Berta Sándor

Legalább 20 milliárd euróba kerülne a német hálózatfejlesztés

Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy Németország milliárdokat szán hálózatbővítésre. Most kiderült, hogy az összeg legalább 20 milliárd, de akár 94 milliárd euró is lehet.

Az ambíciózus tervek szerint 2014-ig legalább a német háztartások 75 százalékában minimum 50 megabites szélessávú elérést szerelnének fel, és a nagy sávszélességű lefedettség kiépítése 2018-ig fejeződne be teljesen. Erre reagálva a TÜV Rheinland tanulmányában egyértelműen rávilágított a jövőbeli projekt költségeire, szerintük a teljes összeg 20 milliárd euró lenne. A TÜV Rheinland ugyanakkor azt is kimutatta, hogy ha a beruházás során kizárólag optikai kábeleket használnának, akkor a kiadások akár a 85-94 milliárd eurót is elérhetik. A számítások alapján különösen a háztartások utolsó 5 százalékának szélessávú hozzáférésekkel való ellátása lehet drága. Ez az összeg a teljes költség 40 százalékát is kiteheti, ami így minimum 8, maximum 34-37,6 milliárd euró lenne.

A szövetségi gazdasági minisztérium (BMWi) adatai szerint jelenleg csak a háztartások 55 százalékában biztosítható az 50 megabites sávszélesség. Az új beruházások magánbefektetők, a megnövelt szövetségi és az egyszerűsített európai uniós támogatások, valamint a KfW állami fejlesztési bank által életre hívott külön finanszírozási program segítségével valósulnának meg. Ugyanakkor jelenleg is vita folyik arról, hogy az állam mekkora összeggel járuljon hozzá a hálózatfejlesztéshez. Az eredeti elképzelés alapján az eddigi mennyiségnél egymilliárd euróval többet biztosítana az állam, de már felmerült javaslatként, hogy ennél is nagyobb összeget kellene juttatnia.

A TÜV Rheinland szakértői ugyanakkor úgy vélték, hogy gazdasági és műszaki szempontból sem lenne ésszerű, ha az új infrastruktúra egyetlen technikán alapulna, és sokkal jobb a különböző technikákat egymással párhuzamosan használni. Ráadásul vidéken komoly alternatív lehet az LTE technológia, mivel túl sokba kerülne minden házba optikai vagy a rézkábelt bekötni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    ez a 20-94 milliárd euró a vicc kategória imho, ennyi erővel azt is mondhatták volna h csillió... egy digi-szerű cég a töredékéből megoldja, csak akkor nem lesz pár metéltfarkúnak gigahaszna... csak viszonyításképp a magyar államadósság 21 630 milliárd forint, ami 73 milliárd euro a mai árfolyamon...