Berta Sándor

Az osztrák szolgáltatók nem lesznek segédrendőrök

Az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy a szolgáltatóknak szinte segédrendőrökként kellene segíteniük a szerzői jogsértések elleni küzdelmet.

Maximilian Schubert, az ISPA főtitkára úgy vélte, hogy ha az új terv megvalósul, akkor rossz idők jöhetnek a teljes internetes gazdaság számára. Az internetszolgáltatóknak ezek alapján minden egyes figyelmeztetést, amelyet az ügyfeleiknek küldenek, meg kellene vizsgálniuk, s adott esetben meg kellene akadályozniuk bizonyos oldalakhoz való hozzáféréseket. Amennyiben egy távközlési cég ezt megtagadná, komoly kockázatokat vállalna.

"Továbbra is elutasítjuk, hogy a szolgáltatókat segédrendőri szerepbe kényszerítsék. Az országban számos kis és közepes internetszolgáltató vállalkozás létezik, amelyeket már az ilyen, gyakran nagyon bonyolult esetek jogi megítélése is túlterhel. Miután sok cég számára - pénzügyi szempontból - komoly kockázatot jelentenek a bizonytalan kimenetelű eljárások, fennáll annak a veszélye, hogy olyan dolgokat is blokkolni fognak, amelyek jogilag nincsenek alátámasztva. Ezt nyilván nem akarja senki sem. Amennyiben egy jogtalan letiltás valósul meg, akkor annak természetesen következményei lesznek a szolgáltatóra nézve. A Németországban már létező és az Ausztriában is fenyegető figyelmeztetési ipar mindenesetre hátradőlhet, hiszen ez főként tagvállalataink számára jelent kockázatot" - fejtette ki Maximilian Schubert.

Az ISPA főtitkára szerint túlzottan előtérbe kerültek a szerzői jogtulajdonosok érdekei, míg az internetes fogyasztók jogai háttérbe szorultak. "Az, hogy az európai jogalkotás az NSA és a kémkedés korszakában a hálózati blokádok és a tartalomszűrők irányába halad, az egyszerre elgondolkodtató és sajnálatos" - tette hozzá a szakember. Pedro Cruz Villalón, az Európai Bíróság ügyésze szakvéleményében nemrég azt hangsúlyozta, hogy az internetszolgáltatók igenis kötelezhetők arra, hogy vitatott vagy illegális tartalmú portálokat blokkoljanak. Az ezt elrendelő bírósági döntéseknek ugyanakkor konkrét intézkedéseket kell felsorolniuk és az ítéleteknek egyensúlyt kell biztosítaniuk az egymással szemben álló jogok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!