Berta Sándor

Az internetszolgáltatók kötelezhetők illegális oldalak blokkolására?

Pedro Cruz Villalón ügyész úgy vélte, hogy az internetszolgáltatók igenis kötelezhetők arra, hogy blokkoljanak vitatott vagy illegális tartalmú portálokat. Az ezt elrendelő bírósági döntéseknek ugyanakkor konkrét intézkedéseket kell felsorolniuk és az ítéleteknek egyensúlyt kell biztosítaniuk az egymással szemben álló jogok között.

A konkrét ügyben a UPC osztrák részlege (UPC Telekabel Wien GmbH) keveredett vitába egy filmkölcsönző céggel (Constantin Film Verleih GmbH) és egy filmgyártóval (Wega Filmproduktionsgesellschaft GmbH). Utóbbi két társaság azt akarja elérni, hogy a bíróság kötelezze a UPC-t arra, hogy tegye elérhetetlenné ügyfelei számára a kino.to nevű honlapot, ahol a jogtulajdonosok engedélye nélkül bárki streameket nézhetett vagy letölthetett illegálisan másolt tartalmakat. A távközlési társaság vitatta, hogy neki lépnie kellene ebben az ügyben, hiszen semmilyen jogviszonyban sem áll az üzemeltetőkkel, nem biztosított nekik sem internethozzáférést, sem online tárhelyet.


Nos, Villalón szerint közvetve az internetszolgáltató is felelős az elkövetett szerzői jogsértésekért, hiszen a szolgáltatását elérhetővé teszi harmadik fél számára. Ugyanakkor az ügyész azt is kiemelte, hogy egyetlen cég sem tehető általánosságban felelőssé az ügyfelei által elkövetett szerzői jogsértésekért és konkrét intézkedések nélkül egyetlen oldal elérése sem tiltható meg. Az egyik portál kapcsán az egyik internetszolgáltató ellen elrendelt konkrét intézkedés viszont aránytalan lehet, mert hatalmas erőfeszítéseket igényel, ugyanakkor egy ilyen blokkolás - akár különleges technikai ismeretek nélkül is - könnyen megkerülhető. Éppen ezért fontos, hogy a bíróságok minden jogot és szempontot gondosan mérlegeljenek a döntéshozatal előtt, s megmaradjon az egyensúly.

Az ügyész véleménye, ajánlásai és javaslatai nem kötelező érvényűek az Európai Bíróság számára, azonban ennek ellenére a legtöbb esetben figyelembe veszik azokat és döntő hatással vannak egy-egy ügy kimenetelére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #2
    Itt van két egyszerűen használható kiegészítő a böngészőkhöz blokkolt weblapokhoz: A Google Chromhoz pl. a Stealthy a Mozilla Firefoxhoz pedig az Anonymox. Kicsit lassabb velük a böngészés, de a magnet torrent linkek elérhetők lesznek.
  • kissssss #1
    hát persze ennyi erővel a késgyártó cég is felelős hogy ölésre alkalmas célszerszámot készített ami rossz kezekbe került.