Berta Sándor

Alapvetően már mindannyian kiborgok vagyunk

Évezredek óta léteznek implantátumok, az első falábakat például az ókori egyiptomiak alkalmazták. Egy szakértő úgy véli, hogy már régóta mindannyian kiborgok vagyunk.

"Számomra minden olyan beavatkozás rendben van, amelynek következtében a testi funkciók nem romlanak. A kiborgok olyan emberek, akiket összekötnek a technológiákkal, vagy akik a technológiákat a testükön vagy a testükben hordják. S ez egyáltalán nem új dolog. Már a régi egyiptomiak is ismerték a falábakat. Nem csupán egészségügyi okokból kell valamit kiegyenlíteni, hanem ez az egész arról is szól, hogy az egészséges emberek bizonyos képességein is javítsunk. Én a határon mozgok, mert hallókészüléket hordok. Ez javítja a hallást, de néhány olyan dolgot is nyújt, amik a normális hallás esetében hiányoznak, például tompítani tudom a környezeti zajokat, így jobban tudok az üzleti partneremre összpontosítani. Mindez pont a hangos környezetben jelent nekem előnyt" - jelentette ki Enno Park, a berlini Cyborgs e.V. egyesület elnöke.

Park elmondta: az egyesületük célja az, hogy elemezzék az implantátumokat és megtudják hol vannak a hibáik, biztonsági hiányosságaik. Jó példa erre az egyik ismerőse lábprotézise. Motor segítségével működik és van Bluetooth-egysége, ami állandóan vételre van kapcsolva és ez zavarja. Megkérdezte, hogy miért kell ennek így lennie? Úgy érzi, hogy a betegbiztosító és a gyártó is magára hagyta. De elegendő csupán az okostelefonokat megvizsgálniuk és megkérdezniük: mit engedélyez nekünk a gyártó, azt csinálhatok-e, amit akarok? Rendben van az, hogy az Amazon törölhet könyveket a Kindle készülékemről? S ki tartja ellenőrzése alatt azt a terméket, amit kiszállítanak nekünk?


Enno Park

Szerinte mi már mindannyian kiborgok vagyunk, anélkül, hogy ezt észrevettük volna. Az okostelefon sokaknál az első dolog, amit reggel a kezükbe vesznek és az utolsó, amit lefekvés előtt letesznek. Sokaknak van hiányérzetük, ha nincs a közelükben az eszköz. A függőség nevű fogalom csak nagyon hiányosan írja le ezt a jelenséget. Az ilyen jellegű technika már most egyfajta érzékbővítést jelent, ráadásul a technika egyre közelebb kerül hozzánk. Az első terület a ruházat, ami intelligens lesz, aztán jön a Google-szemüveg, az okos óra és a többi eszköz. Ezek mind olyan példák, amelyeknél már ma összeolvadunk a technikával, anélkül, hogy magunkba ültetnénk valamit.

"Én érintett vagyok ebben a dologban ezért nagyon intenzíven foglalkoztam ezzel a témával, ezáltal szakértőnek nevezhetem magam. Más tagok hackerek, ők az alapvető kíváncsiságuknak köszönhetően kerültek nagy tudás birtokába. Néhányan közülünk tudósok, akik különböző intézetekben végeznek kutatótevékenységet. Számomra ez egy hosszú távú projekt, aminek az a célja, hogy az implantátumot úgy programozzam át, hogy az ultrahangot is hallhassam vele. A technológia jönni fog, függetlenül attól, hogy akarjuk-e vagy sem. Amint a lehetőségek adottak lesznek, az emberek minden lehetséges hülyeséget meg fognak valósítani a segítségével. Tehát sürgősen világos válaszokat kell találni a fontos kérdésekre, amik a következők: mit jelent, ha a mobilszolgáltatód rendelkezik a mozgási profiloddal? Mit jelent, ha az NSA és más titkosszolgálatok a teljes kommunikációnkat lehallgatják? Mit jelent, hogy a mindennapi életünkben függővé váltunk a számítógépektől? Milyen társadalmunk lesz, ha a testünket mi magunk módosítjuk majd? Mit jelent a társadalomnak, ha néhány ember ezekhez a technológiákhoz nem férhet hozzá vagy elutasítják azokat? A kérdéseket vég nélkül lehetne folytatni" - tette hozzá a Cyborgs e.V. elnöke.

A szakértő közölte, hogy az alapokat Donna J. Haraway feminista határozta meg 1985-ben, amikor kidolgozta és megjelentette a Kiborg kiáltványt. Ebben a témát először világították át filozófiai szemszögből. Már Haraway is abból indult ki, hogy mi már régóta kiborgok vagyunk, mert az igényeinknek megfelelően alakítjuk át magunkat és a környezetünket, abszolút szabadok vagyunk. Az egyesület tagjai azt mondják: fantasztikus új lehetőségeink vannak. A technika lehetővé teszi a civilizáció továbbfejlesztését, de közben néhány problémát is meg kell oldanunk. Senkit sem szabad kizárni a technika használatából, de ugyanígy senki sem kényszeríthető rá. Olyan etikai irányelvet kell találni, ami egyrészt nem vezet a saját testünk módosításának teljes tiltásához, másrészt nem zárunk ki senkit magunk közül, akik nem akarják módosítani a testüket.

"Számomra minden olyan beavatkozás elfogadható, amely nem rontja el a testünk funkcióit. Minden olyan dolog, ami jobbá teszi a testünket rendben van. Amikor az ember a kőkorban elkezdett szerszámokat használni, majd továbbadta a tudást, a kultúra és a társadalom fejlődött, akkor ez mind az önmódosítás egy-egy formája volt. Az oktatás még mindig egy ilyen folyamat. Az, hogy mindezt nem valósítottuk meg technológiailag arra vezethető vissza, hogy a technika eddig túl kezdetleges volt" - szögezte le Enno Park.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sajátvéleményem #9
  ...Alapvetően mindenki halott...
  Azt hiszem, hogy a "szakértő" a kiborg fogalmával nincsen tisztában.
 • tHerapY #8
  Még mindig jellemző, hogy olyan emberek írnak ide, akiknek semmi közük a témához. Ráadásul úgy, hogy az egyes cikkeket valójában nem is értik.
 • Com9000 #7
  "A kiborgok olyan emberek, akiket összekötnek a technológiákkal, "
  A kiborg olyan ember, ne sugalljuk már azt hogy minden második ember már most gép.

  "Mit jelent a társadalomnak, ha néhány ember ezekhez a technológiákhoz nem férhet hozzá vagy elutasítják azokat?"
  Ugyan az mint akik napjainkban is elutasítják a facebook meg hasonló időrabló, gondolatait manipulálni akaró, és gondolalainak teljes elhagyására serkenti az embereket.
  Semmi. Boldogságban uszva él.
  Nem lesz allergiás ha szeptember 15öt mutat a falinaptár.
  És nem fázik meg plusz 18 fokban mert kinyitja az ablakát és érzi ha hűs neki az idő és felvesz egy pulcsit.

  Még ez is baromira tetszett:
  "Park elmondta: ..."
  Már egy egész parkot kiborgá tettek? Hogy beszél egy park? :)
 • Archenemy #6
  Hát igen, ha akarunk egy hangzatos címet, akkor állítsunk valami képtelenséget, majd módosítgassuk addig a definíciókat, hogy a képtelen állításunk a teljesen megváltozott definíciók alapján igaz legyen.
 • wkm #5
  Azért az, hogy a szerszámok használata "önmódosítás", ez azért baromira távol van az emberrel "szimbiózisban" működő implantátumtól. Nem olyan eszközre gondolok, hogy egy telefont beépítek a testembe, mert az a telefon a zsebemben is frankón működne.

  Az implantátumok tervezése és használata akkor lehetne biztonságos, ha biológiai értelemben az ember működését tökéletesen ismernénk. Tehát kvázi mindent. Amíg ezt nem érjük el, addig sok komplikáció alakul majd ki az ilyen eszközök használata miatt.

  Szvsz az ember soha nem fog eljutni erre a szintre, hogy biológiailag teljesen megismerje a működését. Szóval aki szeret orvoshoz járni, szereti a mellékhatásokat, szövődményeket, netalántán az orosz rulettet, akkor azoknak hajrá! :) Itt vagyunk a kiborgizáció hajnalán, lehet rácuppanni majd a különböző trendi konzum-implantátumokra. :P
 • Marteen21 #4
  Én úgy emlékszem hogy nemrég volt már hasonló semmitmondó cikk a témában, ezeknek a "szakértőknek" nincs jobb dolguk?:D