Berta Sándor

Átfogó etikai rendszer kell a robotok számára

Az Osztrák Mesterséges Intelligencia Kutatóintézet (OFAI) egyik kutatója úgy véli, hogy ha megjelennek a robotautók és -ápolók, s gépek fognak az emberek helyett harcolni, akkor egyedül kell majd meghozniuk etikai döntéseket.


Porszívózásnál még nincs szükség elvekre
Robert Trappl, az OFAI munkatársa kifejtette: nem hiszi, hogy egy önállóan közlekedő járművet lehetne úgy programozni, hogy az egy bizonyos helyzetben kikerüljön egy az úttesten lévő vagy azon átkelő állatot. Bonyolultabb lenne a helyzet, ha a robotautónak el kell döntenie, hogy nekimegy-e az úton hirtelen felbukkanó három gyalogosnak, vagy inkább nekihajt a falnak és ezzel kockára teszi a benne ülők életét. A szakember számos európai és amerikai kollégájával folytatott beszélgetést ebben a kérdésben és a felmerült javaslatokat hamarosan kiadják könyvben is. A mű tartalmazni fogja azt is, hogy milyen etikai követelmények alapján kellene biztosítani a robotjárművek működését. A céljuk egy etikai rendszer kidolgozása gépek számára.

A programozási szempontok között lehet majd, hogy egy robot csak akkor cselekedhet, ha ezzel senkinek sem árt és nem korlátozza a rábízott személy szabadságát. Egy másik elv lehet, hogy a nehéz helyzetekben a gép a másodperc tört része alatt átnézi a világhálót hasonló esetek leírásai után, s igyekeznek megfelelő és etikailag is korrekt megoldást találni az adott problémára. Trappl szerint minél szorosabb lesz a kapcsolat a robotok és az emberek között, annál pontosabbaknak kell lenniük az etikai előírásoknak. Amennyiben egy robot egész nap egy idős nőt ápol, akkor valószínűleg szükség van arra, hogy ismerje a személyiségét és az elveit. Amennyiben az ápolást végző gép túlzottan beavatkozik az illető életébe, akkor ő egy idő után nem tart majd igényt a segítségére.

Kérdéses lesz az is, hogy az emberek mennyire akarják majd elfogadni ezeket a rendszereket és ki fog például robotautót vásárolni, főleg, ha tudja, hogy a jármű inkább az árokba hajt, csak hogy ne üssön el egy előtte az úton hirtelen felbukkanó gyereket. Egy héttel ezelőtt Hermann Winner, a Darmstadti Műszaki Egyetem professzora azt nyilatkozta, hogy a Daimler városi környezetben végzett tesztje során kiderült, hogy az önállóan közlekedő gépkocsik még nem tudnak együttműködni a közlekedés többi résztvevőjével. Szerinte a robotjárműveknek szükségük lesz irányelvekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Quno Jedi #15
    Idéznék magamtól: "ráadásul az út és látásviszonyoknak megfelően".

    Tán el is kéne olvasni amit írok, mielőtt reagálnál rá, nem?!
  • kapuvili #14
    http://hu.wikipedia.org/wiki/A_robotika_h%C3%A1rom_t%C3%B6rv%C3%A9nye

    http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Laws_of_Robotics
  • vatanen #13
    Nincs értelem a robotautónak mert már csőben fogunk utazni vagy teleportálunk :)
  • teddybear #12
    Szvsz az ilyesmit nem lehet beprogramozni. Embereknek fel lehet állítani törvényeket, de egy programnak nem, illetve maximum a törvények figyelembevételével megszerkeszthető egy program, de ez még nem biztosíték a kimondott törvények betartására. Akadhat olyan eset, amikor a robot meg fogja szegni a "három törvényt", de attól még szabályosan működött.
  • who am I 7 #11
    Hát tőlem még aztán soha nem lassult le a forgalom :D mivel kb mögöttem sosincs senki és általában (az ajánlott, és ha az időjárás is engedi, akkor kb +10%), ha lehet én vagyok az első, a sok paraszt előtt, akik 70-es táblánál 40-el hokizgatnak, félnek, 7végi soförködnek, jobbra tartás nuku, ésatöbbi, a lámpánál pedig még zöldnél ott állnak fél percig fikáznak,pakolásznak, szabályokról gőzük sincs, se körforgalom, se cipzár elv, se jobbkéz szabály, holttér figyelést azt már meg sem említem, az égvilágon semmi.Szégyen, hogy kik kapnak jogosítvány, mindnek a buszon lenne a helye.

    Sokkal szigorúbb vizsgáztatás kellene, dehát ugye a pénz nagyúr..ez van, meg amúgyis 7 mrd ember túl sok, szóval nem baj, ha fogynak.Ezeknek a hülyéknek mondjuk jobb lenne a robot autó, de ne ezért kelljen már a robotica, ez elkerülhető, ha olyanok kapnak papírt, akik nem debilek ennyi.

    Nem tudom mennyiszer szoktál vezetni és hol, de ez nettó hülyeség, hogy a gyorsabban haladó sávváltása torlódáshoz vezet.Amiket felsoroltam, az vezet torlódáshoz, konkrét példa és tapasztalat, a váci úton rengetegszer megyek, és pont a (70es táblánál) 40-50-el majomkodók és a zöldnél még fikázók miatt torlódik fel sokszor a sor (a végén már mondjuk 2 sávra szűkűl, ott meg azért a csúcsban), viszont a díjnyertesek, azok az egymás mellett bohóckodok 40-50el a 70es táblánál :D óriási amúgy.Ha valaki ismeretlen a területen, miért nem figyeli a táblákat?Azt hiszi dísznek van?Persze, ahol meg 30-as van kitéve, megy tovább 50-el, aztán habzószájjal óbégat, ha kapja a csekket :D
  • Szefmester #10
    Jelen példában menjen neki a falnak. Az utasainak van öve és légzsákja valamint kasztnija, míg a gyalogosoknak nincs. Ezen szerintem nem kéne tovább agyalni.
  • tomazin #9
    Az első törvény csak a legvégső esetben engedné meg, hogy ilyesmi megtörténjen. Máshogy is ki lehet iktatni egy embert a fősodrásból, mint azzal, hogy elütik.

    Who am I 7:
    Arra esetleg gondoltál már, hogy pont az ilyen mentalitás miatt lassú a forgalom mint amilyen a tied? A haladni bármi áron stratégia pontosan, hogy lassítja a forgalmat. Biztos láttál már nem 1 olyan dugót, amikor semmi nem indokolja, hogy dugó legyen. Az pontosan a felesleges sávváltás, emiatti nagy fékezés, illetve az ezutáni kígyómozgás miatt (is) keletkezhet.
    Ha nem kellene számolni scumbag bélákkal (akik ugye nagyon tudnak vezetni és ezt meg is mutatják), illetve a szerencsétlenekkel, akik meg nagyon nem, akkor sokkal gyorsabb lenne a forgalom. Az, hogy egy automata viszi az összes autót pontosan a forgalom gyorsulását eredményezné.
  • who am I 7 #8
    Minden csak programozás kérdése, és szabály.Ugye, azt azért senki sem felejti el, hogy nem a jézuska vagy a télapó írja a szabályokat és a programokat, hanem a gyarló ember.Egyébként, ez a robotika autó verzióban, szép és jó és idegtépő , mivel sok lesz a "lukra futás", fals veszélyhelyzet, és sok helyen fölöslegesen lassan fog menni az autó...Én nem adnám át 100%-osan az irányítást, legyen sávelhagyó, meg az előttem lévő akadályok figyelése, meg hasonló segítő cuccok.DE! miért nem megy vonatra az ilyen?vagy buszra?vagy repülőre mindegy.
    Ha minden hibát számításba vennénk, az autós forgalom sokkal lassabb lenne mint a buszos, vagy vonat..viccnek is rossz..hikomatos autónak szintén jó ötlet, de robotizálni mindent, nem...a lassú haladás mellett , még ott van egy aprócseprő fekete lyuk...a hackerek.Mivel, nem fogaskerekek hajtják a robotok vezérlését, hanem kódolás és elektronok, így nagyon jól tudjuk, h bármikor "elkötheti" egy hacker...és mivel nem 7 mrd szűz mária él ezen a (még) kék-zöld bolygón, úgy gondolom, hogy pár %-nál több esély van a bűnözésre ezen a téren is.
  • kvp #7
    A robotokban az a jo, hogy ha ejszaka van es leesett a ho, akkor tudni fogja, hogy a latasi es az utviszonyok miatt az a 70-es tabla 30-as es annyival fog menni. Tehat a robot nem csak a kiirt tablakat koveti, de ismeri a kresz-t is, ami azert jo, mert pl. ha gyerekek jatszanak az ut szelen, akkor hiaba van azon a szakaszon 70-es sebesseg engedelyezve, akkor is le fog lassitani mint egy iskola vagy jatszoter mellett tenne, mert barmikor kiugorhat egy gyerek ele az utra. Ha ez azt jelenti, hogy a 70-es tabla mellett jatszo gyerekek miatt 10-el fog menni amig el nem hagyja oket, akkor azt. Az emberek egy ido utan megszokjak, hogy ne menjenek tul kozel az uthoz, mert ezzel lassitjak a forgalmat. Ha meg nem lehet mashol menni, akkor viszont jogos a forgalom lassulasa, mert nagyobb sebesseg veszelyes lenne. Ez idealis esetben egy onszabalyozo folyamat, ahol a vegen minden uton a tenylegesen hasznalhato sebessegek lesznek betartva (tablazas nelkul is) es ezt minden jarmu be is fogja tartani. (mivel intelligensek, tehat tablak nelkul is tudjak mi a meg biztonsagos maximum)
  • NullZ3r0 #6
    0. törvény:
    A robotnak nem szabad kárt okoznia az emberiségnek, vagy tétlenül tűrnie, hogy az emberiség bármilyen kárt szenvedjen.

    Akár az első törvény megszegése, tehát valaki halála árán is. Vagyis, ha átmegy előttem a járdán egy politikus, akkor a robotautó gyorsítani fog, és elüti? :D