SG.hu

Epson: a tintasugaras nyomtatóké a jövő

A japán vállalat szerint befellegzett az ágazatra jellemző olcsó nyomtató - drága patron üzleti modellnek, és eljön a tintatartályos eszközök kora, melyek még a lézernyomtatóknál is olcsóbban nyomtatnak.

Az Epson budapesti sajtótájékoztatón ismertette stratégiaváltását. Fábián Miklós, a magyarországi fióktelep vezetője szerint az utóbbi időben a nyomtatásnál a költséghatékonyság vált az egyik leglényegesebb szemponttá, ahol a tintapatronok használatával szemben komoly kritikák merültek fel. Sokan a kiadásokat egyszerűen kevesebb nyomtatással mérsékelték, azonban egy szint alá ezt segítő menedzselő szoftverekkel sem lehet csökkenteni. A legtöbbet a színes nyomtatáson lehet spórolni, ezért hiába hatékonyabb, látványosabb, információdúsabb egy ilyen dokumentum, általános tendencia lett ennek kerülése. A nagyon drága patronok vásárlása helyett egyre többen alternatív megoldásokat kerestek és utángyártott kellékanyagokat vettek, hiába kommunikálta minden gyártó, hogy ez rontja a minőséget és a megbízhatóságot.


Az Epson egy új technológiával az egész kérdéskört megkerülné, és koncepciót vált: beépített tintatartályokra való áttéréssel oldja meg kérdést. Ennél az üzleti modellnél nem a később vásárlandó tinta magas árával finanszírozzák a készülékek gyártását, hanem azt ki kell fizetnünk a boltban, viszont cserébe az egész élettartama folyamán élvezhetjük az olcsó nyomtatást. A készülékhez mellékelt tartályok nem csak félig lesznek tele, mint más gyártóknál, és méretüket is radikálisan emelik, 70 - 140 milliliterre.


Kicsi patronok helyett hatalmas tartályok

Kérdésünkre válaszolva ezt nem tartják árral szemben úszásnak, véleményük szerint a mai tendenciák erre mutatnak. "Az elmúlt évtized nagyjából arról szólt, hogy nyomjuk lejjebb a hardverek árát, és eljutottunk oda, hogy egy áruházban 10 ezer forintért Wi-Fi-s, színes, multifunkciós készüléket lehet kapni. Ugyanakkor ez sem volt elég a felhasználók számára, még e mellett is alternatív megoldásokat kerestek a nyomtatási költségek csökkentésére. Viszont ezek minőségi problémákat vetnek fel, esetleg a garanciát elveszítik a kellékanyagok miatt, tehát a piac nem elégedett a jelenleg kialakult megoldással." - mondta Fábián Miklós.

"Más gyártóknál is megindult egy fordított tendencia, elkezdenek a készülékek valamelyest drágulni, elkezdünk kicsit több értéket beadni a készülékekbe, hogy cserébe a nyomtatás költségét tudjuk csökkenteni. Hogy ezt ki milyen mértékben tudja megvalósítani most vagy később, ez egy kérdés, és a válasz pillanatnyilag nyitott. De azért azt látni kell, hogy ezek a készülékek nem olyan elrugaszkodottan drágábbak a jelenleg használatosaknál. A kínálatunkban egy összetett multifunkciós készülék esetleg 70-80 ezer forint, ugyanez a hagyományos patronos megoldással 30 - 40 ezer forint. Valóban jelentkezik egy kétszeres beruházási költség, azonban ha azt nézzük, hogy egy garnitúra patron 10-12 ezer forintba kerül, azt látjuk, hogy nagyjából egy fél év alatt ez a különbség megtérülhet. Úgy gondoljuk, hogy még az otthoni felhasználók, de elsősorban az üzleti jellegű felhasználók gondolkodnak annyira előre, hogy egy éves viszonylatban ki tudják azt számolni, hogy melyik megoldással járhatnak jobban."


Nyolc új tintasugaras nyomtatót mutattak be

A 2012-es év a stratégiai termékváltás tesztelésével telt, idén pedig véglegesítik a kínálatukat, és egyben nyolc új tintatartályos nyomtatót mutattak be. A korábbi patronos választékot kivezetik, néhány marad csak, amelyekkel speciális igényeket szolgálnak ki, de a fejlesztés itt is a tartályok irányába halad tovább. Fábián Miklós közlése szerint a laponkénti nyomtatási költséget típustól függően 50-90 fillérre tudják csökkenteni, ami töredéke a lézernyomtatóknál elérhető árnak.

Dobos Csaba, az üzleti termékekért felelős menedzser a tinta lézerrel szembeni előnyeire hívta fel a figyelmet. Közlése szerint míg egy színes lézernyomat költsége 50 forint körül van, addig tintasugarassal 20 forint körül készíthetünk egy oldalt. A mérleget tovább javítja, hogy a lézernyomtatóknál magasabbak a karbantartási költségek, energiafogyasztás tekintetében pedig nagyságrendnyi az eltérés: a legkisebb lézereknél is a felfűtés 900 Wattot fogyaszt, míg a tintasugaras alig tízet igényel. Ez utóbbi éves áramszámlában több tízezer forint megtakarítást jelenthet darabonként.


A drágább készüléknek persze hátrányai is vannak, hiszen aki csak szükségszerűen, alkalmanként nyomtat azokat ezzel elveszíti a vállalat. "Aki a nyomtató élettartama alatt csak ezer oldalt nyomtat ki, az a mi számunkra kevésbé érdekes. Azonban fordítsuk meg a gondolkodásmódot: miért nyomtatnak ők csak ezer oldalt? Mert drága. Ha beruházunk egy ilyen eszközre néhány tízezer forintot onnantól kezdve már mindegy, hogy ezer, tízezer, harmincezer vagy ötvenezer oldalt nyomtatunk, hiszen a nyomtatási költség alig - alig változik." - mondta Dobos Csaba.

A most bemutatott nyolc készülék az otthoni felhasználóktól a közepes cégekig beilleszthetőek. "Elindult a cégeknél is egy racionalizálási folyamat, hogy a kis lézernyomtatóból legyen nagy lézernyomtató, abból egy folyosói másoló, tereljük össze a nyomatokat. Azonban itt meg lehet kérdőjelezni a hatékonyságot, hiszen ilyenkor fel kell állni az asztaltól, lehet hogy közben egy kolléga szintén oda küldte a feladatát, ő elvitte az enyémet, tehát nem biztos, hogy ez a legjobb választás. Ezzel szemben a külső tartályos nyomtatók visszaadják a nyomtatás szabadságát, vissza lehet rakni az asztalokra a készülékeket, hiszen ugyanakkora költséggel lehet velük nyomtatni, mint egy nagy teljesítményű eszközzel."


Sebesség szempontjából ugyan a tintasugaras lassabb, azonban felmérések szerint alkalmanként alig 2-3 oldalt nyomtatunk, tehát mivel a lézereknél a felfűtési időt is bele kell számolni, míg egy tintasugaras néhány másodperc után elkezdi a nyomtatást, a meccs Dobos Csaba szerint ennél sem egyértelmű. Az IDC felmérése szerint míg a nyugati országokban már csökken a papírfelhasználás, addig térségünkben stagnál, tőlünk délre és keletre pedig még növekvő tendenciát mutat. A magyar piacon kétszer annyi tintasugaras nyomtató fogy, mint lézernyomtató, az Epson tehát pozitívan tekinthet a jövőbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • menSZESZ #23
    Évek óta használok CISS-t, nem egy új keletű dolog. Gondolom az Epson így akar piacot teremteni. Ha valakit érdekel, akkor innen akár nyomtatóval is rendelhet.
    www.tintarendszer.hu
  • Egerwin #22
    3 éve van egy fekete lézernyomtatónk, nem kellett még tonert cserélni benne, pedig már jó pár ezer oldalon túl van, soha nem kellett fejet tisztítani, és akármennyit áll, egyből szépen és gyorsan nyomtat, nincs beszáradt tinta.
  • Epü #21
    Üdv!
    Ó, azok a régi szép idők, amokor 24E-ért vettem az Epson-omat és 32E-et költöttem festékpatronokra, amiért is legalább 100 oldalt nyomtattam. Ugyanis a kis 4patronos csoda naponta 2szer megmosta a kis nóziát, persze festékben és telenyomta a filcet. Két év után harci üvöltéssel kísérve dobtam a kukába az egészet. Próbálkoztam még 4 másik nyomtatóval, de a végeredmény mindíg nagyon drága nyomtatás volt, (egy patron 10 oldal, mert mindíg beszáradt). A gépek olcsók voltak, (9...17E), de a patronok továbbra is drágák, (5...8E) és jellemzően párban kellett cserélni.
    Szimpatikus és logikus a Cég törekvése, bár nem szól a keveset, főleg ritkán nyomtatók problémájáról. Mi van a hónapnál hosszabb ideig nem használom? Egyébként a színes nyomatot, (több évenként), a Camponába leballagással oldom meg. A feketét ellátja egy lézeres. Ha két hónapig nem nyomtatok, akkor is 20 mp után jön a hibátlan fekete nyomat.
  • Athlon64 #20
    Szívesen! Terjeszd az igét! :) Nagyon jó bolt és rendesek is. Anno 2005-ben az utolsó csomag patront vissza vették...
    Nincs érdekeltségem a boltban, de megérdemlik hogy mennyen a bolt.
  • Cefet #19
    Én is csodálkozom, hogy ezt csak most találták ki. Logikus lépés a gyártól a feltöltés támogatása. Így nagyobb eséllyel vesznek az emberek gyári tintát. Persze, csak ha nem akarnak rajta azonnal meggazdagodni...
    Nekem Canon IP3000 van. Amikor legutóbb patront vettem hozzá (persze nem Canont), akkor azt mondta a boltos, hogy nagyon vigyázzak rá, mert ritka jó masina. Igaza van. Most hirtelen rendeltem is hozzá 2 készlet (2x4 tartály) tintát 2000+szállításért...
    Athlon64 Köszi a linket!
  • Athlon64 #18
    Óóó már alig vártam, hogy egy ilyen hozzászólást olvassak.
    Hát nekem egy DX7400-as van, és tökéletesen működik úgy, hogy 2005 végén félreraktam, mert a gyári patronok akkor olyan 10ezer környékén voltak és az utános meg kb. 6ezer, de nem volt ráadásul megbízható (4db patron).
    A szekrény aljába 2 évet állt és aztán vettem próbából 1450HuF-ért 2009-ben egy szettet és láss csodát (magam is meglepődtem) elsőre elkezdett velük nyomtatni enyhén csíkosan és 2 tisztítás után teljesen tökéletes lett!
    Utános tintával és ezzel a nyomival tökéletes fotókat nyomtattam fotópapírra, és a legrégebbi 2009-ből való és tökélete, nem színeződött el...

    Szóval nagyon is jó az EPSON!

    Emellett szerintem is jó ötlet, hogy a tintát olcsóbban adják és a nyomit drágábban, de szerintem még így is ráver az EPSON árakra az utános. Persze nem ilyen plázás patronosoknál kell venni az utánost, ahol 1db patron kerül annyiba mint a nyomtassolcson.hu a 4db.
  • M2 #17
    Hogy került most ki egy húsz évvel ezelőtti cikk?
  • MsUser #16
    Amúgy a cikkben írt hatalmas tartályok, fele akkorák mint régen a feltöltő tartályok.
    De FF új lézert garanciával 1500 oldalas tonerrel 15-20000 között lehet venni.
    Ennél jobb rendszert talált ki az EPSON???
    Az oldalankénti színes nyomtatás lézerrel, meg sem közelíti a cikkben írt túlzást!
  • MsUser #15
    4 db. tönkre ment nyomtatóm van az elmúlt 5-évből kb. 350-1000 oldalt bírtak.
    Ebből 2db. Epson 2db. Canon.
    Nagyon meg éri, itthon nyomtatni tényleg!
    Az utántöltéssel használt Canon bírta a legtovább, a CSAK GYÁRI PATRONNAL HASZNÁLT HAMARABB TÖNKRE MENT!
    De mindig a nyomtató fej a gyenge pont! Hiába lesz festék ha nem bír több ezer oldalt a fej.
    A CHIP-eléssel csak az árat növelték, meg hogy még több festék marad a patronban mert a CHIP lejár.
  • Cleawer #14
    Hurrrá felébredtek, hogy nincs kedve az embereknek feketét nyomtani 20-30ft/oldalért, és ezért töltik a patronokat. Kb 15évvel levannak maradva...