MTI

Ellepték a magyar piacot a kínai nyomtatókazetták

Magyarországon olyan mennyiségben jelennek meg a szabadalomsértő, úgynevezett klón nyomtatókazetták, hogy azok kiszorítják a magyar gyártók és forgalmazók termékeit - hívja fel a figyelmet a Magyar Tintapatron és Tonerkazetta Újrahasznosítók Szövetsége (MATUSZ), amely emiatt európai uniós testvérszervezetétől kér segítséget.

A MATUSZ a magyar nyomtató-kellékanyagok piacán dúló tisztességtelen verseny miatt kért segítséget az Európai Tonerkazetta és Tintapatron Újragyártók Szövetségétől. A magyarországi szövetség szerint az illegális importáruk nemzetközi szabadalmakat sértenek, környezetszennyezők, forgalmazásuk jogi következményekkel járhat és hosszútávon munkahelyek megszűnéséhez vezethet Magyarországon. Kiss S. Bence, a MATUSZ elnökhelyettese a szervezet közleményében hangsúlyozta: "Ha nem lépünk, a jelenlegi helyzet munkahelyek százainak megszűnését eredményezheti, arról nem beszélve, hogy ezek a termékek környezetünket is tovább károsítják, és sértik a nyomtatógyártók szabadalmi jogait".

A szakember szerint a piaci kár legfőbb okozói azok a magyarországi forgalmazók, amelyek a Távol-Keletről importálják a szabadalomsértő kazettákat a nagyobb haszon megszerzése érdekében. A többnyire silány minőségű klón tintapatronokkal és tonerkazettákkal kereskedők nincsenek tisztában azzal, hogy az általuk vásárolt és később forgalomba hozott termékek legtöbbször utángyártott klónok, amelyek az eredetinek csupán másolatai és forgalmazásuk törvénybe ütköző lehet. Ez nem mentesíti őket a büntetőjogi felelősség alól, szabadalmi kártérítési kötelezettséget, illetve - szélsőséges esetben - börtönbüntetést is kaphatnak érte - hangsúlyozta a szervezet elnökhelyettese.

Kiss S. Bence kiemelte, hogy bár egészen a közelmúltig maguk a nyomtatógyártók sem érvényesítették kellő aktivitással szabadalmi jogaikat bizonyos piacokon, ez a helyzet mára megváltozott. Az utóbbi hónapokban számos európai forgalmazónak kellett a klónok forgalmazásából eredő jogi következményekkel szembenéznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #18
    Visszanyal a fagyi? Így fognak járni a szerzői jogvédők is a túlzásba vitt fenyegetődzéseikkel! Két lehetőségük van a gyártóknak, vagy éhen halnak vagy versenyezzenek alacsony árakkal a konkurenciával!
  • Skuld #17
    A magyar piacot ellepték a kínaiak de már évek óta. Ez nem hír.
  • Sajátvéleményem #16
    Úgy látom, hogy a legtöbb hozzászóló jól látja a helyzetet.
    Mennyen is tönkre az olyan forgalmazó, gyártó aki a 200 Ft terméket 3-4000 Ft -ért árul, mert ez a helyzet. Nekem egy Canon nyomtatóm van, már 5 éve az csak az első héten látta a gyári patronokat, azóta a 170 Ft-os szar, gagyi patron van benne. Az eredeti az 3600 Ft körül van / db. 4 kell bele. Több tucat patront használtam már el. Egy ismerősöm akinek hasonló nyomtatója van és eredeti patronokat használta, 2 év után megadta magát. A javítása több lett volna mint a nyomtató új ára. A magyar gyártok...? miért? vannak?
    esetleg ujratöltők. És azokban mi van? eredeti tinta, vagy festék? csöpög, maszatol,stb. A sommás véleményem: vegyél egy olyan nyomtatót ami megfelel az igényeidnek, vedd meg hozzá a legolcsóbb patront ami még használható azt használd addig amíg bírja... ha elromlik úgyse fogják megjavítani.
  • Vol Jin #15
    Szerintem meg nem. Mert egy tintapatronról van szó, és nem egy röntgenteleszkópról.
  • Jakuza001 #14
    Helyes :D
    Talan lesz valami ami lenyomhatja az arakat es nem csak arrol szol a dolog, hogy a gyarto jol atakarja vagni a fejed.
  • narumon #13
    Igazából nem csak konkrétan ide vonatkozik, de én annyiból félek ettől a kína nyomulástól, hogy most könnyen beszélnek amikor lemásolnak akárkit és nekik csak gyártási költségük van, fejlesztési költségük nulla. Aztán ezek akiket másolnak tönkre mennek és majd kiváncsian nézünk, hogy lehet-e egyáltalán normális terméket kapni a piacon, mert ha a kínaiaknak kell kitalálni valamit abban még mindig nem túl jók.

    Volt egy nagyjából idevonatkozó (áttételesen persze) része az Így jártam anyátokkal sorozatnak: (Nem nagyon spoileres)
    Megelégelték, hogy alattuk a bárban lehúzás van szilveszterkor ezért nyitottak egy bárt a lakásban. 2USD-ért adták a piát ami tök olcsó (hiszen alig volt költség - mint kínaiknál a másolás), aztán eltörtek az első poharak - az árat meg kellett emelni 3USD-re, aztán jöttek a hányások, bútor tönkre tétele és emelni kellett tovább, aztán jöttek a balhék kellett a kidobó és megint emelni kellett az árat)

    Ez szerintem nagyon jól bemutatja az egészet. Könnyű másolni és olcsón adni, amikor szinte alig vállalnak rá garanciát, supportot még kevesebbet, nem kell tervezőt fizetni, nem kell designert, marketinget semmit - aztán ha egyszer erre rá lesznek kényszerítve akkor mindjárt nem tudják majd ők sem olyan olcsón adni. Szerintem ezzel a vevő is csak ideig-óráig jár jól utána mi fogunk szívni.
  • molnarandras22 #12
    "Mondjuk 10e-ért kapsz egy multifunkciós nyomtatót...hol éri az meg a gyártónak? "
    annak idején a nyomtató gyártók kitalálták, hogy majd a patronon huzzák be a zsét, a kinaiak meg jól megszopatták, őket. Erre szokták mondani, hogy "Ilyen a biznisz bazdmeg.", - Szal a kedves gyártók vagy üzletelnek tisztességesen vagy ellesznek kaszálva a kinai ipar által.
  • narumon #11
    Csak a felhasznált anyagokban van írtó nagy különbség.
  • AgentKis #10
    Pont ezzel a kis átb@szással hívták életre ezt a fajta "alvilág"-ot. Ami indokolatlanul kerül sokba, azt mindíg, mindehol hamisítani és csempészni fogják.Ha az eredeti patron a hozzá felhasznált anyagok árának 2x-esébe kerülne akkor ez a fajta "alvilág" (akinek a magyar szereplői is szabadalmi jogokat sértenek és környezetet szennyeznek) meg is szünhetne...
  • usersg #9
    "Mondjuk 10e-ért kapsz egy multifunkciós nyomtatót...hol éri az meg a gyártónak? Csak úgy ha a hozzávaló patront méregdrágán adja."

    És ez ki a fenét érdekel egy olyan országban, ahol semmi pénzed sincsen a számlák kifizetése után? Az embernek festék kell, hogy nyomtathasson. Ha valaki ad olcsón, akkor megveszi mindenki attól.