Gyurkity Péter

Az adatforgalomban gyorsabban veszi át a vezetést a 4G

A mobiltelefonos előfizetések terén ugyan a negyedik generációs hálózatok még elenyésző részesedést birtokolnak, az adatforgalom tekintetében azonban már néhány éven belül elhódítják az első helyet.

Az ABI Research előrejelzése ezúttal a 4G terjedésének ütemét vizsgálja meg, mégpedig az adatforgalom szempontjából. Leszögezik, hogy az előfizetések és a forgalom területén alapvető eltérést tapasztalhatunk, ez utóbbi esetében pedig jóval gyorsabban megy majd végbe a generációváltás.

2013 második negyedévében például az összes mobil előfizetések alig 2,9 százalékát mondhatták magukénak a modern negyedik generációs hálózatok, ez azonban már a teljes adatforgalom több mint 20 százalékáért volt felelős. Jól látszik, hogy a 4G mellett döntők hatalmas mennyiségű forgalmat bonyolítanak le készülékeiken, ez az arány pedig az eddigieknél is gyorsabb ütemben javul majd az elkövetkező években. A váltás 2016-ra érkezhet el, két évvel később pedig a 4G platformok már a teljes adatforgalom kétharmadát bonyolíthatják le.

A 4G-adatforgalom évente átlagosan 82 százalékkal bővül majd, a 2018-ig terjedő időszakban ez teszi lehetővé a már említett növekedést. A szolgáltatók a megfelelő hálózatok gyors, agresszív módon történő kiépítésével és bővítésével, valamint a kompatibilis eszközök csökkenő áron történő forgalmazásával járulnak ehhez hozzá, a felhasználók részéről pedig elsősorban a videostream terjedése és széleskörű használata jelent elsődleges motivációs tényezőt, ez az összes online forgalom 60 százalékát teszi majd ki 2018-ra, ami 100 exabyte-ot jelentene.

Az adatforgalomból származó bevétel évente csaknem 8 százalékkal nő az elkövetkező időszakban, ám a beszélgetések még 2018-ban is a teljes torta 52 százalékát tennék ki - itt a szolgáltatók számára a minőség folyamatos emelése lesz elsődleges szempont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!