Berta Sándor

Alkalmazásokra épülő világ jön

Bár a Facebook közösségi oldal saját fejlesztésű kezelőfelületének bemutatása nem okozott nagy meglepetést, arra tökéletesen rávilágított, hogy új korszak kezdődhet. Az operációs rendszer helyét átveheti ugyanis az alkalmazásokra épülő, a Wired által csak Apperating Systems néven emlegetett rendszerek.

A néhány nappal ezelőtt bemutatott Facebook Home lehet az Apperating Systems előfutára, melyek szoftverek az alkalmazások és az operációs rendszerek között helyezkednek el. Tyan Tate, a Wired munkatársa abból indult ki, hogy a közösségi portál megoldása csupán a kezdetet jelenti. Az Android lehet az alap, amelyre a cégek elkészíthetik a saját kezelőfelületüket és a kész termék továbbra is alkalmas az Androiddal kompatibilis alkalmazások futtatására. A technológiai cégek a jövőben számos célcsoportot szólíthatnak majd meg a kezelőfelületeikkel.

A Wired rámutatott, hogy az Amazon a Kindle Fire esetében hasonló projektbe fogott, bár az is igaz, hogy ott a fejlesztők sokkal többet dolgoztak. Az iOS - amely az Androidnál sokkal zártabb operációs rendszer - szintén kínál lehetőséget saját kezelőfelületek elkészítésére, ugyanakkor kérdéses, hogy az Apple vagy a Google mennyire örülnek majd az ilyen jellegű fejlesztéseknek. A helyzet egyértelműen a webes vállalat számára válhat inkább kényelmetlenné, hiszen például a Kindle Fire rendszere nem tartalmazza sem a Google Play Store-t, sem a Google böngészőjét, és minden fontos alkalmazást az Amazon saját fejlesztésű programjával pótoltak.


A Facebook Home polipként beépülve, alapjaiban változtatja meg az Android működését

Ugyan a Facebook Home esetében ekkora mértékű változtatásról szó sincs, azonban elegendő, ha a szoftverek nincsenek előre feltelepítve és máris csökkenhet a használati valószínűségük. (Ez indokolja a cég elleni európai támadást is.) Az emberek ugyanis előszeretettel használják az azonnal elérhető megoldásokat, mintsem a néhány kattintás után elérhető Google-termékeket. Közismert, hogy a társaság nem az Android, hanem szolgáltatásai használata után kap pénzt, így a Kindle Fire, a Facebook Home és más hasonló fejlesztések alapjaiban rendíthetik meg az Android üzleti modelljét.

Ryan Tate úgy vélte: az Apperating Systems modell komoly vitákat válthat majd ki, a legrosszabb esetben felmerülhet akár termékek letiltása is. Minden attól fog függ, hogy az Apple és a Google miként reagálnak az új helyzetre, például az Android következő verziójából valamilyen módon kizárják-e a Facebook Home kezelőfelületet. A Wired szerint nem ez lenne az első alkalom, hogy egy társaság filozófiáját a magasabb bevetélek érdekében korrigálják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  "sztem szép lassan a google meglépi, hogy csak bizonyos feltételek mellett lehet liszenszelni a droidot bizonyos verziószám felett, pl 5.0-tól vagy az azutánitól."

  Mar meglepte. Ha a play store is kell, akkor a 3-astol mar nagyon szigoruak a licensz feltetelek. Ha meg a nyilt valtozat kell, akkor adni kell melle a forraskodot es meg jopar dolgot. A le is masolom es at is alakitom igazabol a 4-es verzio utan mar nem mukodik, csak ha nagon sulyos penzeket fizet a gyarto.

  Az uj home screen eseten tobb lehetoseg van:
  -letiltjak a marketen az autoupdate-et, mert jogosultsag valtozas tortenik, tehat uninstall + reinstall utan megy csak, jopar jatek jart mar igy
  -a gyartok a sajat home-juk helyett berakott facebook-os home-ot blacklist-re teszik
  -a google frissiti az api-t, aminek hatasara nem fog mukodni a mostani home screen api
  -jopar egyedi android valtozattal inkompatibilis lesz, ezeken vagy utkozik a rendszerfunkciokkal vagy azok egyszeruen csak elerhetetlenne valnak
  -kijon egy google update, ami helyreallitja a gyari allapotot
  -hagyjak az egeszet a fenebe es a kovetkezo valtozatban a google szolgaltatasok eltavolitasa szerzodesszeges lesz

  Mindenesetre jol jon a google-nak a facebook-os program, mert igy konnyu azzal vedekezni, hogy nincs arukapcsolas, hiszen sok keszuleken semmilyen szolgaltatasuk nem erheto el integralt modon.
 • Darth Sith #3
  sztem szép lassan a google meglépi, hogy csak bizonyos feltételek mellett lehet liszenszelni a droidot bizonyos verziószám felett, pl 5.0-tól vagy az azutánitól. Ez az ő bevételeiket nem igazán venné vissza, sőt talán még védené is, hiszen a legnagyobb "felhasználóik" a samsung, htc stb.. mint építenek a google alap alkalmazásaira, play store-ra stb.. Tehát nekik ez talán még jó is.
 • NullZ3r0 #2
  A gugli helyében ezt kitiltanám a Play-ről.
 • DrFantastikus #1
  joo nekunk az Android is, egyelore !