Berta Sándor

A fizetési rendszerek befolyásolják az online tartalmat

Peter Sunde mindössze 32 éves, de máris számos ismert szolgáltatás létrehozása fűződik a nevéhez. A svéd fiatalember a The Pirate Bay és a Flattr online fizetési rendszer társalapítója.

Peter Sunde tavaly áprilisban indította el új online fizetési programját. Akkor azt hangsúlyozta: szeretne komoly sikereket elérni és megváltoztatni a virtuális világot, hogy az internetes gazdasági hatalom a néhány óriáscégtől a felhasználók kezébe kerüljön. "Nem az a fontos, hogy működni fog-e, hanem, hogy legalább megpróbáljuk." - mondta. Most Sunde az online újságírásról, a demokráciáról, a Flattr tapasztalatairól beszélt egy interjúban.

"Meg kell tanulnunk, hogy az olvasókat nem csak szórakoztatnunk kell, hanem nevelnünk is. Esélyt kell adnunk nekik, hogy ők maguk dönthessenek az egyes kérdésekben és arról, hogy milyen tartalmakért és mennyi pénzt akarnak fizetni. Mindenkinek szüksége van változatosságra; még akkor is, ha valaki egyetért egy csoport tagjaival lesznek olyan dolgok és témák, amik elsősorban őt érdeklik. Ha egy online lap nem kínálja a különböző témák keverékét, akkor természetesen olvasókat fog veszíteni."

"Sosem volt és sosem lesz független újságírás. Mindig látni kell, hogy miként fizetünk az ételünkért. Így a kérdés inkább arról szól, hogy jobban vagy kevésbé legyünk-e függők? A Flattr azért egyszerre igazságos és igazságtalan, mert egy személynek ugyanolyan hatalmat ad, mint egy cégnek. Tim Pritlove egyedüli bloggerként alighanem több pénzt keres a Flattr segítségével, mint egy teljes szerkesztőség, Ez igazságtalan" - nyilatkozta Peter Sunde.


A svéd fiatalember hozzátette: egyik útról vagy modellről sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy jobb, mint a többi. Mindez attól függ, hogy ki a tartalom megjelentetője és kik az olvasói. A Flattr használói ezt a szolgáltatást tartják a legjobbnak, míg a Paypal használók a Paypalt. Éppen ezért arra kell törekedni, hogy a felhasználók több lehetőség közül választhassanak. Amennyi útja és módja van a tartalmak közvetítésének, annyiféle fizetési rendszert lehet használni. Elvileg teljesen mindegy, hogy a tartalom online vagy offline elérhető, ha az az adott személy számára fontos és még többet akar belőle kapni, akkor úgyis támogatni fogja azt a projektet.

"A Flattr lehetővé teszi, hogy a kész tartalmakért fizethessünk, valamint azt is, hogy a leendő programokat támogathassuk. A kérdést meg kell fordítani: miért kellene nekem fizetnem egy cikk elolvasásáért? Miért nem nekem fizetnek ezért? Szocialista vállalatnak nevezzük magunkat, mert mindenki ugyanakkora fizetést kap. Vegetáriánus cég vagyunk, mivel nem adunk ki pénzt húskészítményekre vagy bőrtermékekre. Hisszük, hogy szociális felelősségünk van. De ez nem jelenti azt, hogy nálunk mindenki szocialista. Egyszerűen csak el akarjuk venni a hatalmat a piacot ellenőrző, nagy kapitalista konszernektől."

"A Flattr demokratikus és minden embernek, akik egyenlőek, megadja a lehetőséget, hogy megmondják: mi tetszik nekik és mi nem. De én nem tudom elképzelni, hogy politikus legyek, mivel nem akarok felelősséget vállalni. Még arra sem vagyok képes, hogy minden beérkező e-mailt megválaszoljak. Jól tudok kritizálni, ötleteket előadni, kérdéseket feltenni. Legalábbis olyan kérdéseket, amik az internetet érintik. Én vagyok az az online háttérrel rendelkező fiú, akit meghallgatnak. Én az aktivistákat és a polgári engedetlenséget támogatom."

"A testvéremet az 1990-es években elítélték, mert vetőmagokat vetett el a katonai repülőtereken. Emiatt két éven át volt börtönben, ami természetesen őrület. Mondhatnánk azt, hogy az aktivista-tevékenységek nem demokratikusak, de én úgy gondolom, teljesen rendben van, ha valaki hisz abban, amit tesz. Én például nem hiszek a demokráciában, hiszen az amerikai elnököt alig százmillióan választják meg, de a tevékenységének komoly következményei vannak szinte minden ember életére. Persze mondhatjuk, hogy nincs jobb megoldás. A demokrácia úgymond a legkevésbé rossz rendszer, ennek van a legkevesebb hibája.

Amire szükségünk van, az az, hogy még több ember aktivizálja magát. Az aktivisták magas száma ugyanakkor azt is mutatja, hogy nagyon sok problémával kell megküzdenünk" - jelentette ki a The Pirate Bay és a Flattr társalapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!