SG.hu

A piaccal szembe menve próbál sikert elérni az Epson

Megpróbálják tudatosítani az emberekben, hogy egy nyomtatónál nem a készülék ára, hanem a használati költség számít igazán.

A cég budapesti sajtótájékoztatója egy ez év elején 112 magyar kisvállalkozásnál elvégzett piackutatás ismertetésével kezdődött, amiből kiderült, hogy finoman szólva sem viselkedünk tudatosan nyomtatási téren. A KutatóCentrum által megkérdezett cégtulajdonosok, illetve felelős beszerzők többségének fogalma sem volt, hogy mennyibe kerül náluk egy oldal nyomtatása, és jellemzően ugyanakkora (néhány forintos) összeget jelöltek be mind a fekete-fehér, mind a színes nyomatoknál. Győrfi Anna ismertetése szerint a költségtakarékosság kimerül a nyomtatás visszafogásában, az utángyártott eszközök használatában és természetesen a színes nyomtatás kerülésében.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Extra megtakarítást jellemzően új, korszerű nyomtató beszerzésétől remélnek, melyet az interneten át választanak ki, árösszehasonlító oldalakat és gyártói prospektusokat böngészve. Biztató, hogy a megbízhatóság és az alacsony szervizigény kiemelt szempont, ez az árat is messze megelőzi. A funkciók közül a szkennelésen, fénymásoláson és hálózati nyomtatáson kívül egyébre nem vágynak, a technológiák közül a lézer messze felülpreferált.

Mindezen alapvetés után következett Fábián Miklós, az Epson kereskedelmi igazgatója, aki felvázolta cége a fentiekkel szinte teljesen ellentétes stratégiáját. Ők tintasugaras nyomtatókat szeretnének eladni az embereknek, de úgy, hogy üzleti tervük nem az "olcsó nyomtató - drága patron" modellre épül, hanem - az Ink Advantage szlogennel kampányoló HP-hoz hasonlóan - a drágább alaptermék alacsony költségű üzemeltetésével próbálnak piacot szerezni. Ehhez külön technológiájuk is van, a kínai buheragyártóktól ellesett, de profin megvalósított külső, nagy kapacitású nyomtatópatron, mely Ázsiában nagyon népszerű megoldás.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

"A termékek átlagára folyamatosan csökken. Néhány évtizeddel ezelőtt egy nyomtató nagyon komoly beruházásnak számított, mára eljutottunk oda, hogy akár otthonra, 10 000 forintért is tudunk magunknak vásárolni. Ez nagyon kellemetlenül érinti a gyártói/ forgalmazói kört, mivel nagyon megnehezíti hogy ezeket a termékeket gazdaságosan lehessen előállítani. Így aztán kialakult egy olyan trend a piacon, hogy olcsó a nyomtató, de adjunk hozzá drágán kellékanyagot, és ezzel egyensúlyozzuk ki az üzleti modellt, hogy meg tudjunk élni. De a vásárlók megkeresik a maguk számára előnyös megoldásokat és alternatív kellékanyagokat keresnek, hogy továbbra is nagyon olcsón tudjanak nyomtatni." - mondta Fábián Miklós.

A kereskedelmi igazgató szerint azért nem tudják az emberek mennyiért nyomtatnak, mert valóban nagyon nagy a szóródás a piacon lévő termékek között, és emiatt is nem ez alapján döntenek az emberek eszközvásárlás esetén. A költségvonzata miatt nem igazán használt színes nyomtatást szintén előtérbe helyeznék, ami nem meglepő abban a tekintetben, hogy sokaknál ez a fő szempont egy tintás gép vásárlása mellett.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

"A nagyvállalatok körében általános TCO (teljes birtoklási időre számított költség) a kisvállalkozásoknál nem elterjedt. Mi szeretnénk ezt a gondolkodást mindenki számára meghonosítani, legyen az akár otthoni felhasználó. Ne csak a beszerzési ár legyen szempont, hanem a rá épülő többi költségelem is, hogy a vevő beláthassa, hogy egy gazdaságos megoldással dolgozik és tudjon hosszú távon előre tervezni. Ehhez biztosítanunk kell egy olyan alacsony lapköltséget, mely mind színesben, mind fekete-fehérben elfogadható, emellett szeretnénk megtartani a gyári biztonsági szolgáltatásokat, a minőséget és a megbízhatóságot, továbbá hogy megfeleljenek az üzleti felhasználók igényeinek."

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Felvetésemre, miszerint egy árösszehasonlító oldalon a piackutatásban szereplő szűrőfeltételek mellett (a lézeres technológiát kiválasztva, majd a kidobott eredményeket ár szerint növekvően rendezve) meg sem fog jelenni az Epson a találatok között, Fábián Miklós elismerte, hogy nehéz dolguk lesz, de bízik a sikerben. "A kutatás megerősített minket abban, hogy nagyon sok a munkánk abban a tekintetben, hogy megváltoztassuk ezt a vásárlói szemléletet, mert a felhasználónak ez a jó. A kereskedőhálózatot fel kell készíteni a TCO-modellre, el kell érnünk azt, hogy a szakértékesítők és az ő online felületeik is utaljanak erre. Tehát amikor ők feltesznek egy nyomtatót akkor ott ne csak az ár szerepeljen, hanem egy kis oktatás is."

"A gyártók 80 százaléka lézernyomtatókat gyárt az üzleti felhasználók számára, és nyilván nem akarják feladni ezt a tevékenységüket, tehát nagyon komoly lobbival, piaci ellenállással szemben dolgozunk. A vevői oldalon is meg kell változtatnunk az elvárásokat: ha ma indítanak egy tendert, az úgy kezdődik, hogy monokróm vagy színes lézernyomtató. Ezt a szemléletet meg kell változtatni, hogy legalább versenyezhessen egymással a két megoldás."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ujfe #18
    Otthonra is lezert ! Sokkal jobb minoseg, gyorsabb, nem aztatja el a papirt...utantoltott toner, cserelheto chip a tonerben... verhetetlen, arban is !
    Ez az 'uj'strategia egy hulyeseg. Amig a tobnirk maskepp cdinaljak jo nekunk. Mert utana baromi dragak lesznek a nyomtatók ! A tintasugarast meg el kell felejteni. Ahogy elottem is mondtak:az otthoni felhasznalo nem nyomtat eleget ahhoz, hogy ne szaradjon be a fej.... es akkor a legtobb nyomtato kuka mert nem eti meg cserelni... egy hasznalt lezerrel jobban jar. Ugyanazerz a penzett kap egy 10 ezer oldalas tonert...mirol beszelunk akkor ?
  • WoodrowWilson #17
    Esetedben lehet, hogy nem jártak jól, de összességében valószínűleg jól járnak, különben váltanának valami másra.
  • culas25hc #16
    Még 5 éve vettem egy HP tintasugaras nyomtatót, valami nevetségesen alacsony összegért. Pár hónap alatt kifogyott a tinta, azóta nem használom, csak szkennerként, ami viszont jó dolog, mert egy szkenner önmagában drágább mint ez a multifunkcionális nyomtató volt. Összességében szerintem senki sem járt nagyon jól, a gyártó áron alul adott nekem gépet, hiába remélve hogy majd patronokban megfizetem az árát, nekem meg van egy olcsó, de majdnem felesleges szkennerem, amit havonta 2x használok. Nyomtani meg az egyetemi szalonban szoktam, 6 Ft-ért, 5x akkora sebességgel mint otthon tudnék :D:D Kurva jó ez a patronos stratégia, tényleg. Kíváncsi vagyok, mikor fog elterjedni ez az új hozzáállás.

  • netperformer #15
    Szerintem egyszerűbb megoldás nem vásárolni többet olyan márkát, ami mindent megtett azért, hogy lejárassa magát.
  • ostoros #14
    Itt egy másik megoldás: "A leàllàs titka egy sipràlrugò amit felteker a tengelyre.
    A patronoknàl pedig egy szàmlàlò memoria van beépitve.
    Nem a tinta mennyiséget hanem a kinyomtatott oldalakat szàmolja.
    Unalmas jàték, a kollegàm kiprobàlta. (Ha a fönök tudnà, elvàgnà a nyakàt)
    1500 oldalt nyomtatott ki ugy hogy csak egy pixelt lett nyomtatva.
    A patron "üres" lett a nyomtatò programja szerint.
    Utànna berakott egy friss patront a nyomtatòba, megjàratta "kalibràlàsra" és kivette.
    Vissza tette a régi "üreset". NEM LÉTEZIK! A nyomtatò program "felismerte" az "ùj" teli patront."
  • ostoros #13
    "Az ipari, nagy teljesítményű nyomtatókat is felhozhatnám példának. A gyártók több furmányos megoldást eszeltek ki arra, hogy "garantálják a nyomtatás minőségét". Ezért a nyomtató tonerekbe egy eepromot, azaz chipet építenek, ami bizony tárolja a nyomtatott oldalak számát. A nyomtatott oldalak számát 5% lefedettségre adják meg, tehát előfordulhat ha valaki csak fél oldalakat nyomtat, az előre definiált oldalszámnál a nyomtató bizony le fog állni, és a toner félig tele van festékkel. A dob hengerről hallottak már páran. Jó tudni, hogy sok cég ennek az élettartamát is előre beprogramozza, holott nem kopik olyan mértékben, mint a festék. A dobhengereket a gyártók szoftveresen javítsák, azaz törlik az eeprom tartalmát, és újracsomagolják. Így legalább tízszer eladhatók. Ez nem mese, számtalan gyártót említhetnék, csak nem szeretnék negatív reklámot csinálni senkinek.. "
  • ostoros #12
    "az Epson tintasugaras nyomtatói ilyenek, és az orosz freeware program tényleg ilyen könnyen nullázza a számlálót. Amit mellesleg akármelyik szervíz is megcsinál neked, persze drága pénzért, annyiért, hogy ne érje meg. A tintasugaras nyomtatóknál inkább a festékpatronoknál van a pofátlanság felső foka, mert azt árulják nagy árréssel. A nyomtatót megveszed mondjuk akciósan 5. ezer ft-ért van benne egy demó patron, amiben alig van valami. Az új patron kerül 12 ezerbe kb. nagy tételben milliószámra gyártva talán ha 100 ft-ba kerül, hiszen a vegytinta filléres dolog, ami benne van a műanyag doboz szintén a rányomtatott NYÁK elektronika szintén filléres tétel. És ezt árulják tízezrekért sokszor nem is teljesen feltöltve."
  • ostoros #11
    Ez a tervezett elavulás iskolapéldája.
    http://www.origo.hu/itthon/20121117-miert-megy-tonkre-minden-olyan-gyorsan-vane-tervezett-elavulas.html
    A hozzászólásokban a lényeg.

    "Az EPSON printereknél DX...., SX...,... létezik a 14 000 oldalas határ.
    Ha ezt tulléped a printer egy hibakóddal leáll. A hibakód egy un szervizkód.
    Én a központi budaörsi EPSON szervizbe vittem a gépet, ahol tanácsolták, hogy dobjam ki és vegyek egy másikat.
    A hibakódot az interneten beütve találtam egy letölthető szoftvert egy EPSON adjustment reseter programot. Az elindítás után kiolvasta az EPSON memóriájából ezeket a paramétereket, countereket. Ezt követően visszaállítottam a számlálót 0-ra. A program elvégezte a nyomtató csipjében az updetot és dolgozik tovább mintha misem történt volna.
    Az USA-ban kényszeritették az EPSONT, hogy minden ott forgalmazott modelére ezt a szervizprogramot bocsássa a vásárlók rendelkezésére.
    De ezt itt Európa és Magyarország ahol a fogyasztóvédelem örül ha be tud kapcsolni egy ezköszt, de odáig már nem jut el, hogy ilyan dolgokat korigáltasson."
  • netperformer #10
    Haha... az Epson csinálja szerintem a legszemetebb nyomtatókat. Pl van fekete tintád, de mivel a színesek kifogytak, ezért nem tudsz fekete fehéret se nyomtatni meg ilyenek. Elmehetnek a p*ba.
  • vax #9
    csak az a gondom ezekkel a nyomtatókkal, hogy nincsen duplex belőlük. A garancia meg jó lenne ha nem egy év lenne hanem legalább 5 év. Akkor tuti vennék belölük többet is.