Berta Sándor

A nyomtatógyártóknak is alkalmazkodniuk kell az új korszakhoz

A PC-k háttérbe szorulása és a mobil készülékek elterjedése teljesen új helyzet elé állította a nyomtatógyártókat. A cégek igyekeznek alkalmazkodni és több technológia segítségével őriznék meg a pozíciójukat.

"A papírmentes iroda és más fogalmak már jóideje jelen vannak, de eddig az ezekkel kapcsolatos előrejelzések nem váltak be. A tények azt igazolják, hogy a papír belátható időn belül nem fogja elveszíteni a jelentőségét, ugyanakkor ezen a területen nem lesz növekedés sem. Nyilvánvaló viszont, hogy a technológiai fejlődés eltávolított néhány olyan akadályt az útból, amik gátolták a papírmentes hétköznapok megjelenését. Az üzleti életben még mindig nagyon komoly mértékben van jelen a papír, mi továbbra is ezen a területen akarunk befektetni." - jelentette ki Armando Zagalo de Lima, a Xerox technológiai üzletágának elnöke.

"Amennyiben a nyomtatási piac tíz éven belül fele ekkora lesz, akkor alkalmazkodnunk kell a körülményekhez, de nem most kezdjük el visszafogni a befektetéseinket. Bízunk abban a képességünkben, hogy forradalmi ajánlatokat fejleszthetünk ki és az elsők között lehetünk. A kutatásra és a fejlesztésre fordított költségvetés mindig független attól, hogy mekkora egy adott vállalat, ez úgymond egy természeti törvény. A Samsung például számos különböző területen van jelen, sokkal átfogóbb módon, mint mi. Ennek ellenére komoly összegeket fordítunk ilyen célokra, különösen, ha figyelembe vesszük a cég méreteit és azokat a területeket, ahol mozgunk. Nem hiszem, hogy a jelenleginél többet kellene költenünk, nagyon produktív kutatóközpontjaink vannak, amelyek munkájának köszönhetően a termékekhez valóban használható innovációk jönnek létre".


A Xerox kutatói kulcsfontosságú IT-technológiákat fejlesztettek ki

A Xerox korábban komoly nevet szerzett magának, ami a Palo Alto Research Center (PARC) munkájának volt köszönhető. A szakember kiemelte, hogy az Ethernet, a grafikus felhasználói felület, az egér, a PC koncepciója mind a PARC munkatársaitól származott, azonban régen gyakran mások többet profitáltak a találmányaikból, mint ők maguk. Abban az időszakban rendkívül sikeresek voltak a másolók piacán és nem fordítottak elég energiát a más területeken való megjelenésre, illetve a terjeszkedésre. A társadalom ugyanakkor mindenképpen profitált a fejlesztéseikből és ennek örülnek.

A cégnek napjainkban is nagy sok kutatási projektje van. A Xerox története során 60 000 szabadalmat jelentett be és ezek közül sok még ma is hatályos. A Fuji Xerox nevű partnercégükkel együtt évente 1,5 milliárd dollárt fordítanak kutatásra és fejlesztésre. Jelenleg többek között azon dolgoznak, hogy miként lehetne rugalmas, akár hajlítható anyagokra elektronikus áramköröket kinyomtatni. Amennyiben ezt sikerülne megvalósítani, úgy például a robotok számára lehetne szenzorokat tartalmazó rugalmas bőrt nyomtatni és ezáltal képesek lennének a tapintásra. Ehhez a technológiához kapcsolódóan már néhány szabadalmat bejegyeztettek. Emellett együttműködnek a Thinfilm nevű vállalkozással, amely a technológiára épülő termékeket árulja. Egy olyan csomagolóanyagról van szó, ami a meghatározott hőmérsékleten tárolandó árucikkekhez használható. A rugalmas fólia szenzorokat tartalmaz, ezek mérik a hőmérsékletet és jelzik a határértékek túllépését, így egy sérült áru esetén azonnal lehet reklamálni.

"Többek között nyomtatható elemeken és napcellákon dolgozunk. A kutatórészlegünknek hatékony, könnyű és olcsó napcellákat kell létrehoznia. Csodálatos lenne, ha egy szép napon olyan autók közlekednének, amiket nem kellene feltölteni és kizárólag napenergiával működnének. Amennyiben egy megfelelő szintre tudjuk emelni a hatékonyságot, akkor akár a felhős égbolt mellett is üzemelhetnének. Napjainkban mindannyian függünk az elemektől és az akkumulátoroktól, különösen igaz ez a mobil készülékek területén. Az akkumulátorok olyanok, mint egy üveg nyaka. A súlyról, a költségekről és a hatékonyságról szól ez az egész. Nyomtatófejeket is szállítunk a 3D-nyomtatókat gyártó cégeknek. A koncepció lenyűgöző és forradalmasíthatja a gyártást. A technológia már 20 éve létezik, az ágazat viszont kicsi, a forgalom évente csupán 2-3 milliárd dollárt tesz ki. Érdekel minket ez a piac, de ennyi; amennyiben beindul az üzlet, akkor ott akarunk lenni, de jelenleg nem szerepel a napirenden 3D-nyomtatók gyártása" - szögezte le végül Armando Zagalo de Lima.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  Meg a fizikanak is. Egy auto nap fele nezo felulete nem akkora, hogy komolyabb tavolsagokra (pl. munkabajarasra) eleg energiat gyujtson ossze ket ut kozott. Tehat egy nap alatt kevesebb energia jon be, mint amennyi a jarmu mozgatasahoz kell. Ezt csak a jarmuvek fajlagos tomegenek a csokkentesevel lehetne kompenzalni, de akkor nem napelemes autokrol, hanem napelemes biciklikrol van mar szo. A fenygyujto felulet novelese irrealis, mert egyik iranyba sem nagyon akad annyi hely, hogy a szukseges napelemtablakat elhelyezzuk. (jo hosszu napelemes utanfutoval meg nem lenne tul kenyelmes jarni)

  A jo megoldas az, hogy egyik helyen gyujtuk az energiat (eromuben), masik helyen toltjuk bele az autoba (toltoallomas) es a harmadik helyen hasznalja azt az auto (ut kozben).
 • Sajátvéleményem #2
  "Csodálatos lenne, ha egy szép napon olyan autók közlekednének, amiket nem kellene feltölteni és kizárólag napenergiával működnének"
  -Na, ehhez van néhány szavuk az olajtársaságoknak és a zsidó bankároknak is.
 • kvp #1
  A xerox parc tipikusan az a ceg, ami kitalal egy csomo remek dolgot amit utanna nem ok hasznositanak, de meg penzt is elfelejtenek kerni ertuk.