Berta Sándor

4 éven belül eltűn­hetnek a hagyományos nyomtatók

Egy szakértő szerint gyorsan leáldozhat a készülékeknek, amelyek vesztét a táblagépek okozhatják.

Kevin Curran, az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) munkatársa szerint a lézer- és a tintasugaras nyomtatók a következő négy éven belül eltűnhetnek a piacról. "A nyomtató a múltból maradt tárggyá fog válni és nem lesz semmi ok arra, hogy valamit kinyomtassunk. Minél több időt töltünk online, annál inkább megszokjuk azt, hogy valamit egy tableten olvassunk el. Minden elintézhető lesz virtuálisan" - fejtette ki a szakember.

Az IEEE illetékese kiemelte: a tábla PC-k egyre olcsóbbak, ami lehetővé teszi a nyomtatóktól való minél gyorsabb eltávolodást. Példaként említette az UbiSlate 7Ci-t, ami tavaly decemberben jelent meg a brit piacon és amely mindössze 30 fontba kerül. A táblagép első verzióját, a főként oktatási intézményeknek szánt Aakash 2.0-t 2012-ben mutatták be Indiában. Ennek kereskedelmi forgalomban kapható változata a UbiSlate 7Ci. Ugyanakkor Curran szerint a 3D-nyomtatók nem lesznek képesek kiváltani a hagyományos modelleket. Mindez elsősorban arra vezethető vissza, hogy ezek a berendezések nagyon drágák, ezért csak az üzletek engedhetik meg maguknak a beszerzésüket.

A szakember által elmondottak előrevetítik a papír nélküli iroda megvalósulását. Először a háztartásokban csökkenhet le drasztikusan a kinyomtatott dokumentumok száma és egy idő után csak kevesen vásárolnak majd új nyomtatót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #16
  "a hozzászólók nagy része még a kommunizmusban születhetett, hogy ennyire egysíkúan gondolkodnak."

  Valszeg fogalmad sincs arról, hogy mit jelent a könyvelés. Egy rakás törvényi előírás kötelez arra, hogy mindenféle szír-szart kinyomtass, és egy dossziéban kibaszd a polcra, ha jön az ellenőr.

  Vagy valahol tehénszart lapátolsz egy mezőgazdasági üzemben, vagy egy a jelenlegi oktatási rendszernek nem nevezhető káoszban kallódva hülyülsz. Mert ha esetleg mondjuk egy sofőr lennél, akkor azért lenne annyi rálátásod a dolgokra, hogy mindenféle menetlevéllel meg számlákkal kell bizbaszolni. De hogy adminisztratív munkakört még az életben nem láttál el, az tuti.

  Egyébként röhöghetnékem van, amikor egy tinédzser azt hiszi, hogy az infogenerációhoz tartozik, az idősebbek meg digitális analfabéták. Ha nem informatikusnak mész, akkor igencsak alulmaradsz egy harmincévessel vagy egy szerencsésebb negyvenessel, ha IT-ről van szó. Mert ennek a korosztálynak lehetősége volt érteni a technológiához. Jumnperelés, kiszedem-berakom, bővíteni, stb. Re meg az intercitín, amikor bevonatozol a pszichológushoz felülvizsgálatra, fészbúkolsz a mobilon és azt hiszed, hogy ettől technológiai guru vagy.
 • Szefmester #15
  dfp: A "régi kor" szülötte még olyan időben éltek ahol több volt a melós mint az irodista és ment minden ahogy kellett... Ma meg több az irodista mint a termelő, és még jönnek a még inkább alibi munkák, és az ezeket az alibi munkákat végzők meg kitalálják a tutit... (a birka meg gondolkodás nélkül bekajálja)
 • matatom #14
  4 év az enyhén szólva is optimista. Kicsit olyan ez, mint a papírkönyvek temetése volt 10-15 éve. Ez egy sokkal hosszabb folyamat. A legnagyobb gondot a jogi átállásban és az elektronikus megoldások még mindig nem eléggé felhasználóbarát jellegében látom. Ma már mindent meg tudnánk csinálni papír nélkül, de még mindig nem eléggé kényelmes és gyors. Amíg egy dokumontum megosztása olyan macerás folyamat, hogy külön alkalmazások, felhö szolgáltatás, e-mail, netán USB eszköz vagy hálózatba csatlakozás használatán múlik még két fizikailag egymás mellett lévö készüléken is, addig ez az egész utópia.

  Majd ha mindez úgy müködik, hogy pl. fogom a Windows-os gépen a Word dokumentumot, magából az Office-ból újjal "áthúzom" a mellete lévö iPhone telefonra egy mozdulattal, mint ahogy a papírt egy mozdulattal az asztalról a táskába teszem, onnan meg a kötelezöen tollal rendelkezö Androidos táblagépre, ahol azon nyomban beleírkálhatok, és ugyanabból az alkalmazásból egy elérhetöség kiválasztásával már át is került a Linuxot használó kolléga gépén a megfelelö alkalmazásba, ahol szintén csak 2 kattintás a listáról megnyitni, mindez mindenféle külön beállítgatások nélkül és platformfüggetlenül, na akkor fog a papír használat nagyjából kihalni.
 • zsgaby #13
  dfp: Pont hogy nem egysíkú. Aki akkor született az még ismer egy olyan világot amelyet a 90-után születettek csak elmesélésekből ismerhet meg. Mi még láttuk hogy működött az és ehhez képest hogy működik ma.
 • thsanyi5 #12
  Nagyon örülnék neki. Nem egyszer gondoltam már rá, hogy így kéne működjön már manapság. Szörnyű módon pazarló ez a mostani papírozás és emellett lassú is vele dolgozni. Már csak abból az egyszerű okból adódóan, hogy a papír nem ismeri a ctrl+F-et. Ha információra van szükség a papír nagyon elbújhat a digitális megoldások mögött. De ha prezentálni kell valamit, ott is több értelme van egy projektornak mint több négyzetméternyi papírral kitapétázott falnak.
 • AgentKis #11
  dfp!
  Inkább realisták. Az államigazgatás 4 év alatt nem tud ennél jóval kisebbeket sem változni. Amíg a papíralapú tankönyv az egyik nagy kormánybiznisz, amíg cssekken fizetünk és amíg a papír alapú számlázást (és velük együtt a készpénzt) leváltjuk az bizony nem fog beleférni nem hogy 4, de alsó hangon is inkább csak 40 évbe...
 • dfp #10
  a hozzászólók nagy része még a kommunizmusban születhetett, hogy ennyire egysíkúan gondolkodnak.
 • joebacsi #9
  Már legalább fél éve szinte csak Onenote-ba nyomtatok.

  @xyl: Kapok egy hatvan oldalas anyagot, javításra. Kinyomtatom, beleírok, kihúzok, becsapom táskába, összegyűrni nem tudom. Onenoteban egymás mellé rakok két-három oldalt, ha kell írok rá/mellé/alá/felé, ahogy épp jön. Csillagokkal betag-elem, ami fontos, checkboxal, ami todo, és ezekből kapok egy folyamatosan frissülő summary listát linkkel az eredeti helyükre. Közben fél képernyőn scrollozom a kapcsolódó 500 megás excel-t, majd linkelve a lapok mellé teszem belőle a releváns részeket. Egy mozdulattal másolok, duplikálok, file-okat szúrok be, mindent egy helyen. Vagy ha kell kiradírozom a már nem releváns kihúzásokat. Most képzeljük el ugyanezt papírral...
 • Cat #8
  Nekem múltkor egy beázás miatt kijött a biztosítótól egy csávó, ránézett a foltra, és odadugta az orrom elé a táblagépét, hogy x-et fizetnek, írjam alá, hogy beleegyezem. Nagyon meglepődtem.
 • xyl #7
  Kapok egy hatvan oldalas anyagot, javításra. Kinyomtatom, beleírok, kihúzok, becsapom a táskába, nem kell törődnöm azzal sem, ha összegyűrődik, egymás mellé rakok két-három oldalt, ha kell, írok a hátára, csillagokkal, ahogy épp jön. Ha a táska leesik, akkor sincsen semmi. Most képzeljük el ugyanezt tablettel...