Berta Sándor

A legbefolyásosabb alkalmazásfejlesztő

Loren Brichter 28 éves, az ő nevéhez fűződik többek között a Tweetie és a Letterpress programok, illetve a Pull to refresh és a Cell swipe funkciók megalkotása. A munkájára a legnagyobb IT-cégek tartanak igényt.

A szakember sok fejlesztése vált már szabvánnyá. Gyakorlatilag minden olyan vállalat felhasználja az általa megalkotott dolgokat, amelyik alkalmazásokkal dolgozik; ide sorolható az Apple, a Pinterest, a Facebook és az Evernote is. A Panel-feature nevű menüt a Facebook és a Twitter programjaiba integrálták, de bekerült a BlackBerry 10 operációs rendszerbe is. Más fejlesztők véleménye megegyezik abban, hogy Brichter elképzeléseit nem szabad alábecsülni. A fiatal szakember munkája során a két legfontosabb szoftverfejlesztési szempont az akadálymentes és a felhasználóbarát kezelés. Sok kollégája fordul hozzá azért, hogy mondjon véleményt a termékeikről és adjon tanácsokat abban, miként tehetik jobbá a programokat.


Amikor a Sparrow nevű levelezőszoftver elkészült, a fejlesztők felkeresték, és ő apró változtatásokat javasolt nekik. A projekt sikeres lett, tavaly nyáron felvásárolta a Google. Dominique Leca, a Sparrow társalapítója szerint Brichter képessége elsősorban abban rejlik, hogy képes egy 5 éves gyermek bőrébe bújva szemlélni az elé tett alkalmazásokat. Nem foglalkozik dizájnszabadalmakkal, aki szeretné felhasználni valamelyik ötletét, annak elég engedélyt kérni tőle. Az ötleteit a valódi világból szerzi és az ihleti meg, hogy az emberek miként viszonyulnak a különböző tárgyakhoz. A lényeg az egyszerűség és a természetesség. Semmit sem szabad túltervezni.

Otthon dolgozik, kerüli a személyes találkozókat, mindent a Twitteren és e-mailen keresztül intéz. 2006-ban még a Tufts Egyetemen tanult, majd egy évig az Apple munkatársa volt és komoly szerepe volt az első iPhone grafikus hardverének megalkotásában. Ezután különböző projektekben vett részt, de az egyik sem kapcsolódott az Androidhoz, álláspontja szerint ugyanis az Apple mind a hardvereket, mind a szoftvereket tekintve jobban teljesít a Google operációs rendszerénél. 2008-ban kifejlesztette a Tweetie-t, amit 2010-ben megvásárolt a Twitter, azóta a mikrobloggal működik együtt. A fő feladata az alkalmazások folyamatos javítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #5
    "Egyébként hülye, ha ingyen adja mindenkinek, ha valóban ennyire keresik"

    Ponthogy ékes példa rá, hogy szellemi termékből meg lehet élni úgy is, hogy nem a szabadalmi perekkel telik el a fél élete valakinek. Aki tud az tud és megél belőle, a szabadalamhuszárok pedig csak simán ingyenélők. Teljesen szimpatikus a srác hozzáállása, követendő példa az összes szellemi termékek mellett kardoskodó, jogi úton kívűl mást nem látó ingyenélő nyomorékoknak, akik 1 kósza ötletből akarnak megélni 70 év múlva is.
  • Petka #4
    Azért szerintem nem kell annyira félteni. Biztos szépen honorálja mindegyik cég a munkásságát...
  • Zombee #3
    Az idiótákból viszont nagyon szépen meg lehet élni.

    Valószínűleg azért is nem ismerjük a nevét, mert az Apple, a Twitter, a Facebook és a Google sem reklámozza, kitől vette az ötletet, szabadalmat.
    Egyébként hülye, ha ingyen adja mindenkinek, ha valóban ennyire keresik. Én nem tenném. Meg az Apple-nél sem mondtam volna fel magamtól egy iPhone GPU kifejlesztése után. :)
  • kvp #2
    Csak iphone-ra fejleszt, tehat az iphone-osok koreben lehet ismert. Arrol nem beszelve, hogy sok altala kitalalt feature nem annyira nyero egy nem ios alapu gui-ban.

    Egyebkent regi mondas, hogy ha olyanra tervezunk egy programot, hogy idotak is tudjak hasznalni, akkor a vegen csak ok fogjak.
  • mad mind #1
    Sosem hallottam az említett programokról. Azért gratula, remélem nem száll a fejébe.