Berta Sándor

Leépítések várhatók az Intelnél

A világ legnagyobb processzorgyártója egyre inkább megérzi a PC-piac hanyatlását, ezért kénytelenek megválni munkatársaik egy részétől.

A konszern világszerte több mint 5000 dolgozóját rúgja ki a közeljövőben. Az alkalmazottak száma jelenleg 107 000, ez 5 százalékkal csökkenhet. Mindezt részben nyugdíjazásokkal érnék el, részben bizonyos dolgozók önként távozhatnak. Normális esetben évente körülbelül a társaság munkatársainak 4 százaléka távozik. Chris Kraeuter szóvivő arról ugyanakkor nem beszélt, hogy a tervezett intézkedésről, a konkrét lépésekről tájékoztatták-e már a munkavállalókat vagy sem.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az Intel egyszerűen átaludta az okostelefonok és a táblagépek korszakának a kezdetét, s mire felocsúdott, addigra az olyan konkurensei, mint a Qualcomm és a Samsung Electronics már komoly pozícióba kerültek ezen a piacon. Ugyan a vállalat próbál új készülékeket piacra dobni, elég csak az Edison chipre gondolni, amivel az Intel szabványt teremtene, de ezek csak évek múlva terjedhetnek el és lehetnek sikeresek, ha egyáltalán azok lesznek. Emellett a gyártó a hordozható elektronikára koncentrálna.

Az óriáscég már tavaly novemberben jelezte, hogy leépíti kutatási-fejlesztési kirendeltségeit és bezárja több kutatólaboratóriumát, ezzel együtt pedig módosítják a fejlesztési irányokat is: előtérbe kerülhetnek a mobilinternettel és a hordozható eszközökkel kapcsolatos megoldások. Az akkori intézkedéssel kapcsolatban Klaus Obermaier szóvivő azt nyilatkozta: minden hasonló lépés hátterében az IT-ágazatban zajló változásokhoz való alkalmazkodás áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #1
    Az Edisonnak nem sok köze van az okostelefonokhoz és a táblagépekhez, az sokkal inkább a mikrokontrollerekre épülő, beépíthető boardoknak (pl. arduino) nyújt alternatívát.