Berta Sándor

A német szülők nem felelősek gyerekeik kalózkodásáért

A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság ítéletének köszönhetően számos helyi szülő nyugodhat meg: nem ők felelnek ugyanis a kiskorú vagy felnőtt gyermekeik illegális másolásaiért.

2012-ben már kimondta a testület, hogy a szülők - a tájékoztatási és a felvilágosítási kötelezettségük mellett - alapvetően nem felelősek azért, ha gyermekük a családi internet-előfizetést használva megsérti a hatályos szerzői jogot. A bíróság szerint alapos ok nélkül nem kötelezhetők a szülők csemetéjük online tevékenységének ellenőrzésére. A mostani ítéletben pedig az is egyértelművé vált, hogy még a felnőtt gyerekek tetteiért sem lehet felelősségre vonni a szülőket.

A jelenlegi ügyben négy zenei kiadó perelt be egy rendőrt, akit még 2007-ben szólítottak fel az illegális tevékenység abbahagyására. A rendőr alighanem értetlenül fogadta a felszólítást, hiszen ő nem tett semmi törvénytelent. Az igazi gyanúsított az akkor 20 éves mostohafia volt, vagyis egy jogilag felnőtt személy, akit azzal vádoltak, hogy illegális zeneszámokat töltött le, majd ezzel párhuzamosan 3749 zenei fájlt osztott meg egy fájlcserélő hálózaton. A kiadók azt követelték az apától, mint az internetelőfizetés fenntartójától, hogy a szerzői jogaik megsértése és az ügyvédi költségeik miatt fizessen 3400 eurót.

A bíróság az ítélet indoklásában kiemelte: a felnőtt gyermekek esetén a szülők még arra sem kötelezhetők, hogy felvilágosítsák csemetéiket a lehetséges jogsértésekről. Ez csak azután követelhető tőlük, ha ismertté válik, hogy az adott személy fájlcserélő platformot használ, vagy már használt ilyen szolgáltatást. Végül pedig mivel a 18 évesnél idősebbek már felnőttek, jogilag felelősek a saját tetteikért, ezért a szülők ilyen szempontból felelősségre nem vonhatók. (Az egy más kérdés, hogy a családi kötelékek miatt használhatják a szüleik nevén lévő internetelérést.)

2008-ban az osztrák Legfelsőbb Bíróság (OGH) jogerősen is elutasította az LSG helyi szerzői jogi társaság keresetét egy édesapa ellen. A testület kimondta: a szülő nem felel a gyereke fájlcserélő tevékenységéért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wkm #14
    ostoros:

    Azért erre ne vegyél mérget. Ha elolvasod a gyermekvédelmi tv-t, akkor abból a "gumi" megfogalmazásból a pofozás tilalma is "kiolvasható". Szóval majdnem csak a bírósági joggyakorlaton múlik, hogy a szülő fegyelmezési jogát, annak eszközeit mikor kezdik megnyírbálni. De ez változhat is, és ritkán változik a jog jó irányba.
  • ostoros #13
    Mondjuk a németeknél tilos a gyerekhez hozzáérni is. Itt, ha kárt csinált, simán megfenyíted, legközelebb nem fog. Na de a németeknél? Ott kénytelenek már jogi eszközökkel védeni a szülőt, mert mi mást tehetnének? Ott nem pofozhatja meg a gyereket a szülő.
  • caius marius #12
    Ne feledd nagyapáinknak lényegesen szűkebb mozgásterük volt mindenben. Ja és nem volt ennyire kifurdulva a világ önmagából. Abba a jogrendbe amit mostanra összekotyvasztott magának kis világunk, simán passzol a németek megállapítása.
  • caius marius #11
    +1
  • wkm #10
    Amit írtam, természetesen nem az üzletszerű és a rendszeres haszonszerzésre törekvő szerzői jogsértésekre értettem.

    Egyébként probléma az is, hogy ha a szülő még a legalapvetőbb dolgokra is alig tudja használni a számítógépet (mert vannak ilyenek is), akkor hogyan fogja tudni, hogy a gyerek mit csinál fél napon keresztül az interneten. Mert ha a jogi szabályozással még tisztában is van az illető, a technikát is ismernie kell, hogy hogyan működik. Melyik "letöltőprogram" valósítja meg pl a "közzétételt", és melyik nem.

    Sokunknak ez evidens, mert minket ez érdekel, de sok középkorú ember csak a bekapcsológombot ismeri, meg 2-3 ikont az asztalon.
  • wkm #9
    cateran:

    Nem baj, ha tudod, hogy a szerzői jogok megsértése kisebb fokú jogsértés, mint a büntetőjogi cselekmények (rágalmazás, becsületsértés...stb).

    Mert azt mondod, hogy az baromi fontos, hogy a gyerek ne torrentezzen, de a többi potenciálisan már bűncselekmény kategóriába eső cselekménye az nem olyan fontos, azt nem kell a szülőnek ellenőrizni.

    Kicsit arrogánsan írsz, de azért válaszolok. Speciel nekem van némi tájékozottságom ezekkel a jogszabályokkal kapcsolatban, amiket említettél, mert nekem tananyag volt a jogi karon, mielőtt odaadták volna a jogi diplomát.
  • loky #8
    Ha tetszik ha nem, a szülő felelős a gyermeke tetteiért. 18 éves korban ez az ami változik.
    Csakhogy a gyereket nemcsak megcsinálni kell, hanem nevelni is, ami (hangsúlyozom) felelősséggel jár. Jha hogy sokkal egyszerűbb azt mondani hogy "nem vagyok felelős mit tölt le a kölök" az biztos. De hosszú távon kifizetődő-e?
    24 órát mellette ülni, röhej. Az nem nevelés hanem, hanem börtön. :)
    Komolyan mondom, nagyapáink jobban csinálták... dédunokáink meg beperelnek mert mondtam egy mondatot "ne" szócskával...
  • cateran #7
    lipovics:
    "Tegyük fel, hogy a 10 éves fiad csokit lop a boltban, elkapják. Mit szólnál ha vádat emelnének ellened?"

    Kinos, de teged fognak elmarasztalni es neked kell kifizetned az okozott kart...szar ugy...jo latni, hogy kepben vagy (a csoki ugyanis szabalysertes lesz es nem buncselekmeny..)
    Persze a gyerek is kap buntetest...toled...
  • cateran #6
    Bullshit hegyek..a cikk a gyermek "kiskorú vagy felnőtt gyermekeik illegális másolásaiért." dologrol szol, nem a facebookozasrol, meg chatelesrol. A t. szulonek meg csak szemet kellene hogy szurjon, ha a gyerek ejjel-nappal jaratja a gepet, torrentez, letolt 2 pofara. Mar eleve ha telepit 1 torrent klienst vagy dc alapu okossagot, de egyaltalan valahova csak el kellene menteni azokat...

    "Tehát minden egyes szülőnek el kell végeznie a jogi kart. Nem elég a büntetőjogot ismerni, mert kell a szabálysértési jogot is, a személyhez fűződő jogokat, a szerzői jogot, az adatkezeléssel kapcsolatos jogszabályokat...stb. "

    Bar a torveny nem ismerete nem mentesit, ez azert netto baromsag...TE ismered ezeket a jogszabalyokat? De azert tudod, hogy az uj filmek, programok, etc letoltese esetlegesen szerzoi jogot serthet.? Jaratos vagy a bunteto jogszabalyokban? Nem? De azert tudod, hogy lopni, rabolni, olni nem koser, ugye? Vagy nem?
  • lipovics #5
    Catera, ne haragudj, de totál blődségeket írsz.

    Tegyük fel, hogy a 10 éves fiad csokit lop a boltban, elkapják. Mit szólnál ha vádat emelnének ellened?
    Vagy napi 24 órában a gyereked mellett kell lenned?

    Gondolkozz már egy kicsit!