Berta Sándor

Új mobil fizetési rendszer a MasterCardtól

A cég szeretné megerősíteni pozicíóját a mobil fizetési piacon, ezért új szolgáltatást indított MasterPass néven, amit az okostelefon- és a táblagép-tulajdonosok egyaránt igénybe vehetnek.

Az okostelefonok és a tábla PC-k elterjedésével egyre fontosabbá válnak a mobil fizetési alkalmazások és ajánlatok. Ezek a rendszerek néhány éven belül drasztikusan megváltoztathatják fizetési szokásainkat. Már most is lehetőség van a kisebb összegű kifizetésekre, de a jövőben megvalósulhat akár a pénztárak száműzése is. "A MasterPass egyesít minden fizetési lehetőséget, a hagyományos bankkártyáktól kezdve a digitális pénztárcáig" - jelentette ki Ed McLaughlin, a MasterCard menedzsere a barcelonai Mobil Világkongresszuson. A megoldás segítségével a felhasználók az üzletekben kötöttségek nélkül fizethetnek, a tranzakciók egyetlen kattintással vagy ujjmozdulattal végrehajthatók.


Az elektronikus pénztárca szolgáltatás a PayPass Wallet továbbfejlesztett változata, egyesíti az NFC-n keresztüli vagy QR-kódos bolti fizetést, a távoli mobilfizetést, valamint az internetes fizetést. Továbbá lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek a szolgáltatáshoz különböző számlákat és kártyákat kapcsoljanak, az adatokat minden esetben a MasterCard szerverein tárolják. Az egyenleg pedig bármikor lekérdezhető. Nyitott rendszer, melybe a MasterCard mellett számos nemzetközi bankkártya társaság bankkártyáit lehet regisztrálni. Az új rendszer a világhálón is rendkívül hasznosnak bizonyulhat, mivel lehetővé teszi az online vásárlások egyszerűbb lebonyolítását, hiszen a fogyasztóknak nem kell minden egyes esetben újra és újra megadnia a szükséges információkat.

Az iparág cégei az NFC technológiához évekkel ezelőtt még komoly reményeket fűztek, de a várt áttörés elmaradt, ennek tudható be, hogy a MasterCard is új megoldással próbálkozik. Ennek nyílt fejlesztői környezete (API) lehetővé teszi, hogy a partnerek összekapcsolják saját elektronikus tárcáikat a MasterPass elfogadói hálózattal, kihasználva a MasterCard fizetések, a visszaélés figyelő és az azonosítási szolgáltatások minden előnyét. A rendszer alkalmas arra, hogy a bank az ügyfél számára rendelkezésre bocsássa a számlaegyenlegét, azonnali értesítéseket küldjön és tájékoztassa különböző hűségprogramokról valamint akciókról. Az új szolgáltatás először Ausztráliában, Kanadában, majd az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban, végül Belgiumban, Brazíliában, Franciaországban, Hollandiában, Kínában, Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban és Szingapúrban lesz elérhető. Számos bank és szolgáltató jelezte, hogy támogatni fogja a MasterCard új rendszerét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Com9000 #1

    Ha nem lenne olyan drága ez a szolgáltatás, "A rendszer alkalmas arra, hogy a bank az ügyfél számára rendelkezésre bocsássa a számlaegyenlegét, azonnali értesítéseket küldjön", hogy a felhasználóktól is elkérnek értesítésenként 40-50 forintot vásárlásonként. És még a kereskedőtől is elszednek pár százalékot, addig nem lesz sikeres bármilyen érintés nélküli vagy nem érintés nélküli szolgáltatást, kitalálnak.

    Ha már pénzt kérnek...

    Én azzal lennék a legjobban megelégedve, ha a bolt polcain lévő árú vonalkódját leolvastatva a telefonom kamerájával !mint a pénztárosok szokták! megjelenne az ára a kijelzőn, és megkérdezné, hogy fizeti vagy mégsem. És már le is léphetnék a boltból. Nem sorba állni, meg pakolni ki-be a kosárba, meg elővenni a kártyát vagy mobilt, meg várni mire pityeg a kütyü. Így semmi értelme sincs, hogy maga a kártya átadás kimaradt a sorból. SZERINTEM.