HENT hírlevél

A német szülők nem felelősek gyerekük letöltéseiért

Egy német bírósági ítélet szerint a szülők alapvetően nem felelősek azért, ha gyermekük a családi internet-előfizetést használva szerzői jogot sért. A bíróság szerint alapos ok nélkül nem kötelezhetők a szülők gyermekük online tevékenységének az ellenőrzésére.

Az ügy még 2007-ben indult, amikor szerzői jogi jogosultak észlelték, hogy egyetlen németországi IP-címről több mint 1100 zenei fájl szerzői jogot sértő módon került megosztásra. A megosztásra vonatkozó bizonyítékok alapján nyomozás indult az ügyben, amelynek eredményeként házkutatást tartottak az IP-cím alapján azonosított házaspár otthonában, és lefoglaltak egy számítógépet, amelyre kétféle fájlcserélő szoftver is telepítve volt. A számítógépről kiderült, hogy azt nem a házaspár, hanem 13 éves fiuk használta. Bár a bizonyítékok egyértelműek voltak, a szülők nem voltak hajlandóak 3000 euró kártérítést (15 számért 200 euró darabonként) fizetni a szerzői jogi jogosultaknak, ezért bírósági ügy lett az esetből.

A Zeit Online beszámolója szerint a karlsruhei elsőfokú bíróság egyetértett a jogosultak azon érvelésével, hogy a szülők nem alkalmazták a szülői felügyelet szükséges eszközeit, nem figyeltek arra, hogy gyermekük mire használja az internetet, ezért kerülhetett sor a jogsértésekre. A bíróság így kártérítés megfizetésére kötelezte a szülőket. A szülők fellebbeztek, de a kölni másodfokú bíróság is a szülők mulasztásaként értékelte, hogy nem ismerték fel, hogy illegális célokra használja a számítógépet a kamasz fiuk.

Az ismételt fellebbezést követően a napokban hozott döntést az ügyben a német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság, amely hatályon kívül helyezve a fellebbviteli bíróság döntését, kimondta, hogy a szülők nem felelnek gyermekük interneten elkövetett jogsértéséért, amennyiben kielégítő módon felvilágosítják a gyermeket az internethasználat szabályairól, az internetezéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókról, egyebek mellett arról is, hogy a szerzői jog által védett tartalom megosztása illegális. A bíróság szerint ezen fenti tájékoztatási, felvilágosítás kötelezettségen túlmenően nem tartozik a szülői kötelezettségek közé, hogy figyeljék, ellenőrizzék gyermekük online tevékenységét, esetleg felügyeleti szoftverekkel akadályozzák internetezését. Ez csak akkor lenne elvárható, ha konkrét bizonyítékuk van rá, hogy a gyermek illegális tevékenységet folytat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!