SG.hu

Bejött a fehér szín nyomtatás az OKI-nak

Öt szín nyomtatására képes digitális LED nyomtatót mutatott be az OKI, melyhez egy olyan nyílt platform társul, amelyre bárki fejleszthet alkalmazásokat. A cég eredményesen veszi fel a versenyt az utángyártott kellékanyagokkal.

A cég budapesti sajtótájékoztatóján Tamás Loránd pénzügyi igazgató elégedettségét fejezte ki az elmúlt fél év eredményeivel kapcsolatban, tekintve hogy a hazai leányvállalat teljesített a legjobban a régió országai közül. A 2012-es első félévhez képest 15 %-os növekedést ért el az OKI, mely értéket ráadásul euróban kell érteni, azaz valójában kb. 20 százalékkal bővültek. Mindez a növekmény leginkább a színes nyomtató, illetve a kellékanyag-eladások meglódulásának köszönhető, utóbbi azt mutatja, hogy a társaság sikeresen veszi fel a harcot az utángyártott termékekkel. A színes multifunkciós készülékek terén sokat javultak, mely kategória nem azért fontos, hogy sok nyomtatót adjanak el, hanem a szükséges kellékanyagok miatt a jövőbeli fejlődés zálogaként tekintenek rá. Fehértoneres nyomtatóból hat hónap alatt 15-öt adtak el Magyarországon - korábban nem terveztek be ennyit.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Varga Gergely műszaki menedzser a portfolióból eddig hiányzó nagy teljesítményű A4-es multifunkciós készülékek bevezetését emelte ki, melyet munkacsoportoknak és nagyvállalatoknak ajánlanak. Ezekkel most már lapköltség alapú elszámolás esetén is versenyképesek. Specialitásuk az Open Platform tulajdonság, ami egyszerűvé teszi a vállalati rendszerekbe integrálást, mivel a készülék kezelőfelülete és működése szoftveresen megváltoztatható. A periféria programozható, távolról lekérdezhető és vezérelhető. Utasításkörnyezetét ingyenesen elérhetővé teszik. A menedzser két példaalkalmazást említett, az első az oktatásban lehet hasznos. Az elképzelés szerint a tanárok a készüléken eltárolnak egy vizsgafeladatot és ezekhez megadják a megoldókulcsot. A kérdéssor kinyomtatható, ezt megkapják a diákok, kitöltik, majd a gép a szkennerével beolvassa és képként eltárolja. A kitöltött kérdőívet a rendszer elemzi, kiértékeli, és megmutatja hány kérdést talált el a diák, illetve a tanároknak egy összesítőn is megmutatja, hogy mely diák hogyan teljesített.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egy másik mintaalkalmazás egy áruházban történő eligazodást könnyíti meg. Egy képzeletbeli raktáráruházban rengeteg termék van, hatalmas alapterületen, bonyolult polcrendszerrel. A gép nagyméretű kijelzőjén kiválasztjuk, hogy milyen terméket keresünk, a gép ezután megmutatja az áruház térképét, hogy hol, melyik polcon van a termék, természetesen az árával együtt, és egy gomb megnyomására ki is nyomtatja számunkra az oda vezető utat mutató térképet. Ezen példákon túl a beszerelt 160 GB-os merevlemez mindenfajta dokumentumkezelési eljárást lehetővé tesz: levelezőfiókokat lehet rajta kialakítani, iratok tárolhatók rajta és más számítógépekről akár vezeték nélküli kapcsolaton át elérhető, tehát hálózati meghajtóként is használható. Varga Gergely közlése szerint az egybeépített festékpatron/fényhenger konstrukció olcsóbbá teszi az üzembentartást, a kellékanyag raktározást.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szabó Zsolt menedzser a nagy igénybevételre kitalált, grafikai célra is használható A3-mas színes nyomtatókat mutatta be, melyeknek a médiakezelését emelte ki; a nagyon vékony, 52 grammos papírtól akár 360 grammos kartonig mindenre tudnak nyomtatni, a meghajlításuk nélkül. A szükséges beállítások az internetről letölthetők, azaz a nyomathordozó testreszabható. Színes kijelzője a hibaelhárításban is segít, például papírelakadáskor kiírja, hogy mit kell csinálnunk a probléma kijavításához.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Utolsóként az OKI büszkeségét, az ES9541-et ismertette, amibe nem négy, hanem öt tonert lehet belerakni, azaz öt színben tud nyomtatni. (Valójában hatban, mivel az extra szín kétfajta is lehet.) Ez a bónusz szín alapesetben a fehér, illetve kicserélés után az átlátszó, amivel fényes felületet lehet nyomtatni az egész nyomatra, ezáltal kiemelhetők egyes dolgok. Persze ezen extrák nélkül is használható, ilyenkor sima irodai nyomtatónak felel meg, azaz napi szintű felhasználásra is alkalmas. Megalkotásánál egyedi dolgok kisszériás nyomtatásával számoltak, legyen az egy poló vagy egy fólia - ha cégünktől egy partner csak néhány mintapéldányt rendel, nem kell nyomdába menni, szitákat vásárolni, így munkáinknak csak a kreatívitás szab határt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    A nagyobbik tud ket extra szint is hasznalni, tehat elvileg olyan festekkel toltik fel amivel akarjak, az lehet akar metalpiros es arany is. Mondjuk a 15 vallalati plakat/folia nyomtato lehet hogy egy cegnek nagy piac es nagy bevetel, de alapvetoen a kiskereskedelmi forgalomhoz kepest nem tetel. Ez persze olyan mint amikor az eladott atomreaktorok szamat hasonlitjuk ossze az eladott mobil generatorok szamaval.

    Egyebkent szerintem inkabb azok az ipari nyomtatok kepviselik a jovot, amik kepesek barmilyen festekkel es egyedi fejekkel is dolgozni, mivel ekkor nem a nyomtatogyarto joindulatatol fugg a betoltheto festekek szine es tipusa. Sajnos ezek jellemzoen meg eleg ritkak.
  • Linkout #6
    Olcsó a nyomtatás vállalati szinten.
    nálunk 1,6 huf egy fekete és 3,44 egy színes oldal lapnyomati díja.
  • AgentKis #5
    Hát 15 nyomtatóra utángyártani akármit is, nem túl nagy 5let... Az utángyártókkal nem harcolni kellene, hanem kínálni olcsó nyomtatási lehetőséget, mondjuk azoknak, akik naponta többszáz-többezer oldal szöveges doksit nyomtatnak (cégek, iskolák, hivatalok, vállalkozások), mert a szabályok miatt muszály, sőt sokat 10 évig őrizni is! Namost oda nem kell 30000 DPI meg élénk, valósághű szinek! Ebből élnek az utángyártók!
  • Tetsuo #4
    Sokféle fényesség van, ami az anyag minségétol fugg.
    Az aranytomb ill. az aranyszínu selyem máshogy fénylik.
  • Vadnokedli #3
    Már dolgozunk rajta.
  • halgatyó #2
    Bizonyára nem olcsó a masina
    Vajon tud-e arany és ezüst "színt" is nyomtatni? Ez ugyanis kifogott az eddigi nyomtatókon, pont a csillogó jelleg miatt (a visszavert fény ugyanis nem szétszórt, mint a normál színeknél, hanem a beeső fénytő függő irányba megy zömmel, mint egy tükröző felületnél)
  • Tetsuo #1
    "Fehértoneres nyomtatóból hat hónap alatt 15-öt adtak el Magyarországon - korábban nem terveztek be ennyit."
    :O