MTI

A szélessávú infrastruktúra fejlesztése a cél Európában

Elsősorban a szélessávú infrastruktúra fejlesztésére van szükség Európában ahhoz, hogy a térség visszanyerje a távközlési ágazatban korábban betöltött globális vezető szerepét, illetve visszaszerezze versenyelőnyét más régiókkal, Ázsiával vagy az Egyesült Államokkal szemben - vélekedett Leonidas Kanellos, az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) soros elnöke.

Az elnök nyilatkozata szerint a BEREC alapvetően egyetért az Európai Bizottságnak a távközlési szektor szabályozására vonatkozó javaslatcsomagjában megfogalmazott fő elvvel, ami befektetések vonzását célozza az európai elektronikus távközlési piacra. Ugyanakkor bizonyos gyakorlati megvalósításokkal kapcsolatban aggályokat is megfogalmazott a tagállamok szabályozói hatóságaiból álló testület. Kifejtette, hogy a javaslatnak a versenysemlegességről szóló részét teljes mértékben támogatja a BEREC. Ugyanakkor bonyolultnak tartja az egységes európai engedélyezési rendszerre vonatkozó javaslatot.

Nem ért egyet a testület továbbá az egységes hálózati termékekről szóló javaslattal sem. Álláspontja szerint a konfekciószemlélet nem alkalmazható maradéktalanul minden tagállamban, mert az egységes piac ellenére jelentős különbségek jellemzik a távközlési piacokat az egyes országokban. Hozzátette: elveiben egységes, harmonizált megoldásra van szükség, ami egyúttal figyelembe veszi az adott ország piaci jellemzőit. Az BEREC szerint az EU Bizottságnak a frekvencia elosztásra vonatkozó javaslatai piaci torzulásokhoz vezethetnek. Gondot okozhat például, hogy az egyes országok más-más ütemben haladnak a digitális fejlődéssel, továbbá a szolgáltatók számára komoly pénzügyi terhet jelenthet az a javaslat, hogy kvázi kötelezően részt kellene venniük az egyes tagországban zajló aukciókon.

Leonidas Kanellos végezetül hozzátette: úgy tűnik, hogy az Európai Parlament mérlegeli a BEREC által megfogalmazott aggályokat, és így remény van arra, hogy végül mégis a piaci realitásokat figyelembe vevő szabályozás születik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobijub #1
    hát ezt a hírt szomorúan olvasom. tartok attól, hogy a mostanában "divatos", eu-val szembemenö viselkedésből akár az is kijöhet, hogy ja ha az eu a bővítést szorgalmazza, akkor az csak rossz lehet, tehát Magyarország inkább szűkít. sajnos vannak példák.... :(