Berta Sándor

Túl sokat keresnek a vezető IT-menedzserek?

Napjainkban a legtöbb pénzt kereső üzletemberek az internetes vállalkozások menedzsmentjében találhatók.

A nagy befektetők egyre kevésbé nézik jó szemmel azt, hogy a különböző vezetők miként irányítják a technológiai cégeket. Jeff Ubben ismert menedzser, a ValueAct képviselője egy befektetői találkozón úgy nyilatkozott, hogy Eric Schmidt, a Google első embere egyszerűen túl sokat keres. Ubben rámutatott, hogy míg Jamie Dimon, a JP Morgan bank vezetője évente 20 millió dolláros fizetést kap, addig Eric Schmidt esetében ez az összeg 2011-ben 100 millió dollár volt. De nem ő az egyetlen.

Ubben az egész IT-ágazat kapcsán megállapította: az Amerikai Egyesült Államokban sehol nem veszik annyira semmibe a részvényesek jogait, mint a Szilícium-völgyben. Jesse Cohn, az Elliott Management első embere szintén bírálta az IT-óriások vezetési stílusát. Kijelentette: azt hiszik, hogy egy különleges klub tagjai.

Ubben és Cohn nem véletlenül kritizálta az IT-óriásokat, hiszen a befektetési alapjaikon keresztül mindketten részvényesnek számítanak és így próbálnak meg nyomást gyakorolni a menedzsmentekre. A ValueAct például régóta részvényes egy nagyobb társaságban és megpróbálja a saját képviselőjét bejuttatni annak igazgatótanácsába. A befektetési alap jelenleg jelen van a Microsoft, az Adobe Systems és az eBay vezetésében. Sokan úgy vélik, hogy a ValueAct törekvéseinek komoly szerepük volt abban, hogy Steve Ballmer vezérigazgató tavaly augusztus végén bejelentette: távozik a Microsoft éléről és azóta kiderült, hogy a vállalat igazgatótanácsából is kiszorulhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamer the true #3
    Az ilyen vérszívók inkább örüljenek annak pár milliócska dollárnak, amit a semmiért kapnak.
  • lcee #2
    Mindenki nézze meg az inside job című dokumentumfilmet, és meglátja hogy a bankárok nem ennyit keresnek
    Főleg a jp morgan-nél nem, és főleg hogy az ilyen és ehhez hasonló bankárok tehetnek a gazdasági válságokról...
  • tomazin #1
    Én sem értem, hogy van pofájuk ennyi fizetést adni maguknak, mikor az mind mehetne a részvényeseknek...