Berta Sándor

Svájc is szigorítaná a szerzői jogot

Egy szakértői bizottság intézkedéseket hozna annak érdekében, hogy a helyi internetezők távol tartsa az olyan portáloktól, mint a The Pirate Bay. A felhasználóknak mutatandó figyelmeztető szövegeket az internetszolgáltatók cenzúrának tartják.

Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter megbízásából azt vizsgálta meg az Agur 12 nevű munkacsoport, hogy miként lehetne hatékonyabban harcolni az internetes kalózkodás ellen. Javaslataik szerint figyelmeztetéseket kapna mindenki, aki olyan oldalra látogat ahonnan ingyen tölthet le zenéket vagy filmeket. A nyilvánvalóan illegális honlapokat teljesen bezárnák. Amennyiben az illegális tartalmakat Svájc területén tárolják, úgy a szolgáltatókat köteleznék arra, hogy töröljék a fájlokat. Az említettek mellett még a fotók és a könyvek illegális másolatai ellen is harcolnának, a figyelmeztetéseket a jogtulajdonosok, például művészek, zenei kiadók, filmkölcsönzők vagy az érdekeiket képviselő szervezetek kérvényezhetik. Az egyelőre nincs tisztázva, hogy miként néznének ki a figyelmeztetések. A csoport javaslatait először az igazságügyi minisztérium vizsgálja meg, majd a végleges csomagról a szövetségi tanács tárgyal majd.

Franz Grüter, a Green.ch internetszolgáltató ügyvezetője a hírre reagálva közölte: az igazságügyi minisztérium az érintetteket, az internet- és a hostingszolgáltatók képviselőit nem hívta meg a munkacsoportba, ennek megfelelően használhatatlan ötletek születtek. A figyelmeztetések azt jelentenék, hogy a szolgáltatóknak internetrendőrséggé kellene válniuk és ellenőrizniük kellene, hogy ügyfeleik milyen oldalakat keresnek fel. Szerinte ez a cenzúra irányába mutat és felmerül a totalitárius megközelítés gondolata, ráadásul a szolgáltatók a súlyos esetekben (például pedofil tartalmak) már napjainkban is készek a hatóságokkal való együttműködésre.

Andrej Vckovski, a Simsa ágazati szövetség elnöke hozzátette: alapvetően elutasítják az online forgalom ellenőrzését, mert a kivételek egy veszélyes ajtót nyithatnak meg. Hirtelen elképzelhetővé válna például a politikai tartalmak szűrése. Simon Schlauri ügyvéd, a Zürichi Egyetem előadója azt sürgette, hogy a szerzői jogot liberalizálják és igazítsák hozzá az internet valóságához. A szerzői jog alapvetően az innovációk támogatására szolgál, de a mai jog ennek már nem felel meg. Szerinte csak a régi érdekcsoportok próbálják megvédeni a jogaikat. Napjainkban egyensúly van a fogyasztók és a jogtulajdonosok között, az új csomag ezt az egyensúlyt borítaná fel meg és a javaslatok a jogtulajdonosok pozícióját erősítenék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!