Berta Sándor

Éveken át szerzői jogokat sértett az amerikai hadsereg

Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege megvásárolta egy szoftver 150 számítógépen való használati jogát, de a valóságban több ezer PC-re telepítette fel a programot.

Kiderült, hogy az amerikai hadsereg éveken át engedély nélkül használta az Apptricity nevű cég logisztikai alkalmazását, a vállalat ezért beperelte az amerikai kabinetet és 224 millió dolláros kártérítést követelt. A kormányt képviselő ügyvédek kevés esélyt láttak a sikerre, ezért peren kívül megállapodtak az Apptricity képviselőivel. A TorrentFreak tudósítása szerint az Obama-kabinet kész 50 millió dolláros kártérítést fizetni a társaságnak.

A szoftvercég és a fegyveres erők együttműködése 2004-ig nyúlik vissza, a két fél akkor kötött együttműködési megállapodást a logisztikai programok licenceléséről. Az alkalmazás segítségével akarták felügyelni a csapatmozgásokat és az utánpótlás-menedzselést. A szerződés értelmében a termékeket öt szerveren és összesen 150 számítógépen használhatta volna az amerikai hadsereg, az Apptricity nyilatkozata alapján azonban számos hadműveleti területen, például a Közel-Keleten és egyes segélyakciók során, például 2010 januárjában Haitin is használták. A megoldás népszerű volt a katonák körében, több ezer számítógépre telepítették fel. A későbbi összesítés során ismertté vált, hogy további 93 szerveren és több mint 9000 készülékre installálták. Az Apptricity a keresetében szerverenként 1,35 millió és eszközönként 5000 dolláros licencköltséget számolt fel.

Az ügy pikantériája, hogy pont abban az időszakban (2010 nyarán) hirdette meg a Fehér Ház a szerzői jogsértések és kalózkodás elleni új stratégiáját. A Breaking Defense úgy vélte: a megegyezéssel mind a két fél elégedett lehet. Az Apptricity továbbra is kiváló kapcsolatokat ápol a fegyveres erőkkel, utóbbinak pedig kisebb összeget kellett kifizetnie az eredeti licencköltségeknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zolis #6
  Egy államot minden további nélkül be lehet perelni.
 • Szefmester #5
  Akkor pereljék be az elnököt?
 • Archenemy #4
  Nem lehet egy 10 évest beperelni, mivel kiskorú, max. a törvényes képviselőjét.
 • mortep #3
  10 éves kislánnyal még megy a cirkusz, node a hadsereggel?
 • Szefmester #2
  Na akkor most jöhetnek azok a lelkes jogvédők akik egy 10 éves kislányt beperelnek 100ezrekre két-három mp3 file miatt!!!
 • Narxis #1
  Nem semmi. Én egy centet se engedtem volna a követelésből. Persze lehet másnap már elföldelt volna valamelyik hárombetűs ügynök...