Berta Sándor

Fagyossá vált a viszony a Google és a DARPA között

A webes és technológiai óriás elutasította az amerikai ügynökség ajánlatát, ami egy humanoid robot megépítésére vonatkozott.

A Google nem akar pénzt elfogadni a robotkutatáshoz a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) nevű ügynökségtől, ami viszont mindent elkövet azért, hogy kiszorítsa a konszernt a DARPA Robotics Challange versenyről. Az ok egyszerű: az óriáscég az elmúlt hónapokban túl komoly szereplővé vált a robotika területén.

A Google saját robotokat akar építeni és komoly összegeket fektet be a projektbe. A társaság a közelmúltban összesen hét amerikai, illetve japán robottechnikára specializálódott vállalkozást vett meg. Köztük van a humanoid robotokat fejlesztő Schaft és a Meka and Redwood Robotics, illetve a tavaly decemberben felvásárolt Boston Dynamics. Mindez azt jelenti, hogy a Google nincs rászorulva a DARPA támogatására, azért, hogy így jusson kutatási pénzekhez. A vállalat egyértelművé tette: nem fogad el és nem is vár el támogatást az ügynökségtől.


A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy korábbi projektek miatt a Boston Dynamics és a Schaft is kapcsolatban van a DARPA-val. A meglévő szerződések mind a Google-t, mind a DARPA-t kötelezik arra, hogy még legalább 12 hónapig együttműködjenek. A DARPA Robotics Challenge aktuális kiírásában indult nyolc csapatból öt a Boston Dynamics robotjait használja.

A Google és a DARPA teljesen másképpen képzeli el a robotok jövőjét. A konszern a robotok kereskedelmi célú alkalmazását szeretné elérni, például szerepet kapnának az okostelefonok gyártásában, ezzel szemben a DARPA egyértelműen a katonai felhasználás mellett tette le a voksát. A kutatóügynökség elve egyszerű: támogatni kell különböző cégeket és ha sikeresek, akkor felvásárolni a technológiáikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Yv@n #12
  "Hiába erőlködik a Google, ha Amerika nemzeti érdeke harci robotok kifejlesztése, akkor ki fogják fejleszteni"

  Szerintem nem ezen erőlködik, hanem szeretné bebiztosítani magát.

  Ha katonai célra fejlesztenek ki robotokat és a tulajdoni jog a hadseregnél van, akkor azok felhasználását lehet korlátozni kereskedelmi célra, ami a G szempontjából kedvezőtlen.
 • Macropus Rufus #11
  én arra gondoltam, hogy egy egér méretű robot sokkal sokoldalúbb mint egy olyan mint ami a képen van. Igen a biológiai cuccokat másképpen is lehet célba juttatni.
  De miközben ezek a robotok a célhoz viszik a cuccot, felderítést végeznek elemeznek, infókat kűldenek, és nem mellesleg szépen beszivárognak a városba és várnak. Egyfajta alvó ügynökök lennének. Ráadásúl szinte észrevétlenűl tudnának dolgozni. Ha pedig még is likvidálás kell, akkor mehet a biológiai támadás.
 • Tetsuo #10
  Színjáték. Ilyen terelőhírek után nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy létrejött valami durva közös fejlesztés. ;-)
 • Wharyoo #9
  Szerintem egy biológiai fegyver célbajuttatásához vannak egyszerübb eszközök is, mint a szuperfejlett egér méretü robotok...
 • Macropus Rufus #8
  nem puska kell rá. Biológiai fegyver. Egy repülőn több ezer egér lehet. Mire észbekapnak a lépfene kiiktatot egy egész várost. Ki a fene figyel fel egy egér méretű robotra?
  Egy ilyen BigDog eléggé komoly feltűnést kelt.
 • SanMaster #7
  codaco.. kiváló ötlet! És a géppuskát az egér alá, vagy fölé tegyék?

  Hiába erőlködik a Google, ha Amerika nemzeti érdeke harci robotok kifejlesztése, akkor ki fogják fejleszteni, egyébként folyamatban: Big Dog, Cheetah, stb.
 • codaco #6
  Egyébként én, ha katonai célra akarnék robotot fejleszteni, akkor kisebb méretben gondolkodnék, mint ami a képen látható. Pl. egy egér méretű robotot nehezebb észlelni.
 • xyl #5
  Amúgy pedig a Google-nek felesleges erölködnie: Tegyük fel, hogy a Boston Dynamics nem részesíti előnyben a katonai felhasználást. Közben folyik a fejlődés hardver és szoftver oldalról és sikerül az eddigieknél jóval nagyobb autonómiájú robotokat létrehozni, melyek mondjuk pl. betegápolóként tevékenykednek.
  Aztán jön a hadsereg, megveszi a robotokat, átprogramozza és kész.

  A Robotropolis (bár amúgy nem túlzottan jó film), de egy dologban nagyon tetszett: A robotok hardver-szoftver alapú gépekként vannak ábrázolva. A szoftver cseréjével egészen könnyű az ártalmatlan gépet gyilkológéppé változtatni.

  A Terminator programja egyébként egyszerű:

  while (alive && enemy)
  kill ;

  Ebből azt a legnehezebb megvalósítani, hogy felismerje, hogy ki az ellenség.
 • culas25hc #4
  Kryon, vagy fordítva. Már most rengeteg kisebb államnál erősebb a Google (szerintem ha látnák értelmét, minket is megvehetnének), eljön az az idő, amikor már Amerika sem dirigálhat neki.
  Szerintem a következő világháborút a Google nyeri :D:D
 • asgh #3
  Egy katonai kutatásra létrehozott szervezet a katonai felhasználást részesíti előnyben?