Berta Sándor

Jönnek a felhőkön keresztül vezérelt robotok

A Berlini Műszaki Egyetem kutatási projektjét számos gyártó támogatja. A szakemberek elsősorban a nem kompatibilis interfészek problémájának megoldására összpontosítanak.

Az egyetem egy hannoveri kiállításon mutatta be azt a robotot, amit gesztusvezérléssel lehet irányítani. A fogókar tevékenysége előre beprogramozható a kezelő elképzelései alapján. A szakembereknek a tervezett mozdulatokat előzetesen el kell végezniük, ezeket rögzíti egy kamera, majd lefordítja a robotok által értett nyelvre. Ezután a robot önállóan is el tudja végezni a mozdulatokat.

A kiállított modell csupán egy funkcióit tekintve korlátozott eszköz volt, de így is kiválóan bemutatta, mire számíthatunk a jövőben. Az eredeti robotot a Berlini Műszaki Egyetem egyik intézetében használják és két Microsoft Kinect eszközzel is összekötötték. Ezek pontosan felismerik és feljegyzik a gesztusokat, s ennek köszönhetően precízen tudják vezérelni a robotot.

Az új robot vezérlése a kutatási projekt keretében létrehozott cloudon keresztül történik. A program célja, hogy eltűnjenek az egyes gyártók megoldásai közötti inkompatibilitások és létrejöjjön egy univerzális interfész, ami egy felhőszolgáltatásra épül. Mindez azt jelentené, hogy a különböző robotok gyártótól és készülékektől (PC, táblagép, okostelefon) függetlenül vezérelhetők lesznek. A Picasso nevű projektet többek között támogatja a Bosch, a Sotec, a Robomotion, a Reis Robotics, valamint a résztvevők között van a Stuttgarti Egyetem és a Fraunhofer Társaság egyik intézete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MANOWAR #1
    Erdekes, bar nem uj keletu dolog 2000-2005 kozott nem egy olyan diplomat olvastam ami tavvezerelheto orvosi es egyebb specialis teruleten uzembe helyezett operalo muszerek mukodeset mutatja meg. Gondolom ez nagysag renddel tobbet kellene, hogy tudjon minden szinten de akkor sem ujdonsag, igaz akkor meg nem voltak cloud-ok meg kinect. Nem igazan biztonsagos mar mar semilyen internetes kapcsolat meg ha sajat titkosito algoritmusa is van..... pl elso bemetszest 10 centivel odebb valosul meg stb.