Berta Sándor

Kanosszát jár a Click-and-Buy

Az egyik legnagyobb internetes fizetési szolgáltatójánál áll a bál a cégvezető és a befektetők között. A harcnak alighanem a felhasználók látják kárát.

A Click-and-Buy az egyik legnépszerűbb online fizetési szolgáltatásokat kínáló cég, éppen ezért az ott folyó egyre durvább hatalmi harc befolyással lehet a piacra is. Gyakorlatilag az összes létező jogi eszközt bevetették már a felek: voltak már fenyegetések, panaszok, perek és házi őrizet is. Az ügy annyira kusza és szövevényes, hogy némelyik hollywoodi vagy dél-amerikai szappanopera forgatókönyvírója is megirigyelhetné. A kiindulópont az volt, hogy a befektetők egy közgyűlésen szerették volna elmozdítani helyéről Norbert Stangl alapító - cégvezetőt. A terv azonban kudarcba fulladt, ugyanis egy svájci bíróság semmisnek nyilvánította a közgyűlési meghívót, így a vezető egyelőre maradhat a posztján.

Stangl ugyan most győzött, de nem mehet Kölnbe, a Click-and-Buy székhelyére, ugyanis egy helyi bíróság nemrég elrendelte a házi őrizetét. Amennyiben be akarja tenni a lábát a vállalat székházba, a biztonsági őrök elvezethetik. Már a szolgáltató munkatársainak is komoly gondot okoz az események nyomon követése és ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy ebben a helyzetben a cégvezetőhöz vagy a befektetőkhöz legyen-e lojális.


Norbert Stangl

A Click-and-Buy a svájci Firstgate holding leányvállalata. A tulajdonosa 30 százalékban Stangl, neki van a legnagyobb részesedése. A befektetők között megtalálható még a 3i, az Intel Capital, a Deutsche Telekomhoz tartozó T-Online Venture Fund der Deutschen Telekom és két család. Stangl néha eltűnik a süllyesztőben, majd hetek múlva újra előkerül. Az életművéért harcol, hiszen életének egyharmadát a vállalat létrehozásával és felvirágoztatásával töltötte. A legnagyobb problémát ellenfelei számára az jelenti, hogy a 30 százalékos tulajdonrészének köszönhetően 2015-ig beleszólási joga van abba a vállalat vezetőinek kinevezéseibe.

Az ügy akár még évekig is eltarthat és nem csoda, hogy sokan a birodalom összeomlásától tartanak. Okkal és joggal, hiszen a Click-and-Buynak összesen 9000 cég a partnere, köztük van az iTunes és a Stiftung Warentest. A vállalat segítségével idén bonyolított pénzügyi tranzakciók forgalma eléri a 240 millió eurót. A 3i és a T-Online Venture viszont arra hivatkoznak, hogy korábban egymilliárd eurós forgalomról beszélt Stangl és az ígéreteit nem teljesítette. éppen ezért kellene távoznia. A vezető viszont arra hivatkozik: a befektetők nem teljesítették vállalt kötelezettségeiket, például nem valósult meg a Deutsche Telekom T-Pay és a Click-and-Buy rendszerének összekötése sem, amire pedig sok millió felhasználó számított.

Stangl helyzetét rontja, hogy a felügyelő tanács és az elnökség is ellene fordult és előbbi már meg is vonta tőle a bizalmat. November 26-án kirúgták és határoztak az átszervezésekről, december 18-ra pedig közgyűlést hívtak össze. A közgyűlésre azonban nem kerülhet sor. Csak úgy röpködnek az eurószázmilliók, különböző befektetési konstrukciók látnak napvilágot. Felmerült az is, hogy Stangl 100 millió euróért új befektetőt talált és tagja lesz az új cég menedzsmentjének, de az esetben az a legszomorúbb, hogy birodalmat a tranzakcióikkal felépítő felhasználókkal egyik tábor sem foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tiesto2004 #4
  • hiftu #3
    Persze megy a harc a hatalomért, pontosabban a pénzért..
    De ha a huzavona a szolgáltatás minőségének romlásához vezet, (vagy elmaradő fejlesztéshez) akkor a felhasználók gyorsan elpártolnak.
    Lehet marakodni a koncon, de nem biztos, hogy kifizetödő.
  • NessieGraf #2
    Minden népnek jellegzetes a megjelenése. Budapesten a mostani nagy fluktuáció előtt még az is látszott, ki melyik kerületben született, él.

    Itt sokkal nagyobb kérdések játszanak:
    - Ki az, aki komoly anyagi haszonra tesz szert az alapító megbuktatásával?
    - Ki, vagy melyik cég az, aki át akarja venni ezt az üzletet?

    És ami nem kérdés: mi lesz azokkal, akik ezt a rendszert használják...
  • Cat #1
    Csávó tökéletesen ugy néz ki, mint egy második világháborús tankparancsnok :)