MTI

Lézerfény teszi újrafelhasználhatóvá a nyomtatott papírt

Angol mérnökök kifejlesztettek egy új eljárást, amellyel eltüntethetők a fénymásolt és kinyomtatott papírokra felvitt festékanyagok.

A Cambridge-i Egyetem kutatói kifejlesztették a számítógépek korszakának javítófestékét. A kísérletek során alkalmazott rövid impulzus-üzemű lézerrel minden festékanyagot el tudnak távolítani a nyomtatott és fénymásolt papírokról, azok bármiféle fizikai sérülése és elszíneződése nélkül - adta hírül a Proceedings of The Royal Society tudományos lap. Az eljárás során a festékpatron festéke elpárolog, és az így "megtisztított" papír újra felhasználhatóvá válik. Az eljárásban az ultraibolya és az infravörös fényt használó lézerek is eredményesnek bizonyultak, de a kutatók a látható, zöld tartományban működő lézert találták a leghatékonyabbnak, ami a másodperc négymilliárdnyi része alatt elvégzi a feladatot.

Julian Allwood, a kutatócsoport vezetője elmondta: "az eljárás nagyon sokféle festékpatron esetében működik, és általa jelentősen csökkenthető a papírgyártáshoz kivágott fák száma, valamint olcsóbb alternatívát kínál az újrahasznosításban. Már több kereskedelmi cég megkeresett bennünket, hogy állítsuk elő az eszköz prototípusát". Allwood és csapata úgy véli, hogy az első ilyen eszköz elkészítésének becsült költsége jelenleg 19 ezer angol font (6,5 millió forint) lenne. Azzal számolnak azonban, hogy az előállítás költségei 16 ezer fontra csökkenthetők, ami már számos cégnek megérné, hiszen jelentősen csökkenne a nyomtatópapírok iránti igény.

Az eljárás környezetbarát is, mivel a papírok újrahasznosításához használt vegyi anyagok felhasználása is visszaszorulna, csökkentve a széndioxid-kibocsátást is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xrt #7
  "Most nem találom, de az - úgy emlékszem - speciális papírt használ."

  Én sem találom a cikket. Ráadásul igazad lehet hogy spec. papírt használt, vagy valami komoly hibája lehetett mert nem nagyon terjedt el a dolog.
 • vision5 #6
  Ennyiből e-papert vagy ipadot lehetne venni a cég alkalmazottainak és ugyanott vagyunk :)
 • Ellaberin #5
  Most nem találom, de az - úgy emlékszem - speciális papírt használ.

  A cégünknek simán megérné még a 19 ezer fontot is, szerintem 1-2 év alatt megtérülne.
  (Nem kis cég, nem kis papír felhasználással és így sok pocsékba ment papírral. Bár szelektíven gyűjtjük, de ha visszaforgatható lenne a nyomtatásba, sokat spórolnánk.)
 • xrt #4
  Ez nem újdonság! 2 vagy 3 éve egy koreai cég már bemutatott egy ilyen eszközt. Azzal 3-4-szeri törlést tett lehetővé ugyanazon a papírlapon.
 • Andr0 #3
  logikusan lekötik egy tárolóba amiből esetleg újra festéket lehet majd előállítani
  [gyakorlatilag[/b] ki tudja
 • MsUser #2
  Elvesznek a szennyezett levegőben az elpárologtatott festékek vegyi anyagai jó ötlet és valóban környezet kímélő "csak nem emberbarát" de kevesebb rombolást okoz a környezetben.
 • kecskeszeme #1
  Nos, abszolút jó ötlet.
  De mi a helyzet az "elpárologtatott" festékanyagokkal? Azt a gép körül dolgozók szervezete veszi fel? :)