenki tudja, hogy valojaban egy pingvin van beoltoztetve robotnak).

    A google terveit komolyan veve a t800-asok helyett inkabb az 'I, robot' fele ns4-esek es a mar emlitett r2d2-ok megalkotasara koncentralnak. (a t800-at a Boston Dynamics fejleszti)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_(robot)
  • netperformer #2
    "valószínűbb, hogy a vállalat az ipari gyártásra összpontosít majd"

  • ugh #1
    Nahat az androidot ismerve meg hogy ez "pasmag" azon dolgozott boritekolom, hogy tobbet lesznek szetfagyva, meg "bedermedve" azok a robotok mint amennyi melot el fognak vegezni.